Καλλιτσάντσης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ): Τέσσερις προϋποθέσεις για βιώσιμη και μακροχρόνια ανάκαμψη
Άρθρο του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κ. Αναστάσιου Καλλιτσάντση, το οποίο περιλαμβάνεται στην Ειδική Έκδοση του περιοδικού “The Economist”, «Ο Κόσμος το 2020».
Η 1η Ιανουαρίου του 2020 ήταν η πρώτη Πρωτοχρονιά μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία που οι Έλληνες την υποδέχτηκαν με έναν αναστεναγμό ανακούφισης. Δεν ήταν το κλασικό αίσθημα αισιοδοξίας που επιβάλλει η πρώτη ημέρα κάθε νέου χρόνου. Ήταν, νομίζω, η συνειδητοποίηση πως μετά από 10 χρόνια εθνικής κατάθλιψης, ως απόρροια της
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως η αγορά είναι ψυχολογία και η επίδραση της ψυχολογίας στην πορεία της οικονομίας δεν είναι αμελητέα. Αν υπάρχει πεποίθηση πως μία οικονομία θα πάει καλύτερα, τότε το κλίμα βελτιώνεται, οι επενδυτές γίνονται λιγότερο επιφυλακτικοί και σιγά σιγά κάτι κινείται. Αυτά όμως που πρέπει να κινηθούν από εδώ και πέρα στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά, αν θέλουμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο αυτής της δεκαετίας και αν επιθυμούμε να κεφαλαιοποιήσουμε τις θετικές προοπτικές που για πρώτη φορά διακρίνονται μετά από 10 χρόνια.
Τα assets της χώρας, έμψυχα και υλικά, έχουν βγει μόλις από μία δεκαετία συνεχούς υποβάθμισης. Σε επίπεδο ανθρώπινου κεφαλαίου, περίπου 500.000 Έλληνες μετανάστευσαν από το 2010 προς αναζήτηση μιας καλύτερης επαγγελματικής τύχης. Παράλληλα, υπήρξε μια διαρκής απαξίωση των παγίων και των υποδομών, αφού από το 2008 έως σήμερα έχει σημειωθεί καθίζηση της τάξεως του 59% στις Δημόσιες και Ιδιωτικές επενδύσεις. Κοιτάζοντας αποκλειστικά και μόνο αυτά τα δύο στοιχεία, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η εθνική οικονομία.
Προκειμένου η ελληνική οικονομία να ανακάμψει κατά τρόπο βιώσιμο και μακροχρόνιο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πλήρως τις προϋποθέσεις που απαιτείται να διασφαλίσουμε, ώστε οι θετικότερες προοπτικές που διακρίνονται, να μετουσιωθούν σε πραγματικότητα.
Πρώτον, οφείλουμε να χαρτογραφήσουμε πλήρως τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα και που την τοποθετούν πιο ψηλά στις προτιμήσεις της επενδυτικής κοινότητας. Για παράδειγμα, πρέπει να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε το κλίμα της Ελλάδας ως συγκριτικό πλεονέκτημα μόνο για τον κλάδο του τουρισμού. Η χώρα διαθέτει λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της φυσιογνωμίας ένα εξαιρετικά σημαντικό δυναμικό σε αιολική και ηλιακή ενέργεια. Θα μπορούσε λοιπόν να προσελκύσει μεγαλύτερες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αξιοποιώντας και τη στροφή των επενδυτών προς πιο «πράσινες» τοποθετήσεις των κεφαλαίων τους. Η μεταλιγνιτική εποχή που ξεκινά στην Ελλάδα και η ηλεκτρική διασύνδεση μεγάλων νησιών, όπως η Κρήτη, με την ηπειρωτική χώρα, γεννούν προοπτικές στον κλάδο της ενέργειας που δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν. Επομένως, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα πολυδιάστατα κι όχι ως μονοκαλλιέργειες.
Δεύτερον, οι επενδύσεις πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελείς, να ενέχουν δηλαδή ανάλογα οφέλη και για τη χώρα και για τον επενδυτή. Ως εκ τούτου, είναι υποχρέωσή μας και απέναντι στις μελλοντικές γενιές να διαθέτουμε τα assets που έχει η Ελλάδα σε εκείνους που επενδύοντας μπορούν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία όχι απλά να δώσουν ένα πρόσκαιρο αντίτιμο. Υπό αυτό το πρίσμα το μοντέλο των παραχωρήσεων πρέπει να επεκταθεί πέρα από το κλασικό πλαίσιο των αυτοκινητοδρόμων και να καταστεί κυρίαρχο έναντι αυτού της απλής πώλησης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου. Ο επενδυτής που αποκτά δικαίωμα εκμετάλλευσης ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου με τη μέθοδο της παραχώρησης, πέραν από το όποιο τίμημα καταβάλλει, αναλαμβάνει και συγκεκριμένες υποχρεώσεις πρόσθετων επενδύσεων, αλλά κυρίως της συντήρησης και της σωστής λειτουργίας της υποδομής που του παραχωρείται. Η μεγιστοποίηση της συνολικής ωφέλειας της πολιτείας πρέπει να περιλαμβάνει πέρα από τις παράπλευρες ωφέλειες (π.χ. μείωση του κόστους και χρόνου των μεταφορών για τους δρόμους και τα τραίνα) και την ωφέλεια από τη σωστή συντήρηση και λειτουργία της συγκεκριμένης υποδομής που παραχωρείται.
Τρίτον, απαιτείται σύμπραξη προκειμένου να μεγιστοποιείται η επενδυτική ισχύς, αλλά και να επιμερίζεται το όποιο ρίσκο. Οι εποχές των γενναίων Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Προτεραιότητα λοιπόν πρέπει να δοθεί σε επενδύσεις με προσέλκυση ιδιωτικών και ξένων κεφαλαίων, καθώς και ευρωπαϊκών κονδυλίων με τη στήριξη των Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Τραπεζών και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Συστήματος. Είναι απαραίτητο να δημιουργείται η μέγιστη δυνατή μόχλευση, αντλώντας κεφάλαια από διαφορετικές πηγές και υλοποιώντας επενδύσεις με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, καλύτερη ορατότητα και ελεγχόμενο ρίσκο, με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.
Τέταρτον και τελευταίο μεν αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει προς όφελός της τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που διαθέτει. Όσες ελληνικές πολυεθνικές επιχειρήσεις κατόρθωσαν να σταθούν όρθιες μέσα στην κρίση, συνεχίζοντας να επενδύουν στη χώρα και να δίνουν δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους, έχουν πλέον μεταλλαχθεί σε κάτι πολύ ισχυρότερο και ανθεκτικότερο από αυτό που ήταν. Έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος, έχουν πάρει πολύτιμα μαθήματα και έχουν αλλάξει νοοτροπίες και κουλτούρες διοίκησης και δραστηριοποίησης. Αυτοί οι εθνικοί πρωταθλητές μπορούν να αποτελέσουν ανεκτίμητο συνέταιρο για έναν ξένο επενδυτή που εισέρχεται στη χώρα, αλλά κυρίως μπορούν να εξελιχθούν σε καταλύτη συνολικής μεταμόρφωσης του γενικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Συμπερασματικά, αν επιδιώκουμε (όπως θα έπρεπε) ένα πιο στέρεο μοντέλο ανάπτυξης από αυτό της παροχής υπηρεσιών και της κατανάλωσης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Πρωτοχρονιά του 2020 όχι απλά ως την αρχή ενός νέου ημερολογιακού έτους, αλλά ενός νέου κύκλου ανάπτυξης. Όχι μόνο να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, αλλά να θέσουμε τις βάσεις ενός μακροχρόνιου ενάρετου κύκλου ανάπτυξης, σχεδιάζοντας και επενδύοντας σωστά. Να δημιουργήσουμε αξία για τις επόμενες γενιές.
ΚαλλιτσάντσηςΕλλάκτωρ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Χατζηδάκης: Δραστικές απλουστεύσεις για αιολικά-φωτοβολταϊκά τον Φεβρουάριο
- Η Κίνα γίνεται πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια όπλων στον κόσμο
- Όταν ο Κόμπι Μπράιαντ παρακολουθούσε Διαμαντίδη και Σπανούλη: Τι είχε δηλώσει για τους δύο αρχηγούς
- Τα μυστικά του νέου «Εξοικονομώ»: Ποια χαρτιά χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι
- Αλ. Τσίπρας: Σηκώνει το γάντι, προσφεύγει στη βάση για τις αλλαγές
- Αυτός είναι ο νέος κορονοϊός και ο «οδηγός» επιβίωσης
- Προστατεύει η χειρουργική μάσκα από τον ιό της γρίπης και άλλους ιούς;
- Εισαγγελέας Νέας Υόρκης για την υπόθεση Λαβίδα-Νίκα: «Στα 6,5 εκατ. δολάρια τα κέρδη του Γιώργου Νίκα μόνο από μια μετοχή»
- Εννέα οι νεκροί στο τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του Κόμπι Μπράϊαντ
- Ρυθμίσεις για ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ στο σχέδιο νόμου για υδατοδρόμια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- ΕΒΕΠ: Καταναλωτική κόπωση στην Αττική
- Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους διοριστέους στην ΑΑΔΕ
- Moody’s: Πιστωτικά θετικό το swap ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας
- Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Τι προβλέπεται για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι»
- Τσίπρας: Ψηφοφορία για αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ πριν το Συνέδριο
- ΕΕ: Παρά τις προσπάθειες το AIDS εξακολουθεί να «θερίζει» παγκοσμίως!
- Στη Lamda Development το υπόλοιπο 50% της μαρίνας Φλοίσβου
- Συνάντηση Κικίλια με την πρέσβειρα της Κίνας για τον κοροναϊό
- Κατατέθηκε η ρύθμιση για τα προκαταρκτικά έργα στο Ελληνικό
- Πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου αφιερωμένα στον Κόμπι Μπράιαντ (photos)
- Τελευταία Νέα Reporter
- Καλλιτσάντσης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ): Τέσσερις προϋποθέσεις για βιώσιμη και μακροχρόνια ανάκαμψη
- Δένδιας: Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα εγκλήματα των Ναζί
- Τσίπρας: Ψηφοφορία για αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ πριν το Συνέδριο
- Στη Lamda Development το υπόλοιπο 50% της μαρίνας Φλοίσβου
- Σε πτωτική τροχιά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω του κοροναϊού
- Επενδύει στην εστίαση ο οίκος πολυτελών ειδών Louis Vuitton
- Άγριο έγκλημα στον Διόνυσο: 77χρονος σκότωσε 55χρονο υπάλληλο του δήμου
- «Μπάσιμο» στην αγορά των wearables από την MLS
- Συνάντηση Κικίλια με την πρέσβειρα της Κίνας για τον κοροναϊό
- Πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου αφιερωμένα στον Κόμπι Μπράιαντ (photos)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η μαγνητική τομογραφία δεν είναι πια μοναχική υπόθεση
- Τσίπρας: Περισσότεροι από το ένα τρίτο της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν θα εκλεγείτε ξανά
- Δένδιας: Αθήνα και Ριάντ συμφωνούν ότι τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρα
- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο κοροναϊό
- Σκότωσε τον υπάλληλο του δήμου στο Διόνυσο με τρείς σφαίρες επειδή είχε διαρροή νερού σπίτι του
- Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ): Οι 4 προϋποθέσεις για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
- Οι φόβοι για τον κοροναϊό δίνουν ώθηση στον χρυσό
- Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές, ανησυχία για τον κοροναϊό
- Ανάκληση φαρμακευτικού τζελ από τον ΕΟΦ
- Μικρή αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη σε νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ -δεν υπήρξαν τραυματίες