ΚΕΠΕ: Στοχευμένες μεταβιβάσεις,αλλαγή σε ΦΠΑ και τεκμήρια για άρση ανισοτήτων
«Έχοντας παρουσιάσει μια ευρεία γκάμα δεικτών με διαφορετική ευαισθησία στη διασπορά των ευρημάτων σε διαφορετικά σημεία της κατανομής, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ εκείνων των χωρών της ΕΕ που η ανισότητά της συγκρίνεται με χώρες που ανήκουν στην κατηγορία των Νέων μελών» αναφέρει το ΚΕΠΕ στην πέμπτη Ανάλυση Επικαιρότητας για το 2021 με τίτλο «Πρόσφατες εμπειρίες και εξελίξεις για την εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα».
«Το χρόνιο αυτό ζήτημα
Ο ρόλος των συντάξεων
Όπως υπογραμμίζεται σε πολλά σημεία της Έκθεσης, «η άμβλυνση του επιπέδου ανισότητας στηρίζεται κυρίως στην καταβολή συντάξεων. Επιπλέον, καθώς τα εισοδήματα από άλλες πηγές υπέστησαν άλλοτε σημαντική συρρίκνωση και άλλοτε ήπια προσαρμογή, οι συντάξεις διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη στήριξη του εισοδήματος των νοικοκυριών και φαίνεται να προσδίδουν μια αίσθηση εξασφάλισης, δηλαδή μιας σταθερής ροής μηνιαίου εισοδήματος στα μέλη τους. Ως εκ τούτου, ο ποσοστιαίος ρόλος τους στην άμβλυνση του ποσοστού φτώχειας εντάθηκε. Μεταξύ των ευρημάτων, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα αποτελέσματα ποσοστών φτώχειας με κριτήριο τον τύπο του νοικοκυριού» υπογραμμίζει το ΚΕΠΕ.
Όπως τονίζει η μελέτη «τα εξαρτώμενα μέλη επιβαρύνουν αρκετά τα εισοδήματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς επίσης και οι ηλικίες των ενήλικων μελών. Νοικοκυριά που απαρτίζονται από μέλη ηλικίας 65 και άνω έχουν χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας. Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις είναι χαμηλού επιπέδου αλλά συγκριτικά υψηλότερες των υπολοίπων χωρών της ΕΕ. Ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται για τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, ενώ το ζήτημα της υψηλής συνεισφοράς στη φτώχεια που καταγράφεται για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα άτομα και δύο εξαρτώμενα τέκνα, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στον σχεδιασμό της επιδοματικής πολιτικής. Μεταξύ των δημογραφικών και κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, η επαγγελματική κατάσταση των υπευθύνων και των ατόμων φαίνεται ότι λαμβάνει σημαντικό προβάδισμα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.»
Φτώχεια, μερική απασχόληση και αυτοαπασχόληση
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, «υψηλό ποσοστό φτώχειας υπολογίζεται για τους υπευθύνους μερικής απασχόλησης, γεγονός που συνάδει με το επίσης υψηλότατο ποσοστό μη ηθελημένης μερικής απασχόλησης. Παρ’ όλα αυτά, ειδικά για την Ελλάδα, η ποσοστιαία συνεισφορά στη φτώχεια είναι αρκετά χαμηλή.»
Επιπλέον, τονίζεται, ότι «η αυτοαπασχόληση φαίνεται ότι επλήγη σημαντικά κατά την περίοδο μετά το 2009, με τρόπο ώστε τα ποσοστά φτώχειας να εμφανίζονται επίσης αυξημένα τόσο για τους αυτοαπασχολούμενους μερικής όσο και για τους πλήρους απασχόλησης.
Τέλος, ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ανεργία. Από την άλλη πλευρά, νοικοκυριά των οποίων τα μέλη είναι συνταξιούχοι κατορθώνουν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους εισοδηματικής φτώχειας, ενώ το εκπαιδευτικό επίπεδο αντισταθμίζει επίσης πολλούς από τους παράγοντες που επιδρούν στη μείωση του εισοδήματος.
Ο ρόλος της μόρφωσης
Η εκπαίδευση λειτουργεί θετικά και ο ορίζοντάς της είναι μακροχρόνιος, με την έννοια ότι η συμβολή της δύναται να επισωρευτεί, βελτιώνοντας τις προοπτικές του εισοδήματος καθώς και τους βαθμούς ελευθερίας σε περίπτωση όπου κάποιοι περιέλθουν σε καθεστώς ανεργίας» καταλήγει το ΚΕΠΕ προτείνοντας παράλληλα μια σειρά από μέτρα.
Αναγκαία η λήψη μέτρων πολιτικής
«Πέραν των επιπέδων των ποσοστών φτώχειας και συνεισφοράς, ένα σημαντικό εύρημα που αφορά το ελληνικό σύστημα προστασίας, έχει να κάνει με το μερίδιο των φτωχών που λαμβάνουν σημαντικό τμήμα κοινωνικών παροχών στο εισόδημά τους, έναντι εκείνων που, παρότι λογίζονται ως «φτωχοί», εμφανίζονται να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις μεταβιβαστικές πληρωμές» σημειώνει το ΚΕΠΕ και προσθέτει:
«Σύμφωνα με τα δεδομένα, το ελληνικό σύστημα προστασίας χαρακτηρίζεται από ένα σημαντικό περιθώριο βελτίωσης. Ο επανασχεδιασμός του μηχανισμού απόδοσης των παροχών και των επιδομάτων δύναται να μεταβάλει το επίπεδο διαβίωσης των πιο ευάλωτων εισοδηματικών κλιμακίων και να τονώσει την εσωτερική ζήτηση – υπό την βάσιμη προϋπόθεση ότι οι εν λόγω εισοδηματικές κατηγορίες χαρακτηρίζονται από υψηλή ροπή προς κατανάλωση.
Οι έμμεσοι φόροι εντείνουν την ανισότητα
Παράλληλα, η διαχείριση της εισοδηματικής ενίσχυσης των ευάλωτων στρωμάτων μπορεί να γίνει και έμμεσα, από την αναδιάταξη του επιπέδου ΦΠΑ στις διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, καθώς μεταβαίνουμε από την πλευρά του εισοδήματος σε εκείνη της κατανάλωσης, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι νέοι έμμεσοι φόροι επιβλήθηκαν με τρόπο που ενέτεινε την ανισότητα. Σύμφωνα με τη μέθοδο που αναπτύσσεται στο Κεφάλαιο 5 της Έκθεσης, η κατανομή του αυξημένου ΦΠΑ, κατά μέσο όρο, επιβάρυνε δυσανάλογα τα χαμηλά κλιμάκια του πληθυσμού.
Μια επανεκτίμηση των ποσοστών και των ειδών κατανάλωσης που περιλαμβάνονται σε καθεμία εκ των κατηγοριών που εμπεριέχονται στο «καλάθι» των τριών πρώτων εισοδηματικών δεκατημορίων, θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της αγοραστικής τους δύναμης. Κατ’ επέκταση, γίνεται κατανοητό ότι τα όρια μεταξύ κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής είναι ορισμένες φορές δυσδιάκριτα και ότι αυτοί οι δύο χώροι παρέμβασης θα πρέπει να βρίσκονται σε στενή συνεργασία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Έκθεση καταλήγει σε ορισμένες παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας, η εφαρμογή των οποίων θα ήταν δυνατόν να συμβάλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της ασκούμενης πολιτικής και στην καλύτερη καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού στον οποίο αναφέρεται.
Προτάσεις για τεκμήρια και ΦΠΑ
Πρωτίστως, η Έκθεση εγείρει
· την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των λοιπών κοινωνικών μεταβιβάσεων (εκτός συντάξεων) για την άμβλυνση του γενικού ποσοστού φτώχειας. Το μέσο επίπεδο επίδρασης των λοιπών μεταβιβάσεων στις χώρες που απαρτίζουν την ΕΕ15 είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο στην Ελλάδα και, συνεπώς, το περιθώριο που δίδεται είναι εξαιρετικά σημαντικό.· Επιπλέον, η Έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη εισοδηματικής στήριξης των μονογονεϊκών νοικοκυριών (π.χ. μέσω μέτρων φορο-ελαφρύνσεων ή/και επιδομάτων εργαζομένων). Αν και η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση που αντανακλά τη σύνθετη ευρωπαϊκή εμπειρία (βλ. Μισσός, 2020), η στήριξη των μονογονεϊκών νοικοκυριών αποτελεί μία κρίσιμη όψη των σύγχρονων εξελίξεων.· Ο αποτελεσματικός εντοπισμός και η σύνταξη εύστοχων κριτηρίων που θα ανοίγει διαύλους μεταξύ του κοινωνικού προϋπολογισμού και των δικαιούχων είναι απαραίτητα. Η στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών που ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια χρήζει ειδικής μέριμνας.· Περαιτέρω, τίθεται το ζήτημα παροχής ενισχύσεων και μέριμνας προς μισθωτούς μερικής απασχόλησης. Τα δεδομένα αναδεικνύουν ότι το συντριπτικό ποσοστό (εξαιρετικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) των εργαζόμενων-μισθωτών μερικής απασχόλησης θα επιθυμούσε την εύρεση μισθωτής εργασίας με πλήρες ωράριο. Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη ομάδα, το ποσοστό φτώχειας πριν και μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις παραμένει υπερβολικά υψηλό. Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε εργαζόμενους-μισθωτούς μερικής απασχόλησης που λογίζονται ως «υπεύθυνοι του νοικοκυριού».· Σχετικά σημαντικό παραμένει το επίπεδο φτώχειας των υπευθύνων χαμηλής εκπαίδευσης (απόφοιτοι γυμνασίου), ενώ το ζήτημα ενίσχυσης των ανέργων απαιτεί την ενδεχόμενη αναδιαμόρφωση της πολιτικής απόδοσης επιδόματος ανεργίας. Στο ίδιο πλαίσιο, τίθεται και η θέσπιση μιας διαρκούς εξέτασης εύρεσης θεσμικών κενών κατά τη χορήγηση επιδομάτων και παροχών.· Σημαντικό τμήμα του πληθυσμού διαθέτει ατομικό εισόδημα χαμηλότερο του ορίου φτώχειας, αλλά το ποσοστιαίο μερίδιο των μεταβιβάσεων στο συνολικό του εισόδημα είναι εξαιρετικά μικρό έως και μηδενικό. Το τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να παραμένει για φορολογικούς λόγους, αλλά θα ήταν ίσως θεμιτό να εξεταστεί η αφαίρεσή του από τον σχεδιασμό του συστήματος παροχής επιδομάτων στη βάση ελέγχου πόρων των δικαιούχων.· Καταλήγοντας, η Έκθεση προτρέπει σε έναν επανασχεδιασμό των συντελεστών ΦΠΑ των αγαθών και υπηρεσιών, με τρόπο ώστε το κόστος του καλαθιού των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα να επιμεριστεί περισσότερο αναλογικά. Η εξέταση του καταναλωτικού προφίλ των τριών χαμηλότερων δεκατημορίων απαιτεί μια ιδιαίτερη προσέγγιση, που πρέπει να επαναξιολογείται τακτικά, ώστε οι πρωτοβουλίες εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής να μην εντείνουν την ανισότητα.Γιώργος Αλεξάκης
ΚΕΠΕΦΠΑανισότητες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές πληρωμές από τις 10 Δεκεμβρίου
- Τι προβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ
- Επιστρέφουν στην Ελλάδα 47 αρχαία αντικείμενα, από τη συλλογή Steinhardt
- Σύμπραξη PwC Ελλάδας με την επιστημονική κοινότητα και τοπικούς φορείς της Δυτικής Ελλάδας
- Δολοφονία στη Γλυφάδα: «Ο 66χρονος ήταν κάτω μαχαιρωμένος και φώναζε “Βοήθεια”»
- Ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός απογείωσης του πτερόσαυρου που έμοιαζε με F-16
- Το λιμάνι του Ρότερνταμ ξεκινά έργα για ενίσχυση της βιωσιμότητας
- Συνέχεια στην υπέρκαλυψη των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ - Πάνω από 35 δισ. ευρώ οι αγορές
- Κορωνοϊός και παιδιά – Ποιες οι συνέπειες μετά από νόσηση
- Protergia Charge: Το μέλλον της ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης έχει ήδη φτάσει στο Δήμο Αθηναίων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Το λιμάνι του Ρότερνταμ ξεκινά έργα για ενίσχυση της βιωσιμότητας
- Πειραιώς Green Επιχειρείν 360°:Νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα λύσεων για μικρές επιχειρήσεις
- Έρευνα Adecco: Οι εργαζόμενοι (68%) επιθυμούν να εργάζονται πιο «έξυπνα»
- VIP ΜΕΘ: Έξαλλος με τον Γιαννάκο ο Πλεύρης- Προαναγγέλλει εξελίξεις
- Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές στο άνοιγμα με... ώθηση αισιοδοξίας
- Παίρνει εξιτήριο έπειτα από 2,5 μήνες ο Βασίλης Λεβέντης
- Σαρηγιάννης: Την επόμενη βδομάδα θα δούμε κορύφωση των θανάτων
- Ευρωχαρτική:Με βλέμμα στο Χρηματιστήριο-Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και εξαγωγές σε ΗΠΑ-Αυστραλία
- ΚΕΠΕ: Στοχευμένες μεταβιβάσεις,αλλαγή σε ΦΠΑ και τεκμήρια για άρση ανισοτήτων
- Γιατί δεν αφήνεις το τηλέφωνο στην άκρη; Μήπως έχεις FOMO;
- Τελευταία Νέα Reporter
- ΚΕΠΕ: Στοχευμένες μεταβιβάσεις,αλλαγή σε ΦΠΑ και τεκμήρια για άρση ανισοτήτων
- Ευρωχαρτική:Με βλέμμα στο Χρηματιστήριο-Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και εξαγωγές σε ΗΠΑ-Αυστραλία
- Έρευνα Adecco: Οι εργαζόμενοι (68%) επιθυμούν να εργάζονται πιο «έξυπνα»
- Γιατί δεν αφήνεις το τηλέφωνο στην άκρη; Μήπως έχεις FOMO;
- ΔΕΠΑ Υποδομών: Συμμαχία Ομίλου Κοπελούζου με Italgas
- Protergia Charge: 25 σημεία επαναφόρτισης στο Δήμο Αθηναίων-Πρώτος χρόνος δωρεάν
- Το λιμάνι του Ρότερνταμ ξεκινά έργα για ενίσχυση της βιωσιμότητας
- VIP ΜΕΘ: Έξαλλος με τον Γιαννάκο ο Πλεύρης- Προαναγγέλλει εξελίξεις
- Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές στο άνοιγμα με... ώθηση αισιοδοξίας
- Παίρνει εξιτήριο έπειτα από 2,5 μήνες ο Βασίλης Λεβέντης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ιταλία: Πρόστιμο 1,13 δισ. ευρώ στην Amazon για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης
- Ανιχνεύτηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών στο δέλτα του Έβρου!
- Έλληνες εφοπλιστές και στελέχη της ναυτιλίας μιλούν για την επόμενη ημέρα
- Πιερρακάκης στον ΟΟΣΑ: «Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να υπηρετούμε την ενδυνάμωση των πολιτών»
- Η ΕΕ δεσμεύεται να διαθέσει 2,5 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση του υποσιτισμού
- Παπαθανάσης: Στο πρώτο δίμηνο του 2022 ξεκινά η εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου
- Επέκταση των μέτρων στήριξης από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης στις αγροτικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση
- Καραγιάννης: Με το πακέτο έργων 3 δισ. ευρώ, η Κρήτη θα πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή
- Υδρογονάνθρακες εντόπισε η Foodwatch σε προϊόντα διατροφής
- Social distancing, κάντο όπως οι μέλισσες