ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε δεξαμενόπλοια και κινεζικές τράπεζες

«Οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων σε δεξαμενόπλοια του «σκοτεινού στόλου», αλλά και σε κινεζικές τράπεζες», ανέφερε στο Reuters η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, υπογραμμίζοντας ότι «παραμένουν βασικοί στόχοι η μείωση των εσόδων της Ρωσίας από την πώληση πετρελαίου, αλλά και η διακοπή

της πρόσβασης της σε ξένες προμήθειες που τροφοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε μεμονωμένα τάνκερ και στους ιδιοκτήτες τους επειδή λειτουργούν πάνω από το ανώτατο όριο τιμών και μπορεί να κάνει περισσότερα σε αυτόν τον τομέα, τόνισε.

"Δεν κάνουμε προβλέψεις για κυρώσεις, αλλά πάντα εξετάζουμε τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και εάν μπορούμε να βρούμε τρόπους να τα μειώσουμε κιάλλο αυτό, νομίζω, θα ενίσχυε την Ουκρανία", συμπλήρωσε.

Εξάλλου, αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν συνομιλίες με τους Κινέζους ομολόγους τους σχετικά με τις προσπάθειες εντοπισμού κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βοηθούν την Ρωσία να εξοπλίζεται.

Η Γέλεν αναφερόμενη στο θέμα αυτό είπε ότι «οι συζητήσεις των δύο τελευταίων ετών εντάσσονται στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών ΗΠΑ και Κίνας για την ανοικοδόμηση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών επικοινωνιών των δύο κρατών».

«Δεν θα απέκλεια», είπε, «το ενδεχόμενο να επιβάλουμε κυρώσεις σε μια ή και περισσότερες κινεζικές τράπεζες όταν θα έχουμε εκείνα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα μας το επέτρεπαν. Έχουμε όμως ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με την Κίνα όπου μπορούμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας, και μερικές φορές αυτό φτάνει».

Οι προειδοποιήσεις που έχουμε απευθύνει προς τις μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες υπήρξαν επιτυχείς, καθώς τις έπεισαν ότι είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε κυρώσεις που θα τις αποκόψουν από τις συναλλαγές που βασίζονται σε δολάρια, ανέφερε.

Καθώς η οικονομία της Ρωσίας κυριαρχείται περισσότερο από τη στρατιωτική παραγωγή, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ αυστηρά εμπορικών και συμφωνιών που σχετίζονται με τον πόλεμο.

«Οι αρχές στην Κίνα αναγνωρίζουν ότι η χρήση αυτών των κυρώσεων από εμάς θα ήταν μια σοβαρή απειλή με πολύ δυσμενείς συνέπειες», είπε η Yellen. «Θέλουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στις τράπεζές τους».

Η τελική συνάντηση της κοινής Ομάδας Εργασίας ΗΠΑ-Κίνας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Κίνα. Δεν αναμένεται ωστόσο να συζητηθεί στη συνάντηση αυτή το θέμα των τραπεζών. Αντίθετα, η συνάντηση θα επικεντρωθεί σε θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, και θα συζητηθούν σενάρια αντιμετώπισης πιθανών χρηματοπιστωτικών κρίσεων.

Η Γέλεν είπε ότι είναι σημαντικό για την κυβέρνηση Τραμπ να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Κίνα, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι δεν μπορείς να κάνεις απλώς συναντήσεις μεταξύ αρχηγών. Η σχέση πρέπει να αναπτυχθεί σε άλλα επίπεδα και έχουμε εργαστεί μαζί με τους Κινέζους εποικοδομητικά σε πολλά πράγματα».

Αν και ο διάλογος δεν άλλαξε το κρατικό οικονομικό μοντέλο της Κίνας, το οποίο βασίζεται στις εξαγωγές, επέτρεψε στις ΗΠΑ να εξηγήσουν ενέργειες όπως η εφαρμογή απότομων δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα.

Ερωτηθείσα σχετικά με μια αναφορά του Reuters ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδυναμώσει το γουάν του για να εξουδετερώσει τα δασμολογικά σχέδια του Τραμπ, η Γέλεν είπε ότι η Κίνα τα τελευταία χρόνια κάνει «το ακριβώς αντίθετο», ενισχύοντας την αξία του γουάν έναντι του δολαρίου.

Αρνήθηκε να σχολιάσει τα συγκεκριμένα νομισματικά σχέδια του Πεκίνου, αλλά είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαθέτει εργαλεία για να αντιδράσει σθεναρά για να αντιμετωπίσει τη χειραγώγηση του νομίσματος.

«Δεν πρόκειται να είμαι εδώ, αλλά εικάζω ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να πιέζει εάν διαπιστώσει χειραγώγηση νομισμάτων», υπογράμμισε.

Ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος εμπορίου του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, είπε επίσης στο Reuters ότι το Υπουργείο Οικονομικών του Τραμπ δεν θα κοιτούσε «με συμπάθεια» τις προσπάθειες εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ να χειραγωγήσουν τα νομίσματά τους.

#ΗΠΑ #ΚΥΡΩΣΕΙΣ #Ρωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Νέες,ipa, nees