«Καμπανάκι» για τα δεξαμενόπλοια: Χρειάζονται περισσότερα για τη μελλοντική ζήτηση

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της περιβαλλοντικής πίεσης και της πολιτικής εστίασης στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε επίσης αυξανόμενες προειδοποιήσεις από τους παραγωγούς πετρελαίου και βετεράνους της βιομηχανίας, για το ότι απαιτούνται σημαντικές νέες επενδύσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2030, για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς και να αποφευχθεί έλλειμμα

προσφοράς, ακόμη και αν η αύξηση της ζήτησης επιβραδυνθεί μακροπρόθεσμα. Για εκείνους που κινούνται στην αγορά των δεξαμενόπλοιων, σημειώνει ο ναυλομεσιτικός οίκος Gibson σε έκθεσή του, η κατάσταση είναι αντίστοιχη.

Ο παγκόσμιος στόλος δεξαμενόπλοιων «γερνάει» γρήγορα, και το ειρωνικό είναι ότι «βοηθήθηκε» από την ουσιαστικά ανύπαρκτη ανακύκλωση πλοίων τους τελευταίους 12 μήνες, λόγω της κατακόρυφης βελτίωσης των κερδών των δεξαμενόπλοιων και της σταδιακής μετάβασης των κατά κύριο λόγο γερασμένων δεξαμενόπλοιων στον σκοτεινό στόλο (dark fleet), που προορίζονται να εμπορεύονται σχεδόν αποκλειστικά ρωσικό πετρέλαιο.

Επί του παρόντος, το 8% του παγκόσμιου στόλου μεταφορικής ικανότητας πάνω από 25,000 dwt είναι κατά μέσο όρο 20 ετών, ενώ τα περισσότερα από αυτά τα πλοία, ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα μεγέθη ήδη λειτουργούν εκτός συμβατικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών αποθήκευσης.

Ένα 25% ακόμα από τον παγκόσμιο στόλο είναι μεταξύ 16-20 ετών με το ποσοστό των δεξαμενόπλοιων τύπου handysize, panamax και aframax σε αυτή την ηλικία να είναι αξιοσημείωτα μεγαλύτερο.

Eίναι επίσης γνωστό το γεγονός ότι η επένδυση σε νέα πλοία έχει μειωθεί αξιοσημείωτα τα τελευταία χρόνια, κάτι που ενισχύθηκε λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης στα δεξαμενόπλοια μέσα στην πανδημία, τις σημαντικές αυξήσεις στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και την βραχυπρόθεσμη διαθεσιμότητα στα ναυπηγεία, τις ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου και την αβεβαιότητα για τα μελλοντικά σχέδια και τα καύσιμα πλοίων.

Ως αποτέλεσμα, στην έναρξη του 2023 το βιβλίο παραγγελιών των δεξαμενόπλοιων βυθίστηκε στο μικρότερο επίπεδο των τελευταίων 2 δεκαετιών.

Αύξηση στις παραγγελίες το 2023, αλλά «ασφυκτιούν» τα ναυπηγεία

Ωστόσο, έχει υπάρξει μια αύξηση στις παραγγελίες για νεότευκτα σε όλους τους τύπους δεξαμενόπλοιων τους τελευταίους μήνες.

Με τα Aframaxes και τα LR2s να είναι οι δύο τύποι που αποδίδουν τα μέγιστα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δεν αποτελεί έκπληξη, που αυτοί οι τύποι ηγούνται στο βιβλίο παραγγελιών με τις συνδυασμένες παραγγελίες μέσα στο 2023 να είναι στο υψηλότερο σημείο από το 2017.

Η επένδυση σε νεότευκτα suezmaxes είναι στο υψηλότερο σημείο από το 2020, ενώ οι παραγγελίες για τα MR μέχρι και σήμερα είναι ελάχιστα χαμηλότερες από το σύνολο της περσινής χρονιάς.

Βλέπουμε επίσης λίγες παραγγελίες για handysizes και LR1, από σχεδόν μηδαμινές παραγγελίες τα προηγούμενα χρόνια.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω παραγγελίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2025, ενώ υπάρχει και ένας αυξανόμενος όγκος δεξαμενόπλοιων που θα παραδοθεί το 2026 ή και αργότερα την ίδια στιγμή που τα λίγα εναπομείναντα slots στα ναυπηγεία εξανεμίζονται.

Η διαθεσιμότητα στα ναυπηγεία αναμένεται να περιοριστεί ακόμα περισσότερο λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για πλοία μεταφοράς LNG, αλλά και για πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Πιθανή η αναντιστοιχία με τη ζήτηση, εάν ανακυκλωθούν πολλά «γερασμένα» δεξαμενόπλοια

Έτσι, ο Gibson επισημαίνει ότι αν και είναι ελπιδοφόρο το νούμερο των νέων παραγγελιών, είναι ακόμα αναντίστοιχο των αναγκών δεδομένου του αριθμού των δεξαμενόπλοιων που φτάνουν σε ηλικία απόσυρσης μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η ζήτηση για το εμπόριο με τη Ρωσία θα παραμείνει ισχυρή τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, αν και όποιες πιθανές νέες κυρώσεις αλλά και διεθνείς οδηγίες ασφαλείας πιθανά θα κάνουν το στόλο των πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο λίγο νεότερο.

Το πιο σημαντικό, είναι ότι η ρωσική ζήτηση κάποια στιγμή θα φτάσει σε κορεσμό, πράγμα που σημαίνει ότι η εστίαση θα στραφεί και πάλι στην κατεδάφιση πλοίων, ανεξάρτητα από το αν τα πλοία θα είναι από τη Ρωσία ή από την κύρια αγορά.

Η περιβαλλοντική και ρυθμιστική πίεση θα είναι ζωτικής σημασίας εδώ, ενώ και ο κίνδυνος φήμης μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών θα παίξει επίσης ρόλο.

Όταν φτάσει η χρονική στιγμή που κάποια πλοία θα χρειαστεί να ανακυκλωθούν, η βιομηχανία δεξαμενόπλοιων μπορεί κάλλιστα να βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση με τη βιομηχανία πετρελαίου – με ανεπαρκή δεξαμενόπλοια για την κάλυψη της υπάρχουσας ζήτησης.

Γεωργία Σαμπαζιώτη

δεξαμενόπλοιαΝεότευκταΠΕΤΡΕΛΑΙΟΡωσίαGibson
Keywords
Αναζητήσεις
kabanaki-gia-ta-dexamenoploia-chreiazontai-perissotera-gia-ti-mellontiki-zitisi.htm
Τυχαία Θέματα