Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο- Αποκλιμάκωση για το φυσικό αέριο

Μικρές διαφοροποιήσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη(16/11), δείχνοντας, πάντως, πιο σταθεροποιητικές τάσεις από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, μετά το χτύπημα με drone σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα περιόρισε τα κέρδη.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, υποχωρούσαν πάνω από ένα δολάριο το βαρέλι νωρίτερα στη συνεδρίαση, πριν το χτύπημα. Ο πέμπτος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών γνωρίζει το περιστατικό στον Κόλπο

του Ομάν στο οποίο εμπλέκεται ένα εμπορικό σκάφος, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής Τίμοθι Χόκινς.

Το Associated Press είχε αναφέρει ότι ένα δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Λιβερίας το οποίο εκμεταλλευόταν η ναυτιλιακή Eastern Pacific Shipping με έδρα τη Σιγκαπούρη χτυπήθηκε σε επίθεση με drone στα ανοιχτά του Κόλπου του Ομάν.

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν υψηλότερα την Τρίτη μετά την προσωρινή αναστολή της παροχής πετρελαίου σε μέρη της Ευρώπης μέσω τμήματος του αγωγού Druzhba, σύμφωνα με τους φορείς εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Η αναταραχή ήταν ταυτόχρονη με μια έκρηξη στην ανατολική Πολωνία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία που σκότωσε δύο άτομα και αύξησε την πιθανότητα να επεκταθεί η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ωστόσο, μετά το αρχικό «ράλι των τιμών του πετρελαίου, η χλιαρή συνέχεια της αγοράς αντανακλά τη σημαντική σύνεση που θα ληφθεί για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση», δήλωσε ο Στίβεν Ίνες, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management.

Τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο πύραυλος πιθανότατα δεν εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία βοήθησαν επίσης να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για την άμεση κλιμάκωση, είπε ο Ίνες.

Στην Κίνα, τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 επιβάρυναν το κλίμα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τον ιό αυτή την εβδομάδα.

«Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στη χώρα παρεμποδίζεται από την ακλόνητη πίστη της σε μια πολιτική μηδενικής ανοχής για τον COVID-19 και τη διαρκή οικονομική αδυναμία», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, Στίβεν Μπρένοκ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προέβλεψε ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί σε 1,6 εκατομμύριο bpd το 2023 από 2,1 εκατομμύρια bpd φέτος.

Νωρίτερα, ο OPEC είχε μειώσει τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022 για πέμπτη φορά από τον Απρίλιο, επικαλούμενος αυξανόμενες οικονομικές προκλήσεις.

Τα στοιχεία του κλάδου που δείχνουν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ στήριξαν επίσης τις τιμές του πετρελαίου.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 5,8 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 11 Νοεμβρίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Συγκριτικά, επτά αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters υπολόγισαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 400.000 βαρέλια.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,26% στα 86,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,05% στα 93,91 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Πτωτικά μετά την εντυπωσιακή άνοδο των προηγούμενων ημερών κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,743% στα 120,700 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται πλέον για πτώση της θερμοκρασίας.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,55% στα 1.786,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 2,54% στα 22,065 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,88% στα 3,786 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,69% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0419 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,38% στο 1,1904 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,37% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8755 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα