Κέμι Μπάντενοχ: Αντί-woke θαυμάστρια της Θάτσερ στο τιμόνι των Συντηρητικών

Όπως και το πολιτικό της πρότυπο, Μάργκαρετ Θάτσερ, η Κέμι Μπάντενοχ – που από το Σάββατο ηγείται των Συντηρητικών – διχάζει εξαιτίας των απόψεών της ακόμη και μέσα στο ίδιο της το κόμμα.

Οι έντονες απόψεις της, οι «αντί-woke» αξίες της και το σοβαρό της στυλ την έχουν κάνει αγαπητή στη συντηρητική δεξιά και στη βάση του κόμματος, με αποτέλεσμα να την επιλέξουν έναντι του δεξιού συναδέλφου της, Ρόμπερτ Τζένρικ.

Ως η πρώτη μαύρη γυναίκα που βρίσκεται στο τιμόνι ενός

από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας της, η Μπάντενοχ έχει ήδη γράψει ιστορία. Ωστόσο, ως μη οπαδός των πολιτικών «ταυτότητας», δεν αναμένεται να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα ζητήματα αυτά, ενώ πρώτο της μέλημα είναι να αποκαταστήσει τη δημόσια εικόνα του κόμματός της.

Η πρώην Υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου αποδίδει την τελευταία εκλογική ήττα των Συντηρητικών στο γεγονός πως «μιλούσαν δεξιά, αλλά κυβερνούσαν αριστερά» και σημειώνει ότι θα πρέπει «να σταματήσουν να συμπεριφέρονται σαν τους Εργατικούς, προκειμένου να κερδίσουν ξανά την εξουσία».

Στην πρόταση αυτή συμπυκνώνεται και μία από τις βασικές της δεσμεύσεις, στην οποία επανερχόταν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για την ηγεσία των Τόρις, ενώ ταυτόχρονα απέφυγε να κάνει λόγο για συγκεκριμένες πολιτικές, διασαφηνίζοντας πως μόνο μία εκ θεμελίων αλλαγή της νοοτροπία του βρετανικού κράτους θα έχει νόημα.

Η Ολουκέμι Αντεγκόκε – σήμερα, μητέρα τριών παιδιών και παντρεμένη από το 2012 με τον τραπεζίτη Χάμις Μπάντενοχ – γεννήθηκε το 1980 από Νιγηριανούς γονείς, στο βρετανικό προάστιο του Γουίμπλεντον. Ο πατέρας της εργαζόταν ως γενικός ιατρός, ενώ η μητέρα της ως καθηγήτρια φυσιολογίας. Η Μπάντενοχ και τα δύο αδέρφια της πέρασαν την παιδική τους ηλικία μεταξύ του Λάγος της Νιγηρίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η μητέρα τους είχε εργαστεί για ένα διάστημα. Σε ηλικία 16 ετών η Κέμι Μπάντεχον επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και φιλοξενήθηκε από μία οικογενειακή φίλη, λόγω της επιδείνωσης της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στη Νιγηρία. Κατά τα επόμενα χρόνια, φοίτησε σε κολλέγιο του Νότιου Λονδίνου, ενώ παράλληλα έκανε διάφορες δουλειές, μεταξύ άλλων, στην αλυσίδα εστιατορίων McDonald's. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στη μηχανική υπολογιστικών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, εργάστηκε στον κλάδο της πληροφορικής. Αφού απέκτησε και δεύτερο τίτλο σπουδών, στη νομική αυτή τη φορά, μεταπήδησε στα οικονομικά και εργάστηκε ως αναπληρώτρια διευθύντρια στην εταιρεία διαχείρισης περιουσίας Coutts, ενώ αργότερα εργάστηκε, ως ψηφιακή διευθύντρια, στο δημοφιλές, και φίλα προσκείμενο στους Συντηρητικούς, περιοδικό The Spectator.

Σύμφωνα με το Blue Ambition, μια βιογραφία που έγραψε ο πρώην αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Λόρδος Μάικλ Άσκροφτ, ήταν στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ που η Μπάντενοχ πήρε μια γεύση για τη δεξιά πολιτική και, υπό την επίδραση της αριστερής κουλτούρας που κυριαρχούσε στην πανεπιστημιούπολη, «ριζοσπαστικοποιήθηκε» προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η ίδια, μιλώντας αργότερα για τους ακτιβιστές συμφοιτητές της, τους περιέγραψε ως ένα σύνολο δικαιωματιστών προερχόμενο από μία «κακομαθημένη και προνομιούχο μητροπολιτική ελίτ».

Το 2005 και σε ηλικία 25 ετών, η Μπάντενοχ εντάχθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα, ενώ το 2010 έθεσε υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο και το 2012 για τη Συνέλευση του Λονδίνου, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί. Τελικά, το 2015, μετά την παραίτηση της Σουέλα Μπρέιβερμαν και της Βικτόρια Μπόργουικ λόγω της εκλογής τους, διορίστηκε ως μέλος της Συνέλευσης. Το 2016 υποστήριξε το Brexit, ενώ ένα χρόνο αργότερα κατάφερε να εκλεγεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, ως υποψήφια των Συντηρητικών στην εκλογική περιφέρεια του Saffron Walden, στο Νοτιοδυτικό Εσσεξ. Για τα επόμενα τρία χρόνια, η Μπάντενοχ πέρασε από διάφορα κυβερνητικά πόστα, μέχρι που το 2022 παραιτήθηκε, μαζί με άλλους συναδέλφους της, διαμαρτυρόμενη κατά της πολιτικής του Μπόρις Τζόνσον, με αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης.

Προς έκπληξη πολλών, η Μπάντενοχ δεν δίστασε να θέσει υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών, παρόλο που δεν είχε συμμετάσχει ποτέ έως τότε σε υπουργικό συμβούλιο. Έτσι, με την στήριξη μερικών πιστών φίλων, εκλεγμένων επίσης το 2017, ξεκίνησε μία μεγαλεπήβολη εκστρατεία, η οποία, όμως, γρήγορα θα αποκτούσε μεγάλη δυναμική και ευρεία υποστήριξη, ακόμη και ανάμεσα σε παλαιούς βουλευτές, όπως ο Μάικλ Γκόουβ που τα τελευταία είκοσι σχεδόν χρόνια αναλαμβάνει σημαντικούς κυβερνητικούς ρόλους. Στην εκλογική μάχη που ακολούθησε, η Μπάντενοχ κατέλαβε τελικά την τέταρτη θέση, κατορθώνοντας να εξασφαλίσει τη στήριξη 59 βουλευτών· 17 περισσότερων από τους 42 που χρειάστηκε στην παρούσα εσωκομματική εκλογική διαδικασία για να αναδειχθεί πρώτη.

Ωστόσο, η αμεσότητά της και η προτροπή της προς τους συναδέλφους της «να λένε την αλήθεια», την ισχυροποίησε ακόμη περισσότερο στο εσωτερικό του κόμματος. Έτσι, η Λιζ Τρας, μετά την εκλογή της το Σεπτέμβριο του 2022, τη συμπεριέλαβε στον ανασχηματισμό, διορίζοντάς την ως Υπουργό Διεθνούς Εμπορίου. Ένα μήνα αργότερα, ο διάδοχος της Τρας, Ρίσι Σούνακ, όχι μόνο τη διατήρησε στη θέση της, άλλα της ανέθεσε και περισσότερες αρμοδιότητες, χρήζοντάς την και Υπουργό Γυναικών και Ισότητας.

Η θητεία της στο Κοινοβούλιο χαρακτηρίστηκε από την ευθύτητα και την προθυμία της να πάρει θέση σε αμφιλεγόμενα θέματα.

Ως Υφυπουργός Ισότητας υπό τον Τζόνσον, εξόργισε πολλούς αριστερούς όταν αμφισβήτησε ότι υπάρχει εκτεταμένος θεσμικός ρατσισμός στη Βρετανία.

Μάλιστα, σε συνέντευξή της στο LBC σημείωσε ότι έχει βιώσει προκατάληψη μόνο από αριστερούς.

«Ήρθα σε αυτή τη χώρα σε ηλικία 16 ετών και τώρα θέτω υποψηφιότητα για πρωθυπουργός – δεν είναι καταπληκτικό;», είπε χαρακτηριστικά. «Γεννήθηκα σε αυτή τη χώρα, αλλά δεν μεγάλωσα εδώ. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι θέλουν να αγνοούν όλα τα θετικά, να επικεντρώνονται μόνο στα αρνητικά και να τα χρησιμοποιούν για να διηγηθούν την ιστορία», προσέθεσε.

Η ίδια αυτοαποκαλείται κριτική-προς-το-φύλο φεμινίστρια και έχει υπάρξει ανοιχτά πολέμια των προσπαθειών να νομιμοποιηθεί ο αυτοπροσδιορισμός των τρανς ταυτοτήτων.

Ως Υπουργός Γυναικών και Ισότητας, πρωτοστάτησε στο μπλοκάρισμα από τη βρετανική κυβέρνηση του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στη Σκωτία.

Απαντώντας σχετικά με την έκθεση “Cass Review”, η οποία παρουσιάζει τα πορίσματα έρευνας που διεξήχθη από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS), σχετικά με την αξιολόγηση των ιατρικών υπηρεσιών που λαμβάνουν τα παιδιά με δυσφορία φύλου από το εθνικό σύστημα υγείας, η Μπάντενοχ δήλωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες «έχουν καταληφθεί από ιδεολόγους», ενώ οι επικριτές των σχετικών θεωριών «έχουν φιμωθεί», με εξαιρετικά επιζήμιες συνέπειες για τα παιδιά.

Έχει, επίσης, αντιταχθεί στις ουδέτερες ως προς το φύλο τουαλέτες.

Το 2021, μέλη της συμβουλευτικής ομάδας της κυβέρνησης για τα ΛΟΑΤ+ θέματα, την προέτρεψαν «να σκεφτεί καλά τη θέση της», μετά την εκ μέρους της αθέτηση της δέσμευσης για απαγόρευση της αποκαλούμενης θεραπείας μεταστροφής.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι επικριτές της Μπάντενοχ την έχουν χαρακτηρίσει ως «πολέμιο του πολιτισμού»· χαρακτηρισμός, ωστόσο, που η ίδια δεν αποδέχεται.

Παρόμοια είναι η στάση της και κάθε φορά που κατηγορείται πως επιχειρεί να ξεκινήσει καυγά εκ του μηδενός. Η ίδια ισχυρίζεται πως δεν της αρέσει να μάχεται, αλλά βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, εάν πρόκειται να υπερασπιστεί τις αξίες των Συντηρητικών.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Μπάντενοχ είναι τόσο αγαπητή σε πολλούς βουλευτές των Τόρις, αλλά ταυτόχρονα κάνει και πολλούς άλλους να ανησυχούν.

Σύμφωνα με το BBC, ενώ αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές είχαν την τάση να τη στηρίξουν στις εσωκομματικές εκλογές, τελικά δήλωσαν πως δεν θα το έκαναν, καθώς τους προβλημάτιζε ο εριστικός της τόνος ήδη από την προηγούμενη περίοδο, κατά την οποία κατείχε κυβερνητικές θέσεις.

Για τους υποστηρικτές της, από την άλλη, αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο: σε αντίθεση με άλλους υπουργούς ήταν πρόθυμη να πει πάντα αυτό που πίστευε και να υποστηρίξει με ευθύτητα την άποψή της.

Την παραμονή του φετινού Συνεδρίου του κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, έγινε πρωτοσέλιδο εξαιτίας του ισχυρισμού της ότι δεν είναι όλοι οι πολιτισμοί «εξίσου έγκυροι», επικαλούμενη «πολιτισμούς, σύμφωνα με τους οποίους οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να εργάζονται».

Επίσης, τράβηξε και πάλι την προσοχή στο ίδιο Συνέδριο όταν είπε ότι το 5-10% των δημοσίων υπαλλήλων είναι τόσο κακοί που θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή. Σε προηγούμενες δηλώσεις της έχει αρνηθεί σθεναρά ότι εκφοβίζει τους δημόσιους υπαλλήλους.

Ωστόσο, αναδιπλώθηκε ως προς τη δήλωσή της πως το επίδομα μητρότητας είναι «υπερβολικό», ισχυριζόμενη ότι τα λόγια της παρερμηνεύτηκαν, αφού η ίδια χαρακτήρισε ως «υπερβολικούς» τους κανονισμούς των επιχειρήσεων και όχι το ίδιο το επίδομα, το οποίο θεωρεί «καλό».

Απ’ ό,τι φαίνεται, η Μπάντενοχ είναι συνηθισμένη να προκαλεί εντάσεις. Το 2018 παραδέχτηκε ότι, μια δεκαετία νωρίτερα, είχε χακάρει, για να κάνει φάρσα, τον ιστότοπο της τότε επικεφαλής των Κοινοτήτων και αναπληρώτριας ηγέτιδας των Εργατικών, Χάριετ Χάρμαν. Αργότερα, η Χάρμαν έκανε δεκτή τη συγγνώμη της.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Μπάντενοχ απασχόλησε ξανά τα βρετανικά μέσα λόγω της διαμάχης της με τον έως τότε πρόεδρο των Ταχυδρομείων, τον οποίο και απέλυσε, κατηγορώντας τον για επινοημένους ισχυρισμούς εξαιτίας της επιθυμίας του να την εκδικηθεί, όταν εκείνος δήλωσε πως είχε κυβερνητικές εντολές να καθυστερήσει τις πληρωμές αποζημιώσεων για τους υποδιοικητές των ταχυδρομείων που είχαν πληγεί από το σκάνδαλο με το λογισμικό Horizon, προκειμένου τα δημόσια οικονομικά να μην αποσταθεροποιηθούν μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Ο συντηρητισμός «σε κρίση»

Η Μπάντενοχ δεν απέφυγε τις δημόσιες συγκρούσεις ούτε με βουλευτές του δικού της κόμματος, όταν, μεταξύ άλλων, απέρριψε τις προτάσεις για αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας, προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών σε εμμηνόπαυση.

Ενώπιον μίας διακομματικής επιτροπής γυναικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε, απευθυνόμενη στην πρόεδρο της επιτροπής Καρολάιν Νόουκς, ότι «πολλοί άνθρωποι» θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το νόμο περί ισότητας ως «εργαλείο για διαφορετικές προσωπικές ατζέντες και συμφέροντα».

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για την ηγεσία, η Μπάντενοχ μίλησε για τον Συντηρητισμό που βρίσκεται «σε κρίση» – δέχεται επίθεση από μια νέα «προοδευτική ιδεολογία» που περιλαμβάνει «πολιτικές ταυτότητας» (δηλαδή πολιτικές που βασίζονται σε μια συγκεκριμένη ταυτότητα, όπως η εθνικότητα, η θρησκεία ή το φύλο), συνεχή κρατική παρέμβαση και «την ιδέα ότι οι γραφειοκράτες λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις από τα άτομα» ή τους εκλεγμένους πολιτικούς.

Παρά το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί βρίσκονται στην εξουσία εδώ και 14 χρόνια, υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις στους κυβερνητικούς κανονισμούς και στις δημόσιες δαπάνες έχουν παραλύσει την οικονομική ανάπτυξη και έχουν πολώσει τη χώρα.

Έτσι, η Μπάντενοχ απέρριψε την έκκληση του Ρόμπερτ Τζένρικ να καθοριστούν τώρα, αμέσως μετά την εκλογή της, οι βασικές κομματικές πολιτικές, λέγοντας ότι το «κρατικό σύστημα βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση» και χρειάζεται άμεση επανεκκίνηση.

Η Κέμι Μπάντενοχ, εξάλλου, κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι το Συντηρητικό Κόμμα θα πρέπει να επιστρέψει στις βασικές του αρχές και εν συνεχεία να καταλήξει σε νέες πολιτικές με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

#ΚΕΜΙ_ΜΠΑΝΤΕΝΟΧ #Θάτσερ #συντηρητικοί #Τόρις
Keywords
στυλ, εταιρεία, blue, βουλη, bbc, εκλογες, σθεναρά, επιδομα, εμμηνοπαυση, νέα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2015, αξιολογηση, ξανα, κομματα, βουλευτες, γυναικα, εθνικη, ηγεσια, ηνωμενο βασιλειο, ηττα, θητεια, μητερα, ρατσισμος, bbc, βρισκεται, γεγονος, γευση, γονεις, δευτερο, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκστρατεια, επρεπε, εριστικος, εταιρεία, ετων, ιδεα, ιδια, ιδιο, εικοσι, ηλικια, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφυπουργος, θρησκεια, εικονα, κυβερνηση, κομμα, λαγος, λογια, λογο, νιγηρια, νοημα, νομικη, νοοτροπια, μπλοκαρισμα, παντα, παιδια, σαββατο, συνεχεια, σθεναρά, σκωτια, στυλ, ταυτοτητα, ταση, τονος, τρια, φυλακη, φυλο, φορα, ψηφιακη, αλυσιδα, blue, δικαιωματα, δουλειες, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, θεματα, θεσεις, θετικα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Κέμι Μπάντενοχ, Αντί-woke, Θάτσερ, Συντηρητικών,kemi bantenoch, anti-woke, thatser, syntiritikon