Καταργείται το χαρτόσημο, έρχεται το ψηφιακό τέλος συναλλαγής

Η κατάργηση του χαρτοσήμου και η θέσπιση επιβολής ψηφιακού τέλους συναλλαγής αναμένεται να ανακοινωθεί, μεταξύ άλλων στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής (14/6) από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχετικού νομοσχεδίου που πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή στοχεύει στην απλοποίηση των συναλλαγών και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε μια σειρά δικαιοπραξιών που κοστίζουν εργατοώρες για

το δημόσιο και αποτελούν τροχοπέδη για επενδύσεις και ιδιωτικές συναλλαγές.

Το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε μια σειρά συναλλαγών και συμβάσεων όπως δάνεια, ενοίκια (πλην κατοικιών), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών, με δύο κατά κύριο λόγο συντελεστές, 2,4% και 3,6% (οι βασικοί συντελεστές είναι 2% και 3%, επιβαλλόμενης, όμως, και εισφοράς 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ).

Με το ψηφιακό τέλος, όλες οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, με το όφελος να είναι μεγάλο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Σήμερα, το τέλος χαρτοσήμου επιβαρύνει πάνω από 500 κατηγορίες συναλλαγών και συμβάσεων και αποτελεί πηγή αμφισβητήσεων και προστριβών όσον αφορά τον φορολογικό έλεγχο.

Πρόκειται για μία δύσκολη μεταρρύθμιση, για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, που εκκρεμεί από την εποχή των μνημονίων και πλέον, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετά τη δημόσια διαβούλευση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

#ΥΠΕΘΟ #Χατζηδάκης #Υπουργικό_Συμβούλιο #χαρτόσημο #κατάργηση #ΨΗΦΙΑΚΟ_ΤΕΛΟΣ_ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ
Keywords
Αναζητήσεις
katargeitai-to-chartosimo-erchetai-to-psifiako-telos-synallagis.htm
Τυχαία Θέματα