Κικίλιας: Οι «έξυπνοι» μετρητές θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Στη συμβολή των νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων συνεπειών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τοποθετούμενος στο 4ο Φόρουμ Καινοτομίας με τίτλο η «Η καινοτομία πυλώνας της τεχνολογικής μετάβασης», μια Ελληνογερμανική Συνεργασία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τη διοργάνωση πέντε ψηφιακών εκδηλώσεων.

Ειδικότερα, ο υπουργός,

χαιρετίζοντας το τρίτο πάνελ του Φόρουμ με θέμα «Έξυπνες τεχνολογίες διαχείρισης ενέργειας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, βοηθά στην αντιμετώπιση των διαρκώς εντεινόμενων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Όπως επεσήμανε, με τη χρήση έξυπνων «μετρητών» ή άλλων ανάλογων συσκευών μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποδοτικότερα τη διαχείριση του νερού και με τον τρόπο να δώσουμε λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων, με βασικότερο αυτό της λειψυδρίας.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι «έξυπνες» συσκευές δίνουν τη δυνατότητα στους κρατικούς μηχανισμούς να κινηθούν σαφώς ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Τέλος, αναφερόμενος στην «πράσινη» μετάβαση υπογράμμισε ότι συνδράμει επίσης σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι βέβαιο ότι τα προηγμένα τεχνολογικά συστήματα στο χώρο της ενέργειας βελτιστοποιούν την απόδοση κάθε επενδυτικού σχεδίου, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το μέλος της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής και Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός παρά τω Ομοσπονδιακώ Υπουργώ Oικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, Stefan Wenzel, χαιρετίζοντας μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος το πάνελ, στάθηκε, μεταξύ άλλων, στις επενδύσεις που διενεργεί η Γερμανία στον τομέα της ενέγειας, δίδοντας έμφαση στην «πράσινη» μετάβαση, επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο της τεχνολογίας για την ομαλή εξέλιξη των επενδύσεων, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των διμερών συνεργασιών που αναπτύσσουν Ελλάδα και Γερμανία.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις προϋποθέσεις εξασφάλισης της επιδιωκόμενης «πράσινης» μετάβασης στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ξεχώρισε καταρχάς την ανάπτυξη των αναγκαίων δικτύων, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός υλοποίησης των σχετικών έργων θα πρέπει να είναι ανάλογος του ρυθμού ανάπτυξης των ΑΠΕ. Σήμερα, όπως είπε, διαπιστώνεται ότι τα έργα για τις υποδομές δικτύων εξελίσονται με αργό ρυθμό. Στις προϋποθέσεις συμπεριέλαβε επίσης την αξιοποίηση όλων των υπεραξιών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες για την οργάνωση στην Ελλάδα υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, όπου το επίπεδο δεν χαρακτηρίζεται ώριμο, ενώ πρόσθεσε και την κάλυψη των όποιων κενών παρατηρούνται σε ανθρώπινους πόρους και δεξιότητες προς διασφάλιση της ομαλής ανάπτυξης και λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς, όπως και της υλοποίησης των προβλεπόμενων επενδύσεων.

Ο Chief Operating Officer της Renewable Energy Sources / HELLENiQ ENERGY Holdings S.A., Σωτήρης Καπέλλος, αναφερόμενος στις «πράσινες» επενδύσεις υπογράμμισε ότι το ρίσκο αυξάνεται λόγω περικοπών, market risk και κόστους διασυνδέσεων. «Οι επενδύσεις θα συνεχίζονται, αλλά ο επενδυτής θα πρέπει να επενδύει με μεγαλύτερη προσοχή και να αναλαμβάνει, εγγενώς πλέον, υψηλότερο ρίσκο. Όποιος επενδύει στις ΑΠΕ πλέον θα πρέπει να μπορεί να αντέξει και σε ζημιές κατά περιόδους» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι εκτός από τη τεχνολογική (Αιολικά, ΦΒ και αποθήκευση) και γεωγραφική - εκτός συνόρων- διαφοροποίηση ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, είναι σημαντική και η ανάγκη διαφοροποίησης ως προς τις οδούς προς την αγορά – routes to the market (PPAs, merchant, κτλ.). Επεσήμανε, δε, ειδικότερα για το τελευταίο ότι «για να μπορεί ένας παραγωγός ΑΠΕ να αξιοποιεί με το βέλτιστο τρόπο την παραγόμενη ενέργεια και να πετυχαίνει μεγαλύτερα έσοδα από την αγορά, απαιτείται να έχει πρόσβαση και να συλλέγει μεγάλο αριθμό δεδομένων – big data (τιμών, παραμέτρων των έργων, τιμών φυσικού αερίου και CO2 κτλ.), να διαθέτει μεθόδους και εργαλεία ανάλυσης των δεδομένων αυτών - data analytics, να μπορεί να ελέγχει τη λειτουργία των έργων του από απόσταση και με τη χρήση ΑΙ να μπορεί να κάνει προβλέψεις και να συμμετέχει στην αγορά εφαρμόζοντας την κατάλληλη με τις δεδομένες συνθήκες στρατηγική».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Παναγιώτης Λαδακάκος, στάθηκε στις Ανανεώσιμες Πηγές χαρακτηρίζοντάς τες βασική μορφή ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, με συμμετοχή στο ενεργειακό μίγμα η οποία πλησιάζει το 60%. «Ο ρόλος της αιολικής ενέργειας σε αυτό είναι κυρίαρχος. Έχοντας κατακτήσει αυτό το ορόσημο και λαμβανομένων υπόψη των φιλόδοξων στόχων της χώρας, οφείλουμε πλέον να κοιτάξουμε μπροστά, να δούμε τις νέες προκλήσεις που ήδη βιώνoυμε και να κάνουμε έγκαιρα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλίσουμε με αντικειμενικότητα και διαφάνεια την ομαλή πορεία της ενεργειακής μετάβασης». Ειδικότερα έκανε λόγο για νέα και «εξυπνότερα» δίκτυα με αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, επιτάχυνση της αποθήκευσης, ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και εξορθολογισμό του μίγματος ΑΠΕ μέσω της επίλυσης μακροχρόνιων ζητημάτων που βιώνουν τα χερσαία αιολικά πάρκα. Τέλος έφερε ως παράδειγμα την Γερμανία, από την οποία, όπως είπε, η χώρα μας έχει να μάθει πολλά από τις καλές πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί, χάρη των οποίων η Γερμανία τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις νέων χερσαίων αιολικών πάρκων, ενώ αξιοποίησε αποτελεσματικά την πρόσφατη πρόβλεψη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπηρετούν υπέρτατο δημόσιο συμφέρον.

Ο Head of Business Analysis, του Ομίλου Motor Oil Hellas, Γιάννης Γεωργόπουλος, αναφερόμενος στα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών τόνισε ότι έχουν φθάσει σε τεχνολογική ωριμότητα- ωστόσο, όπως είπε, απαιτείται η στοίβαξη των ροών εσόδων για να δημιουργηθούν επενδύσιμες επιχειρηματικές περιπτώσεις. Για τη βιομηχανία, την πράσινη παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή ενέργειας υπογράμμισε ότι δοκιμάζονται περιπτώσεις χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των ενεργειακών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης, του αυτοματοποιημένου ελέγχου σε πραγματικό χρόνο και της προληπτικής συντήρησης. Τέλος, για τις επιχειρησιακές λειτουργίες σημείωσε ότι «η ανάλυση, η αναγνώριση προτύπων, οι προσωπικοί βοηθοί με ΤΝ και τα συστήματα εμπειρογνωμόνων μπορούν να προσφέρουν απτή αξία σε κάθε εργαζόμενο. Στον όμιλο Motor Oil δίνεται η δυνατότητα αυτής της αλλαγής σε όλους τους υπαλλήλους, έχοντας αναγνωριστεί ως κέντρο τεχνογνωσίας SAP, καθώς και δημιουργώντας ένα από τα πρώτα βιομηχανικά κέντρα αριστείας AI στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ο Γενικός Διευθυντής της Wpd Solar Hellas, Κωνσταντίνος Φαϊτατζόγλου, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Παράλληλα όμως, απαιτούνται καινοτόμες λύσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του ηλεκτρικού της χώρου και την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας. Οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιρειών στον τομέα των ΑΠΕ υπήρξαν αμοιβαία επωφελείς όταν υπήρχαν κίνητρα και επενδυτική ασφάλεια. Καθώς τα έργα ΑΠΕ απαιτούν μεγάλο χρόνο και σημαντικά κεφάλαια, η βιωσιμότητα των επενδύσεων αυτών εξαρτάται από τη σταθερότητα του ρυθμιστικού πλαισίου και τους ξεκάθαρους όρους συμμετοχής στην αγορά ενέργειας. Επιπλέον, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μπορεί να βοηθήσει ένα ανοίγματα στις διεθνείς αγορές μέσω των Συμφωνιών Προμηθευτή Ενέργειας (PPAs)». Τέλος, ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διασυνδέσεις με άλλες αγορές είναι αναγκαίες, αλλά πρέπει να γίνονται με προσοχή, αποφεύγοντας αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά.

#Κικίλιας #λειψυδρία #καινοτομία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κικίλιας,kikilias