Ινστιτούτο ifo:Οι επιχειρήσεις «απαντούν» με ανατιμήσεις στον νέο κατώτατο μισθό

11:57 9/9/2022 - Πηγή: Reporter

Στη Γερμανία ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από την 1η Οκτωβρίου και προκαλεί ασφαλώς μία έστω μικρή ανακούφιση στους πολίτες. Ωστόσο, παράλληλα πολλές εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους, διαπιστώνει η ifo Business Survey.

Σύμφωνα με τα στοιχεια, η αύξηση των μισθών επηρεάζει

τις εταιρείες που σχεδιάζουν ανατιμήσεις.

Από τις εταιρείες που συμμετείχαν σε σχετικήυ έρευνα το 30,7% απασχολεί προσωπικό με λιγότερο από 12 ευρώ την ώρα. Αυτό τώρα αλλάζει και το 58,3 τοις εκατό σχεδιάζει να απαντήσει με υψηλότερες τιμές.

«Αυτό πιθανότατα θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι ήδη υψηλός», λέει ο ειδικός στην αγορά εργασίας του ifo, Sebastian Link.

Από την 1η Οκτωβρίου, η γερμανική κυβέρνηση αυξάνει τον κατώτατο μισθό από 10,45 ευρώ σε 12 ευρώ την ώρα.

Μόνο το 12,7 τοις εκατό των εταιρειών που επηρεάζονται σχεδιάζουν να περικόψουν θέσεις εργασίας ως απάντηση στην αύξηση. Ένα 82,7 τοις εκατό σκοπεύει να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού που έχει τώρα, ενώ το 5,1 τοις εκατό θέλει ακόμη και να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων.

Ενώ το 18,3% των εταιρειών που επηρεάζονται σχεδιάζουν να μειώσουν τις μέσες ώρες εργασίας των εργαζομένων τους, το 17,6% εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπών σε πρόσθετα στοιχεία μισθών, όπως ειδικές πληρωμές, μπόνους και προνόμια χωρίς μετρητά.

Επιπλέον, οι εταιρείες που επηρεάζονται τείνουν να περιορίσουν τις επενδύσεις τους, καθώς και τα μαθήματα κατάρτισης και προσόντων (21,3% και 11,1%) αντί να τα επεκτείνουν (4,7 και 5,0%). «Συνεπώς, η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών που επηρεάζονται δεν σχεδιάζουν ούτε να αντικαταστήσουν την εργασία που έχει γίνει πιο ακριβή με κεφάλαιο ούτε να επενδύσουν στη γνώση των εργαζομένων τους για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους», λέει ο Link.

Πολλοί από τους ερωτηθέντες αναμένουν ότι οι τιμές αγοράς τους θα αυξηθούν ως αποτέλεσμα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Αυτό ισχύει για σχεδόν τις μισές (49,4 τοις εκατό) των εταιρειών που επηρεάζονται άμεσα και το 29 τοις εκατό των εταιρειών που δεν επηρεάζονται άμεσα. Επιπλέον, το 52,8% αναμένει συρρίκνωση των κερδών, το 32,4% αναμένει αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και το 23,3% αναμένει μείωση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

IfoΓερμανίακατώτατος μισθόςΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα