ΗΠΑ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, στο 6,4%

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καταγράφοντας μικρότερη κάμψη και εγείροντας ερωτήματα για το πόσο θα επηρεάσει τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,4% σε ετήσια βάση όπως γνωστοποίησε υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ενώ οι αναλυτές περίμεναν να υποχωρήσει στο 6,2%. Σε μηνιαίο

επίπεδο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% από 0,1% τον Δεκέμβριο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5,6% από 5,7% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% αμετάβλητος σε σχέση με τον Δεκέμβριο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μικρότερη του αναμενόμενου επιβράδυνση αποδίδεται από τη μία πλευρά στις επίμονες πιέσεις του κόστους στέγασης, του οποίου οι αυξανόμενες τιμές αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ της μηνιαίας αύξησης (κατά 0,5%), όπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σε γενικά πλαίσια ο πληθωρισμός υποχώρησε για έβδομο διαδοχικό μήνα, με τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει το χαμηλότερο ρυθμό του σε περισσότερο από ένα χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2021.

ΗΠΑπληθωρισμόςΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα