Κάτω από τα 1.860$ ο χρυσός-Πιέσεις στο πετρέλαιο

Πιέσεις ασκεί στις τιμές του χρυσού και του πετρελαίου η ενίσχυση του δολαρίου, καθώς εντείνεται η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, με τους επενδυτές να στρέφονται στην ασφάλεια του αμερικανικού νομίσματος, αναμένοντας στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ειδικότερα, η τιμή του χρυσού υποχωρεί την Πέμπτη 0,64% στα 1.956 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ οι αθροιστικές εβδομαδιαίες απώλειες ανέρχονται σε 5%.

Σημειώνεται

πως από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε το πολύτιμο μέταλλο τον Αύγουστο, η μείωση, μετά τις τελευταίες πτωτικές εβδομάδες αγγίζει το 11%.

«Ο χρυσός συνεχίζει να εξασθενεί λόγω του ισχυρότερου δολαρίου. Οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν χαμηλές κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ οι επενδυτές θα περιμένουν μακροοικονομικά δεδομένα από τις ΗΠΑ αργότερα σήμερα», δήλωσε ο Ajay Kedia, διευθυντής της Kedia Commodity Comtrade.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα μέταλλα, σημαντικές απώλειες 3,96% καταγράφει το ασήμι στα 22,280 δολάρια ανά μετρικό τόνο, ενώ ο χαλκός κινείται ανοδικά κατά 0,16% στα 2,9628 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Πτωτικά το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν την Πέμπτη, επηρεασμένες από τις ανησυχίες ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ επιβραδύνεται, η οικονομική βοήθεια από το Κογκρέσο δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη οδηγεί σε επαναφορά των ταξιδιωτικών περιορισμών σε αρκετές χώρες.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,80% στα 39,61 δολάρια ανά βαρέλι, με το Μπρεντ να μειώνεται 0,69% στα 41,48 δολάρια το βαρέλι.

Η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ παραμένει συγκρατημένη καθώς η πανδημία περιορίζει τις μετακινήσεις. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων της ζήτησης βενζίνης ήταν 8,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, μειωμένος κατά 9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

«Οι τιμές του πετρελαίου εξασθενούν καθώς το προϊόν για άμεση παράδοση παραμένει άφθονο», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής της αγοράς στο OANDA.

Από την πλευρά της προσφοράς, η αγορά παραμένει επιφυλακτική για την επανέναρξη των εξαγωγών από τη Λιβύη, αν και δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί αυτό. Η National Oil Corp (NOC) της Λιβύης επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή στα 260.000 bpd έως την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτό σαφώς θα είναι κάτι που η αγορά πετρελαίου δεν χρειάζεται αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commonwealth Bank Vivek Dhar.

Τέλος, σε σχέση με τα υπόλοιπα εμπορεύματα, το φυσικό αέριο κερδίζει 2,51% στα 2,249 δολάρια ανά φυσική ατμόσφαιρα, ενώ το σιτάρι των ΗΠΑ υποχωρεί 0,96% στα 543 δολάρια το μπουσέλ.

ΕμπορεύματαΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσόςΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα