Καύσωνας: Οδηγίες των επιστημόνων- Στο σπίτι παιδιά και ηλικιωμένοι

Oδηγίες προς τους πολίτες για την προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες έδωσαν σε έκτακτη ενημέρωση του υπ. Υγείας ομάδα επιστημόνων, με έμφαση στα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και άτομα με χρόνια προβλήματα.

Γενικές οδηγίες έδωσε ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου , ο οποίος τόνισε:

- πολλά υγρά,
- μικρά, συχνά και όχι λιπαρά γεύματα,
- όχι έκθεση στον ήλιο
- όχι καφές η αλκοόλ
- οχι γυμναστική
- όχι φούρνος ή άλλες ενέργειες που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού

Αυστηρά μέσα στο σπίτι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι

Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα θα πρέπει να δείξουμε αυτές τις ημέρες στους ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι - εάν είναι δυνατόν- δεν θα πρεπει να μένουν μόνοι δήλωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου - Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ), τόνισε ότι τα μικρά παδιά κάτω των 5 ετών, νήπια και βρέφη δηλαδή, αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης.

Επεσήμανε έντονα ότι τα παιδιά θα πρέπει τις ώρες τις έντονης ηλιοφάνειας, 12-5 , να μένουν αυστηρά μέσα στο δροσερό σπίτι - ούτε καν στη βεράντα.

Απαγορευτικές οι εικόνες των παιδιών στις παραλίες εκείνες τις ώρες, τόνισε.

Πρώτες βοήθειες σε άτομο που έπαθε θερμοπληξία

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος - Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)), μίλησε για παθολογικές καταστάσεις από υψηλές θερμοκρασίες και οδηγίες αντιμετώπισης τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε περίπτωση θερμοπληξίας , δεν πρέπει να δώσουμε στο άτομο να πιει νερό.

Αντίθετα, μεταφέρουμε άμεσα σε δροσερό μέρος, δροσίζουμε εξωτερικά με παγοκύστες και καλούμε το ΕΚΑΒ ή τον μεταφέρουμε οι ίδιοι στο νοσοκομείο.

Διαβητικοί και άτομα με χρόνια νοσήματα

- Ατομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ήκατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)

- Ατομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο) και

- Ατομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τις γενικέςς οδηγίες προστασίας αλλά θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας τους.

καύσωναςοδηγίες
Keywords
Τυχαία Θέματα