Κανόνες επανεκκίνησης κι εμβόλια οι βασικοί «πονοκέφαλοι» του τουρισμού

08:45 3/3/2021 - Πηγή: Reporter

Συγκρατημένοι και προσεκτικοί ως προς τις εκτιμήσεις παρουσιάζονται οι εκπρόσωποι το τουρισμού μετά και τις τελευταίες υγειονομικές εξελίξεις. Όλοι αναγνωρίζουν την κρισιμότητα των περιστάσεων, αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις και κρατούν μια στάση αναμονής μακριά τόσο από αισιόδοξες προβλέψεις ή καταστροφολογίες.

Αυτά τα στοιχεία συνιστούν το «κοινό παρονομαστή» της χτεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων όπου έγινε ενημέρωση και από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

«Στο σημερινό ΔΣ του ΣΕΤΕ,

συζητήσαμε με τον Υπουργό Υγείας @Vkikilias για την εξέλιξη της πανδημίας, την πορεία των εμβολιασμών και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο τουρισμός, λειτουργώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε περιβάλλον covid-19» ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

Πάντως και χτες διάχυτος ήταν ο προβληματισμός για το πώς και με ποιους κανόνες θα γίνει άνοιγμα της αγοράς και ειδικά του τουρισμού. Μάλιστα τονίστηκε ότι εάν δεν ανοίξει συνολικά η εμπορική κίνηση δεν μπορεί να νοείται ότι θα ξεκινήσει η σεζόν. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΤΕ έχει υιοθετήσει μια στρατηγική στήριξης των προτάσεων για ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά και μιας τακτικής βήμα – βήμα προώθησης λύσεων στη βάση ενός πλαισίου που προβλέπει

Πιστοποιητικά ΕμβολιασμούΠρωτόκολλα ελέγχου μέσω «rapid tests» και διασφάλιση διαθεσιμότηταςΕπίλυση τεχνικών θεμάτων σχετικά με την PLF (Passenger Locator Form) και δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής φόρμας (EU PLF).Θέσπιση ξεκάθαρων κοινών κανόνων ταξιδιών τόσο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με τρίτες χώρες.Δημιουργία ελεύθερων ζωνών μετακίνησης μεταξύ συγκεκριμένων χωρών ή περιοχών ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση, αλλά και την πορεία των εμβολιασμώνΠρωτόκολλα ΥγιεινήςΠροσωρινό πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες ο επίσημος θεσμικός φορέα των ευρωπαϊκών αεροδρομίων, το Airport Council International (ACI) Europe, σε σχέση με τις τεράστιες επιπτώσεις της πανδημίας στο αεροπορικό ταξίδι και το συντονισμένο πρόγραμμα δράσεων που απαιτείται για να διευκολυνθεί η σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, ενόψει και της ιδιαίτερα σημαντικής θερινής περιόδου είχε συνυπογράψει μια σειρά προτάσεων που είχαν κατατεθεί από Ευρωπαϊκή Συμμαχία Τουρισμού, (European Tourism Manifesto alliance - 60 δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς) όπως

Task Force – Δημιουργία μιας ειδικής ομάδας της ΕΕ (Task Force) για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων.Συντονισμό των ταξιδιωτικών περιορισμών – Ένας βελτιωμένος και αποτελεσματικός ευρωπαϊκός συντονισμός των ταξιδιωτικών περιορισμών και απαιτήσεων για να διευκολυνθεί η επανεκκίνηση των ταξιδιών και να επανέλθει η «ορατότητα» τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις.Τεστ – Ένα εναρμονισμένο πλαίσιο για τεστ που σχετίζονται με ταξίδια πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Τα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν προσιτά τεστ σε επαρκείς ποσότητες με αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των κρατών μελών.Ψηφιακά Πιστοποιητικά υγείας – Απαιτείται επειγόντως ο συντονισμός των εθνικών πρωτοβουλιών της ΕΕ για να αποφευχθεί η ύπαρξη 27 διαφορετικών πιστοποιητικών που θα καλύπτουν τα τεστ και τους εμβολιασμούς. Ένα διαλειτουργικό ευρωπαϊκό σύστημα που θα επέτρεπε μια γρήγορη και ψηφιακή επαλήθευση του εμβολιασμού και των αποτελεσμάτων των τεστ αλλά και των άνοσων.

Την ίδια ώρα με βάση τα στοιχείς του ACI Europe - της «φωνής» 500 αεροδρομίων σε 46 ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται μια πτώση πάνω από 80% το Φεβρουάριο που πέρασε.

«Μικρό καλάθι»

Τούτων δοθέντων κι εν όψει των ανακοινώσεων για το ΑΕΠ της Δευτέρας είναι προφανές ότι οι όποιες προβλέψεις για τον τουρισμό είναι παρακινδυνευμένες γι' αυτό και άλλωστε οι παράγοντες του τουρισμού κρατούν «μικρό καλάθι» με δεδομένο ότι οι ρυθμοί κρατήσεων είναι μηδενικοί. Έτσι όπως αναφέρουν στο Reporter.gr στόχοι που αναφέρθηκαν από επίσημα κυβερνητικά χείλη για το 60% των εσόδων του 2019, δηλαδή περί τα 11 δις ευρώ ή ακόμη και για 50% των εσόδων δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ρεαλιστικοί. Αναμένουν την πορεία των εμβολίων και βέβαια να δουν το αν θα καταφέρει η χώρα να μη χάσει τον Ιούνιο για να καταγράψουν εκτιμήσεις.

Πάντως ο τουρισμός θα είναι το βαρόμετρο για το ΑΕΠ αλλά και τη συνολική πορεία της ώρας καθώς με βάση εκτιμήσεις το Υπ. Οικονομικών εφόσον το 2021 διασφαλιστεί το 40% των εσόδων του 2019, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης θα πέσει κάτω από το 3% και μάλιστα αισθητά. Αν πάμε στο 60% των εσόδων του 2019, τότε η ανάπτυξη μπορεί να παραμείνει σημαντικά πάνω από το 3%, καθώς αυτή η διαφορά του 20%, που μεταφράζεται σε πάνω από 3 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 μονάδα του ΑΕΠ.

Γιώργος Αλεξάκης

ΣΕΤΕΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣΒασίλης ΚικίλιαςΤουρισμόςεπανεκκίνηση τουρισμούεμβόλια
Keywords
Τυχαία Θέματα