Κάλεσμα Μητσοτάκη στον ΣΕΒ για... ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

"Σύνθημά μας είναι η Ελλάδα που παράγει και εξάγει. Καλώ τις επιχειρήσεις με τη στήριξη της Πολιτείας να το κάνουν πράξη", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και στους στόχους της κυβέρνησης για την περαιτέρω στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Κάλεσε τις επιχειρήσεις να δείξουν αίσθημα

ευθύνης και να στηρίξουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ώστε να μην υπάρξει έκρηξη της ανεργίας. Στάθηκε ιδιαίτερα και στο πλάνο συγκεκριμένα για τη Βιομηχανία, επισημαίνοντας τον πολύ σημαντικό της ρόλο, που ουσιαστικά όπως είπε είναι κοινωνικός.

Ο Πρωθυπουργός, αφού συνεχάρη τον κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο για την εκλογή του στην Προεδρία του ΣΕΒ, τόνισε πως η ανάσχεση της ανεργίας είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά του και για το λόγο αυτό κάλεσε τις επιχειρήσεις να εκμεταλλευθούν το προγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

"Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και η διευκόλυνση του ιδιωτικού τομέα, ώστε να παραμείνει ενεργός. Οι επιχειρήσεις που βλέπουν τον τζίρο τους να υποχωρεί, που βλέπουν την απειλή μέχρι και του κλεισίματος, ίσως αναγκαστούν να αναδιατάξουν το προσωπικό τους. Δεν πρέπει, όμως, να αναδιαρθρωθεί και ο αριθμός των θέσεων εργασίας. Για αυτό ακριβώς σχεδιάσαμε και ήδη δρομολογούμε το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Το κράτος θα επιδοτεί τους μισθούς και ένα μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών εισφορών όσων εργάζονται με μειωμένο ωράριο, ώστε να μη χαθούν οι ίδιες οι δουλειές. Πρόκειται για ένα προσωρινό σχέδιο, που εξασφαλίζει σχεδόν ακέραιη την αμοιβή στον εργαζόμενο, ακόμα και αν αυτός απασχολείται το μισό χρόνο. Είναι ένα σχέδιο που βοηθά τον επιχειρηματία να ξεπεράσει μία δύσκολη συγκυρία και να ορθοποδήσει. Βοηθά, τελικά, ολόκληρη την κοινωνία, που ξορκίζει τον κίνδυνο των απολύσεων και της ανεργίας...", τόνισε ο πρωθυπουργός.

"Καλώ τα μέλη σας να αξιοποιήσουν το σχήμα αυτό στο μέγιστο βαθμό. Είναι ένα σχήμα που θα έχει ειδική αναφορά στον κόσμο του τουρισμού. Και καθώς πολλά ξενοδοχεία θα βρεθούν ποσοστά στο δίλημμα εάν πρέπει ή δεν πρέπει να ανοίξουν εφέτος, η δική μας ισχυρή παρότρυνση είναι να ανοίξουν. Και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μία πραγματικότητα που τη βλέπουμε ήδη μπροστά μας…Είναι ένας τρόπος οι εύρωστες επιχειρήσεις να βοηθήσουν με τον τρόπο τους σε αυτή την δίκαιη κατανομή βαρών. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση σήμερα, την οποία περιμένουμε από τις επιχειρήσεις και είμαι σίγουρος ότι επιχειρηματικός κόσμος θα ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα...", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η υγειονομική περιπέτεια μπορεί να δοκίμασε την εθνική οικονομία, πιστεύω όμως ότι δεν έπληξε τις βάσεις της, τα θεμέλιά της. Η ύφεση του α' τριμήνου του 2020 ήταν 0.9 % αισθητά χαμηλότερη από το προβλεπόμενο, πολύ χαμηλότερη, 4 φορές χαμηλότερη, από τον μέσο όρο της ευρωζώνης» σημείωσε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εντάχθηκε επιτέλους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πια δεκτά από την ευρωπαϊκή τράπεζα, η χώρα εξακολουθεί να μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος λίγο πριν την πανδημία βρέθηκε στο ψηλότερο σημείο εδώ και 19 χρόνια και σήμερα παρά την πτώση είναι δέκα μονάδες πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα δεδομένα αυτά προσφέρουν υλικό για να συνεχιστεί το χτίσιμο της οικονομικής ανάταξης με υπόβαθρο τις τομές που πρέπει ακόμη να γίνουν στο επιχειρηματικό τοπίο. Με εφόδιο την εμπιστοσύνη προς την πολιτεία και την κοινωνική ευθύνη, δεδομένα που κατακτήθηκαν. Και πυξίδα τις μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες επιταχύνθηκαν και με θεμελιώδη αρχή τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών από την θύελλα» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κρίση δίνει μία ευκαιρία για μετασχηματισμό της οικονομίας και πρόσθεσε πως αυτή δεν θα πρέπει να πάει χαμένη. Μία από τις σημαντικότερες ενέργειες, όπως είπε, είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, για την οποία και θα προωθηθεί σχετικό νομοσχέδιο επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε και ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για τη Βιομηχανία της χώρας, το οποίο θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΜητσοτακηςΣΕΒΟΙΚΟΝΟΜΙΑβιομηχανίαΕΛΛΑΔΑκορονοιόςΚυβέρνηση
Keywords
Τυχαία Θέματα