«Κλειδί» ο ρόλος των κυβερνήσεων για απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα

Την ανάγκη επαρκούς συντονισμού για τα θέματα πράσινης μετάβασης, αλλά και ενίσχυσης των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επίτευξη των κλιματικών στόχων επισημαίνει στον “απόηχο” της φετινής COP29 ο Ανδρέας Κυριλής, Senior Partner στην Bain & Company Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι η Bain & Company είναι μία κορυφαία διεθνής εταιρεία συμβούλων με 65 γραφεία σε 40 χώρες. Μάλιστα έχει βραβευτεί με πλατινένια βαθμολογία από την EcoVadis,

την κορυφαία διεθνή πλατφόρμα για περιβαλλοντικές, κοινωνικές και ηθικές αξιολογήσεις απόδοσης, βράβευση που τοποθετεί την Bain & Company στο 1% των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως. Από την ίδρυσή της το 1973, η Bain & Company μετρά την επιτυχία της με την επιτυχία των πελατών της και διατηρεί το υψηλότερο επίπεδο client advocacy στον κλάδο.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Reporter.gr, “παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις, όπως η ενίσχυση των Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών (NDCs), ο σαφής καθορισμός του νέου στόχου για την κλιματική χρηματοδότηση — περιλαμβανομένων των συμμετεχόντων και των τρόπων συνεισφοράς τους — και η διασφάλιση σταθερών δεσμεύσεων για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Οι εταιρίες αναλαμβάνουν δράση προς την κατεύθυνση αυτή, διαμορφώνοντας κλαδικές δεσμεύσεις (όπως η «no new coal commitment»), αναπτύσσοντας συνεργασίες σε επίπεδο οικοσυστημάτων (π.χ. στον κατασκευαστικό κλάδο) και ενισχύοντας την καινοτομία (όπως η διεύρυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας). Ωστόσο, η επιτάχυνση και η ενίσχυση αυτών των λύσεων απαιτούν επιπλέον πολιτική και οικονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις.”

Να σημειωθεί ότι τα βασικά ευρήματα από το Business Breakthrough Barometer τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για κυβερνητικές πολιτικές που θα απλοποιούν τη διαδικασία αδειοδότησης, θα ενισχύουν τη ζήτηση για λύσεις με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, θα παρέχουν εγγυήσεις εσόδων για τεχνολογίες σε πρώιμο στάδιο και θα υποστηρίζουν τις απαραίτητες υποδομές. Σχεδόν όλοι οι ηγέτες των επιχειρήσεων (90%) δηλώνουν ότι θα αύξαναν τις επενδύσεις τους εφόσον οι πολιτικές του τομέα αντιμετώπιζαν αυτές τις προκλήσεις, καθώς οι μακροοικονομικές πιέσεις, όπως ο πληθωρισμός και το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξακολουθούν να καθυστερούν την πρόοδο.

Η συνέντευξη

Τι αποκομίσατε από την παρουσία σας στη COP29;

Στη φετινή COP αναδείχθηκε με ιδιαίτερη σαφήνεια και επιτακτικότητα η επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής κρίσης, επισημαίνοντας τη ζωτική σημασία της υιοθέτησης καινοτόμων και διαρθρωτικών στρατηγικών που θα επιταχύνουν τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον. Ενδεικτικά, ξεχώρισε η συμφωνία των ανεπτυγμένων χωρών για τη θέσπιση ενός νέου στόχου κλιματικής χρηματοδότησης, που φτάνει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2035 — ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τη δέσμευση του 2015 για 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020. Παράλληλα, έγινε έκκληση για την ενίσχυση αυτής της χρηματοδότησης, με στόχο να φτάσει τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Επιπλέον, σημειώθηκε πρόοδος στην τυποποίηση των αγορών άνθρακα, στην ενίσχυση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην προώθηση πολιτικών για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις, όπως η ενίσχυση των Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών (NDCs), ο σαφής καθορισμός του νέου στόχου για την κλιματική χρηματοδότηση — περιλαμβανομένων των συμμετεχόντων και των τρόπων συνεισφοράς τους — και η διασφάλιση σταθερών δεσμεύσεων για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Οι εταιρίες αναλαμβάνουν δράση προς την κατεύθυνση αυτή, διαμορφώνοντας κλαδικές δεσμεύσεις (όπως η «no new coal commitment»), αναπτύσσοντας συνεργασίες σε επίπεδο οικοσυστημάτων (π.χ. στον κατασκευαστικό κλάδο) και ενισχύοντας την καινοτομία (όπως η διεύρυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας). Ωστόσο, η επιτάχυνση και η ενίσχυση αυτών των λύσεων απαιτούν επιπλέον πολιτική και οικονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις.

Θεωρείτε ότι η COP29 πέτυχε ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής;

Παρότι η σύνοδος δεν έφερε ριζικές αλλαγές, υπήρξαν ωστόσο θετικές εξελίξεις, όπως οι φιλόδοξες δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Βραζιλίας και των ΗΑΕ για το 2035, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεχωρίζει με στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 81%. Επιπλέον, τηρήθηκε η πρώτη προθεσμία για τις Διετείς Εκθέσεις Διαφάνειας (BTR), παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την πρόοδο των χωρών στην υλοποίηση των κλιματικών δεσμεύσεών τους.

Παρά ταύτα, πολλές χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη των κλιματικών τους στόχων.

Είναι επενδυτική ευκαιρία ή βάρος η πράσινη μετάβαση και η απανθρακοποίηση της οικονομίας;

Η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να θεωρείται ως μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία παρά ως βάρος. Αν και απαιτεί αρχικό κεφάλαιο, ανοίγει δρόμους για καινοτομία, δημιουργία θέσεων εργασίας και μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν την απανθρακοποίηση μπορούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να προωθήσουν τη βιωσιμότητα, η οποία εκτιμάται όλο και περισσότερο από τους καταναλωτές και τους επενδυτές.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη υλοποίηση κρίσιμων επενδύσεων για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών;

Οι επιχειρήσεις καλούνται να ξεπεράσουν μια σειρά προκλήσεων για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, όπως το υψηλό αρχικό κόστος, τη ρυθμιστική αβεβαιότητα, τα τεχνολογικά εμπόδια και την ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών. Επιπλέον, η εναρμόνιση της βραχυπρόθεσμης κερδοφορίας με τους μακροπρόθεσμους στόχους βιωσιμότητας απαιτεί συχνά βαθιές αλλαγές στην εταιρική κουλτούρα και λειτουργία, οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολες στην εφαρμογή τους.

Η μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα μέλλον με καθαρές μηδενικές εκπομπές απαιτεί συντονισμένες επενδύσεις και συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών.

Μήπως οι μακροοικονομικές πιέσεις, όπως ο πληθωρισμός και το υψηλό κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη για την πράσινη μετάβαση ;

Οι μακροοικονομικές πιέσεις, όπως ο πληθωρισμός και το υψηλό κόστος κεφαλαίου, δυσχεραίνουν τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, η τεχνολογική εξέλιξη, η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ως προς το κόστος και με την ύπαρξη κυβερνητικών κινήτρων, τα εμπόδια αυτά μπορούν να αμβλυνθούν με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με την έρευνα της Bain & Company “Visionary CEO’s Guide to Sustainability 2024”, η βιωσιμότητα έχει υποχωρήσει στις προτεραιότητες των CEOs, καθώς ζητήματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο πληθωρισμός και η γεωπολιτική αβεβαιότητα επικρατούν. Παράλληλα, πολλές εταιρείες δυσκολεύονται να τηρήσουν τους στόχους μείωσης εκπομπών τους: το 30% υστερεί στις άμεσες εκπομπές (Πεδία 1 και 2), ενώ σχεδόν το 50% στους στόχους για έμμεσες εκπομπές (Πεδίο 3). Ως αποτέλεσμα, αρκετές επιχειρήσεις αναθεωρούν ή επανεξετάζουν τις κλιματικές τους δεσμεύσεις.

Τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις για την άρση των εμποδίων της αγοράς, την παροχή κινήτρων για πράσινες τεχνολογίες;

Οι κυβερνήσεις πρέπει να διαμορφώσουν σαφείς και σταθερές πολιτικές, που μειώνουν τους κινδύνους από τις ασαφείς και μεταβαλλόμενες ρυθμιστικές συνθήκες. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να επενδύσουν σε υποδομές που θα διευκολύνουν την ενεργειακή μετάβαση και να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση σε βιώσιμες πρακτικές και τεχνολογίες.

Στο νέο περιβάλλον, τι θεωρούν ως προτεραιότητες οι CEO; Αλλάζει το πρόταγμα της βιωσιμότητας;

Στο σύγχρονο, πολύπλοκο και ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι CEOs υιοθετούν μια πολυδιάστατη προσέγγιση στη βιωσιμότητα. Με την κλιματική αλλαγή να εντείνεται και τις κοινωνικές προσδοκίες για την εταιρική ευθύνη να αυξάνονται, οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές και ανθεκτικές.

Οι κύριες προτεραιότητες για τους Διευθύνοντες Συμβούλους περιλαμβάνουν:

1. Στρατηγική Προσαρμογή: Η αξιολόγηση των κινδύνων και ευκαιριών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ο καθορισμός φιλόδοξων στόχων βιωσιμότητας και η ανάπτυξη ευέλικτων στρατηγικών προσαρμογής στην αγορά είναι κρίσιμα για την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων.

2. Απανθρακοποίηση με γνώμονα τον πελάτη: Προσαρμόζοντας προϊόντα και υπηρεσίες στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν αειφόρο ανάπτυξη και ταυτόχρονα να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

3. Εταιρική «Πράσινη Οργάνωση»: Η καλλιέργεια μιας ισχυρής κουλτούρας βιωσιμότητας, η επένδυση στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στις οικονομικές αποφάσεις είναι θεμελιώδη στοιχεία για την εξασφάλιση της επιτυχίας μακροπρόθεσμα.

4. Ισχυρές Σχέσεις με Ενδιαφερόμενους Φορείς: Η ενίσχυση της συνεργασίας με επενδυτές, δανειστές και άλλους φορείς είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων και της υποστήριξης για βιώσιμες πρωτοβουλίες.

5. Υποστήριξη Βιώσιμων Πολιτικών: Οι επιχειρήσεις, συνεργαζόμενες με τους πολιτικούς φορείς, μπορούν να διαμορφώσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που προάγει βιώσιμες πρακτικές και συμβάλλει στη μείωση της κλιματικής αλλαγής.

Εστιάζοντας σε αυτές τις προτεραιότητες, οι CEOs μπορούν να καθοδηγήσουν τις οργανώσεις τους ως ηγέτες στη μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμο κέρδος και θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Ποια είναι τα βασικά σημεία στην έκθεση Business Breakthrough Barometer που παρουσιάστηκε στην COP29;

Τα βασικά ευρήματα από το Business Breakthrough Barometer τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για κυβερνητικές πολιτικές που θα απλοποιούν τη διαδικασία αδειοδότησης, θα ενισχύουν τη ζήτηση για λύσεις με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, θα παρέχουν εγγυήσεις εσόδων για τεχνολογίες σε πρώιμο στάδιο και θα υποστηρίζουν τις απαραίτητες υποδομές. Σχεδόν όλοι οι ηγέτες των επιχειρήσεων (90%) δηλώνουν ότι θα αύξαναν τις επενδύσεις τους εφόσον οι πολιτικές του τομέα αντιμετώπιζαν αυτές τις προκλήσεις, καθώς οι μακροοικονομικές πιέσεις, όπως ο πληθωρισμός και το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξακολουθούν να καθυστερούν την πρόοδο.

Στο νέο αυτό τοπίο ποιος ο ρόλος της ΒΑΙΝ στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;

Στην COP29, αναδείξαμε πώς οι αναδυόμενες τεχνολογίες, οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών και οι καινοτόμες χρηματοοικονομικές προσεγγίσεις και πολιτικές μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε πρωτοποριακές λύσεις. Στόχος μας είναι να καθοδηγήσουμε τις επιχειρήσεις στη μετατροπή τολμηρών στρατηγικών βιωσιμότητας σε υλοποιήσιμα αποτελέσματα, διασφαλίζοντας ότι επιτυγχάνουν μετρήσιμο αντίκτυπο, ενώ παράλληλα δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία.

#κυβερνήσεις #ορυκτά_καύσιμα
Keywords
Αναζητήσεις
kleidi-o-rolos-ton-kyverniseon-gia-apexartisi-apo-orykta-kafsima.htm
Τυχαία Θέματα