Κίνδυνος παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων απ’τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική!

13:25 7/6/2022 - Πηγή: Reporter

Σε μία Έκθεση που δημοσίευσε σήμερα, η Διευθύνουσα Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στους τομείς της Βιοϊατρικής και της Υγείας (CDBIO) εξετάζεται ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στη σχέση γιατρού-ασθενούς.

Η έκθεση εξετάζει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, σχετικά με τη σχέση γιατρού-ασθενούς, σε σχέση με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική («Σύμβαση του Οβιέδο»).

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση διερευνά τον πιθανό αντίκτυπο

της τεχνητής νοημοσύνης στα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με σε έξι θέματα: (1) Ανισότητα στην πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας. (2) Διαφάνεια προς τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς. (3) Κίνδυνος κοινωνικής προκατάληψης σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. (4) Αραίωση του απολογισμού της ευημερίας του ασθενούς. (5) Κίνδυνος μεροληψίας αυτοματισμού, αφαίρεσης δεξιοτήτων και εκτοπισμένης ευθύνης. και (6) Επιπτώσεις στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Η έκθεση εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Τεχνολογίες στη Βιοϊατρική (2020-2025), σχετικά με τη διακυβέρνηση των τεχνολογιών και τον στόχο «Ενσωμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανάπτυξη τεχνολογιών που έχουν εφαρμογή στον τομέα της βιοϊατρικής».

Η έκθεση, που εκπονήθηκε από τον Brent Mittelstadt, Ανώτερο Ερευνητή και Διευθυντή Έρευνας στο Ινστιτούτο Διαδικτύου της Οξφόρδης (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), συμβάλλει στο μελλοντικό έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

τεχνητή νοημοσύνηΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗιατρικήΑνθρώπινα δικαιώματαΣυμβούλιο της Ευρώπης
Keywords
Τυχαία Θέματα