Κίνα: Νέο πακέτο χρηματοδότησης για τον τομέα των ημιαγωγών

Η Κίνα δημιούργησε το τρίτο προγραμματισμένο επενδυτικό της ταμείο, με κρατική στήριξη, για την ενίσχυση της βιομηχανίας ημιαγωγών, με εγγεγραμμένο κεφάλαιο 344 δισεκατομμυρίων γιουάν (47,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια γουάν που επενδύονται στον τομέα δημιουργούν την προοπτική η Κίνα να επιτύχει αυτάρκεια όσον αφορά την παραγωγή ημιαγωγών, όπως σχεδιάζει ο Σι Τζινπίνγκ.

Η δέσμευση αυτή του προέδρου απέκτησε νέα επιτακτικότητα μετά την επιβολή σειράς

μέτρων ελέγχου των εξαγωγών από τις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, με τις ΗΠΑ να επικαλούνται φόβους ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προηγμένα chips για να ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες.

Οι κινεζικές μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών ενισχύθηκαν, μετά τη γνωστοποίηση του νέου πακέτου χρηματοδότησης, με τον δείκτη CES CN Semiconductor Index (.CSI990001) να σημειώνει ράλι άνω του 3% και να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.

Η τρίτη φάση του κινεζικού ταμείου για την ενίσχυση του κλάδου των ημιαγωγών ξεκίνησε επίσημα στις 24 Μαΐου και αποτελεί το μεγαλύτερο από τα τρία πακέτα χρηματοδότησης που «εγκαινίασε» το ταμείο που είναι γνωστό και ως «Big Fund».

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στον κλάδο, με μερίδιο 17% και καταβεβλημένο κεφάλαιο 60 δισεκατομμυρίων γιουάν, σύμφωνα με την Tianyancha, μια κινεζική βάση δεδομένων-πληροφοριών για εταιρείες. Η China Development Bank Capital είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, με μερίδιο 10,5%. Ως επενδυτές, αναφέρονται άλλες δεκαεπτά οντότητες, συμπεριλαμβανομένων πέντε μεγάλων κινεζικών τραπεζών: Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China και Bank of Communications, με την καθεμία να συνεισφέρει περίπου 6% του συνολικού κεφαλαίου.

Η πρώτη φάση του ταμείου ξεκίνησε το 2014, με εγγεγραμμένο κεφάλαιο 138,7 δισ. γιουάν, και η δεύτερη φάση ακολούθησε το 2019, με 204 δισ. γιουάν.

Το Big Fund έχει παράσχει χρηματοδότηση στα δύο μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής chips της Κίνας, Semiconductor Manufacturing International Corporation και Hua Hong Semiconductor, στην Yangtze Memory Technologies, η οποία ασχολείται με την παραγωγή μνήμης flash, καθώς και σε μια σειρά μικρότερων εταιρειών και ταμείων.

Ένας από τους σημαντικότερους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η τρίτη φάση του ταμείου είναι ο εξοπλισμός για την κατασκευή chips, ανέφερε το Reuters τον Σεπτέμβριο. Το Big Fund εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τουλάχιστον δύο ιδρύματα, ώστε να επενδύσουν τα κεφάλαια της τρίτης φάσης.

#Κίνα #χρηματοδότηση #ημιαγωγοί #τεχνητή_νοημοσύνη #AI
Keywords
Αναζητήσεις
kina-neo-paketo-chrimatodotisis-gia-ton-tomea-ton-imiagogon.htm
Τυχαία Θέματα