ΙΕΛΚΑ: Αύξηση πωλήσεων σε αξία, αλλά μείωση σε όγκο
Αύξηση της αξίας των πωλήσεων το β' εξάμηνο του 2023 (+3,2%) σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022, αλλά και συνολικά το 2023 (+2,3%) αναμένουν τα στελέχη λιανεμπορίου και βιομηχανίας FMCG, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Επίσης, αναμένουν μείωση του όγκου πωλήσεων το β' εξάμηνο του 2023 (-1,1%) σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα στελέχη αναμένουν διατήρηση του επιπέδου του οικονομικού κλίματος σε θετικά επίπεδα, αλλά με προβληματισμό για τις πληθωριστικές τάσεις. Ιδιαίτερα έντονη επίδραση
Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη την περίοδο 25 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2023 με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και δείγμα 150 ανώτερα και ανώτατα Στελέχη Επιχειρήσεων (λιανεμπόριο-αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτές FMCG) από τη Γενική Διεύθυνση και τα τμήματα Marketing, Πωλήσεων. Αγορών, Οικονομικών, Πληροφορική κλπ.
Το οικονομικό κλίμα
Αναλυτικότερα, σε σχέση με τις προσδοκίες για τις πωλήσεις του κλάδου καταγράφεται μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων 80% οι οποίοι θεωρούν ότι η αξία των πωλήσεων του κλάδου θα αυξηθεί το επόμενο εξάμηνο, με ένα μικρό ποσοστό 4% οι οποίοι θεωρούν ότι θα παρουσιάσει μείωση. Μεσοσταθμικά τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι θα καταγραφεί αύξηση της τάξης του 3,2% στις πωλήσεις το εξάμηνο Ιούλιος 2023-Δεκέμβριος 2023 σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2022. Αντίθετα, τα στελέχη εκτιμούν μείωση του όγκου πωλήσεων το β' εξάμηνο του 2023 (-1,1%) σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022. Η διαφορά αυτή αποδίδεται στις πληθωριστικές πιέσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις καταναλωτικές συνήθειες.
Η αρνητική τάση που καταγράφηκε στην αποτίμηση της εξέλιξης της οικονομικής κατάστασης της χώρας το 2022 διατηρείται στην παρούσα μέτρηση. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο 2023 μόλις το 19% θεωρούσε ότι η οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε και η πλειοψηφία σε ποσοστό 50% ότι χειροτέρεψε. Η μέτρηση αυτή είναι χειρότερη σε σχέση με την μέτρηση του Ιανουαρίου 2023, αλλά καλύτερη από τη μέτρηση του Μαρτίου 2022.
Σύμφωνα με την έρευνα, το οικονομικό κλίμα παρουσιάζει πιο βελτιωμένη εικόνα, η οποία οφείλεται στο συνδυασμό των εκτιμήσεων των στελεχών (πωλήσεις, τιμές, οικονομικές συνθήκες). Ο δείκτης καταγράφεται στο 0,43, βελτιωμένος σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και στα σχετικά υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί γι' αυτή τη μελέτη.
Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν, είναι η εκτίμηση της παρούσας οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων, αλλά και η επίδραση των ανατιμήσεων. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε ποσοστό 56% αναμένει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα ως προς την κερδοφορία της το 2023, ενώ 18% αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του δείγματος, είτε δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα, είτε δεν αναμένουν μεταβολή. Πρακτικά 2 στις 3 επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων αναμένουν κάποια μικρή κερδοφορία το 2023, ενώ λίγο περισσότερες από 1 στις 10 αναμένει ζημίες. Από αυτές τις επιχειρήσεις που αναμένουν κέρδη, οι 2 στις 3 εταιρείες αναμένουν κέρδη άνω του 2%, ενώ 1 στις 3 σχεδόν οριακά κέρδη κάτω από 2%.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές
Αναφορικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν αυξητικά τις τιμές το 2023, το κόστος ενέργειας, οι τιμές των πρώτων υλών και το κόστος μεταφορών είναι οι σημαντικότεροι με το 100% των ερωτώμενων να αναγνωρίζουν αυτό το κόστος ότι επηρεάζει τις τιμές. Για το σύνολο των ερωτώμενων σχεδόν (97%) ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδρά αυξητικά στις τιμές των προϊόντων. Οι υπόλοιπο παράγοντες που καταγράφονται στη μελέτη επιδρούν και αυτοί αυξητικά στις τιμές σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, αλλά με μικρότερη ένταση από τους προαναφερθέντες παράγοντες. Αυτοί κατά σειρά σημαντικότητας είναι η κερδοσκοπία, οι εκλογές, οι νομοθετικές ρυθμίσεις της πολιτείας, το κόστος δανεισμού και το εργασιακό κόστος.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, σύμφωνα με την έρευνα, τη μεγάλη ένταση των πληθωριστικών πιέσεων και την πολυπλοκότητα αντιμετώπισης του φαινομένου, λόγω των πολλαπλών παραγόντων που επιδρούν στις τιμές. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου τροφίμων και της βιομηχανίας τροφίμων έχει απορροφήσει μέρος των ανατιμήσεων. Συγκεκριμένα, το 98% των επιχειρήσεων έχουν απορροφήσει έστω ένα μέρος από τις ανατιμήσεις που έχουν λάβει από τους προμηθευτές τους και δεν τις έχουν μεταφέρει στους πελάτες τους. Το ποσοστό της αύξησης που έχει απορροφηθεί μεσοσταθμικά είναι 23%, δηλαδή το ¼ της αύξησης. Το 32% έχει απορροφήσει έως 10%, το 33% έχει απορροφήσει 10-25%, το 25% έχει απορροφήσει 25- 50% και το 9% πάνω από 50%.
Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα των απόψεων των στελεχών απεικονίζουν ένα δύσκολο και ιδιαίτερα απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων (βιομηχανία και λιανεμπόριο) και μία κατάσταση η οποία είναι δύσκολο να αναστραφεί άμεσα, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ.
Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)FMCGδεύτερο εξάμηνοέρευνα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Παράταση για τις αιτήσεις σε «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους»
- Πρόεδρος ΔΕΘ: Γιατί δώσαμε στον πρωθυπουργό το δεύτερο Σαββατοκύριακο – Τι προτείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ
- Είναι οι μετοχές των εταιρειών πολυτελείας η ευρωπαϊκή «απάντηση» στην Wall Street;
- Ρωσία – Βόρεια Κορέα: Δύο ηγεμονικές δυνάμεις, μία πολύπλοκη σχέση
- Abisso, το νέο τυρί της Σαρδηνίας εμπλουτισμένο με θαλασσινό νερό
- Η Ελλάδα θα πάρει 2,2 δισ ευρώ από την ΕE - Task Force για να «τρέξει» η ευρωπαϊκή στήριξη
- Βουτιά στο Πόρτο Κατσίκι από ψηλά
- Σεισμός στο Μαρόκο: Οι νεκροί πλησιάζουν τους 3.000 - Οι διασώστες προσεγγίζουν κι άλλες πόλεις
- Μείωση κατά 11,4% στον αριθμό των θανάτων στην Ελλάδα τις πρώτες 31 εβδομάδες του 2023
- ΙΕΛΚΑ: Ιδιαίτερα έντονη επίδραση των ανατιμήσεων στη λειτουργία των επιχειρήσεων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Εθνικό Αστεροσκοπείο: Μελλοντικά θα έχουμε αντίστοιχες καταστάσεις με τον «Daniel»
- Μέτσολα σε Μητσοτάκη: Άμεση βοήθεια-Η Ελλάδα να μην είναι μόνη
- Τα κρυπτονομίσματα δημιουργούν… εκατομμυριούχους- 88.200 παγκοσμίως
- ΔΟΕ: Προβλέπει κορύφωση ζήτησης ορυκτών καυσίμων τα επόμενα χρόνια
- Προς νέα χαμηλά οδεύει το Χρηματιστήριο
- ΙΕΛΚΑ: Αύξηση πωλήσεων σε αξία, αλλά μείωση σε όγκο
- «Συνήγορος» του Τραμπ ο Πούτιν: «Σάπιο» το σύστημα των ΗΠΑ
- Βρετανία: Το 4,3% άγγιξε η ανεργία τo τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου
- Κόκκαλης: Εξαίρεση δαπανών για την Κλιματική Κρίση απ'το Σύμφωνο Σταθερότητας
- Οχήματα: Ισχυρή αύξηση των αδειών κυκλοφορίας στο 8μηνο
- Τελευταία Νέα Reporter
- ΙΕΛΚΑ: Αύξηση πωλήσεων σε αξία, αλλά μείωση σε όγκο
- Προς νέα χαμηλά οδεύει το Χρηματιστήριο
- Μέτσολα σε Μητσοτάκη: Άμεση βοήθεια-Η Ελλάδα να μην είναι μόνη
- Εθνικό Αστεροσκοπείο: Μελλοντικά θα έχουμε αντίστοιχες καταστάσεις με τον «Daniel»
- ΔΟΕ: Προβλέπει κορύφωση ζήτησης ορυκτών καυσίμων τα επόμενα χρόνια
- «Συνήγορος» του Τραμπ ο Πούτιν: «Σάπιο» το σύστημα των ΗΠΑ
- Τα κρυπτονομίσματα δημιουργούν… εκατομμυριούχους- 88.200 παγκοσμίως
- Βρετανία: Το 4,3% άγγιξε η ανεργία τo τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου
- Οχήματα: Ισχυρή αύξηση των αδειών κυκλοφορίας στο 8μηνο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Υγεία: Η δηλητηρίαση από μόλυβδο συμβάλλει σε 5 εκατ θανάτους ετησίως
- Αττική Οδός: Κλειστή η είσοδος Ασπροπύργου από οδό Θρασυβούλου στο ρεύμα προς Ελευσίνα από το βράδυ 12/09 έως το πρωί 13/09
- Ουκρανία: Δύο ηλικιωμένοι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ, σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα
- Οι καλλιέργειες που χάθηκαν κάτω από τόνους νερού και λάσπης στον θεσσαλικό κάμπο
- Γερμανία: Ενισχύθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος
- Η Ελλάδα θα πάρει 2,2 δισ ευρώ από την ΕE - Task Force για να «τρέξει» η ευρωπαϊκή στήριξη
- Ακυρώνεται η ημερίδα στο Αργυροπούλι
- Ουκρανία: Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ
- Το Υπουργείο Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας διοργανώνει τα National Cultural Award
- Αττική Οδός: Κλειστή λόγω εργασιών η είσοδος Ασπροπύργου από οδό Θρασυβούλου στο ρεύμα προς Ελευσίνα