Καύσιμα: Οι «πυλώνες» των επιδοτήσεων- Ο ρόλος-κλειδί του τουρισμού

Το συνολικό κόστος των νέων παρεμβάσεων, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνεται στα 375 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά “πατάει” σε ένα τρίπτυχο που αποτελεί “μπούσουλα” για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων στήριξης για το 2022, φτάνει στα 8,44 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,228 δισ. ευρώ επιβαρύνουν απευθείας τον κρατικό προϋπολογισμό.

“Γιατί μπορούμε να δώσουμε αυτή την πρόσθετη βοήθεια, χωρίς να αλλάξουμε τους επικαιροποιημένους δημοσιονομικούς στόχους, που παραμένουν στο 2% πρωτογενές έλλειμμα;” διερωτήθηκε

χθες παρουσιάζοντας τα μέτρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης εστιάζοντας στον τουρισμό.

Όπως είπε, οι λόγοι είναι τρεις:

“Πρώτον, ο ρυθμός ανάπτυξης, που ήταν πολύ υψηλός το 2021. Πετύχαμε ανάπτυξη τύπου V, παρά την καταστροφολογία της Αντιπολίτευσης, με 8,3%. Κι ο υψηλός ρυθμός συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο, με 7%, που ήταν περίπου διπλάσιο από αυτό που είχαμε προϋπολογίσει. Και η ανάπτυξη αυτή είναι ποιοτική, καθώς στηρίζεται κατ’ εξοχήν στις επενδύσεις και στις εξαγωγές. Οι εξαγωγές το 2021 σημείωσαν ρεκόρ, ενώ και οι επενδύσεις ήταν σημαντικά μεγαλύτερες από το 2019.

Ταυτόχρονα, έχουμε και μία πολύ σημαντική μείωση της ανεργίας – πάλι παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις της Αντιπολίτευσης – και αυτό επίσης μας δίνει καλύτερη πρόβλεψη για τα δημοσιονομικά περιθώρια το 2022.

Ο δεύτερος λόγος είναι διότι η αυξημένη ανάπτυξη έχει πραγματική αντανάκλαση και στα δημόσια έσοδα. Έχουμε μία ικανοποιητική πορεία των εσόδων, όπου αφαιρουμένου του ΕΝΦΙΑ που έχουμε προεισπράξει περίπου 800 εκατ. ευρώ, είχαμε υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 2,1 δισ. ευρώ, στο πεντάμηνο. Κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να βοηθήσουμε και στο επίπεδο του ηλεκτρισμού, αλλά και σε αυτό των καυσίμων.

Και ο τρίτος λόγος, είναι τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό – είχαμε προϋπολογίσει 80% ανάκτηση του κύκλου εργασιών του 2019 – που δείχνουν μία πολύ καλή πορεία τον Απρίλιο και οι πρώτες ενδείξεις για τον Μάιο είναι εξίσου ενθαρρυντικές. Και είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η πορεία είναι ποιοτική, διότι τα πολύ καλά έσοδα που επιτυγχάνουμε, στηρίζονται, κυρίως, σε αύξηση του κατά κεφαλήν εσόδου που δίνει ο κάθε τουρίστας. Έχουμε, δηλαδή, τουρισμό καλύτερης ποιότητας από πλευράς εσόδων” ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης σημειώνοντας παράλληλα το σπιράλ ρίσκου εντός του οποίου κινείται η οικονομία.

Τα “απρόβλεπτα” έσοδα

Να σημειωθεί ότι με βάση πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι παρά την ακρίβεια στα καύσιμα, σε σχέση με το 2019, υπάρχει μια σχετικά καλή εικόνα. Ειδικότερα, στο πετρέλαιο κίνησης οι πωλήσεις κινούνται λίγο υψηλότερα ακόμη και από τα επίπεδα του 2019 (δηλαδή πριν από την πανδημία), ενώ οι πωλήσεις της βενζίνης έχουν ποσοστιαία πτώση της τάξης του 8% σε σχέση με το 2019. Αυτό, όμως, σημαίνει αυξημένα φορολογικά έσοδα κυρίως από τον ΦΠΑ που είναι συνδεδεμένος με τις πολύ υψηλές τιμές. Και βέβαια με την άνοδο της ζήτησης λόγω τουρισμού τα έσοδα αυτά από τους επισκέπτες δίνουν “αέρα” για την κάλυψη των όποιων απωλειών από την εσωτερική ζήτηση.

Επίσης με την καταβολή των 200 εκατ. ευρώ για το ανανεωμένο Fuel Pass και τα περίπου 110 εκατ. ευρώ για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (σ.σ.: τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ αφορούν την επίσπευση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο) και τον μηχανισμό “ψηφιακής ανάλωσης” των ποσών επιδοτήσεων, υπάρχει πεποίθηση ότι τα έσοδα από την έμμεση φορλογία δε θα χαθούν στους “λαβυρίνθους” της φοροδισφυγής.

Τα ρίσκα

Πάντως τα ρίσκα παραμένουν. “Όλα αυτά γίνονται παρά τις τεράστιες εξωγενείς πιέσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε και επιδρούν αρνητικά στην οικονομία, στο ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός, δηλαδή, που είναι εισαγόμενος, οφείλεται στις αυξήσεις των διεθνών τιμών, σε εμπορεύματα όπως είναι τα καύσιμα, αλλά και σε άλλα, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, τα λιπάσματα κ.λπ., μας μειώνει το ΑΕΠ. Και σ’ αυτές τις μειώσεις δεν μπορούμε να επιδράσουμε, δεν μπορεί ούτε η Ευρώπη ούτε η Αμερική μαζί να αλλάξουν αυτές τις διεθνείς τιμές. Και πρέπει να καταλαβαίνει ο πολίτης ότι είναι βαριά η επίπτωση στην οικονομία, κάθε 10 ευρώ αύξηση στο φυσικό αέριο, μας στερεί 500 περίπου εκατ. ευρώ από την οικονομία, μειώνει το ΑΕΠ. Κι αυτό, σκεφτείτε το, στα 80-100 ευρώ που είναι, πιθανόν, η αύξηση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε φέτος.”

Γιώργος Αλεξάκης

καύσιμαεπιδοτήσειςΤουρισμόςβενζίνη
Keywords
Τυχαία Θέματα