Κλιματική αλλαγή: Στο «μάτι του κυκλώνα» οι υποδομές
Οι επιπτώσεις του Ιανού στις υποδομές μεταφορών και όχι μόνο φέρουν και πάλι στο προσκήνιο τα όσα ακούστηκαν πέρυσι το Νοέμβριο με αφορμή την 1η Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στα συστήματα μεταφορών».
Όπως τονίστηκε τόσο στη συνέντευξη τύπου, που προηγήθηκε όσο και κατά το συνέδριο που ακολούθησε, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (πλημμύρες, υψηλές θερμοκρασίες, έντονες βροχοπτώσεις κλπ.) απειλούν κρίσιμες υποδομές και μεταφορών και απαιτούνται επενδύσεις ώστε να αντέχουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες οι οποίες ήδη δεν αποτελούν σπάνιο
Χαρακτηριστικό ήταν ότι με βάση δημοσιεύματα του τύπου και του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής του τομέα Υποδομών - Μεταφορών της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ, Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, σημείωσε ότι είναι ανάγκη να εκπονηθεί και από την Ελλάδα συνολικό σχέδιο εκτίμησης του κινδύνου και αναβάθμισης των κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, γέφυρες, αεροδρόμια, λιμάνια, κέντρα logistics) που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. «Χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ήδη υλοποιήσει αυτόν το σχεδιασμό», είπε. «Είναι ζήτημα κυβερνητικών προτεραιοτήτων αν θα προχωρήσουν τέτοιου είδους επενδύσεις. Το κόστος για τα έργα στη Μάνδρα ήταν σχετικά χαμηλό και τα χρήματα υπήρχαν, αλλά δεν ήταν προτεραιότητα. Πρέπει να γίνει επιλογή των υποδομών που θα ενισχυθούν ανάλογα με την κρισιμότητά τους και το βαθμό του κινδύνου» κατέληξε.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, υποδομές που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του '50 ή του '70 τώρα υποφέρουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η Επιτροπή έχει αποτυπώσει σε έναν ηλεκτρονικό χάρτη (GIS) τις υποδομές μεταφορών μαζί με τα σενάρια για τις ανά περιοχή πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Διευκρίνισε ότι ο ΟΗΕ δεν προσδιορίζει για καμία χώρα ποια σημεία είναι ευαίσθητα ή όχι. Όμως από τους χάρτες αυτούς προκύπτει έμμεσα ποιες είναι οι υποδομές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς βρίσκονται σε περιοχές όπου είναι αντίστοιχα υψηλότερος ο κίνδυνος για πλημμύρες, υψηλές θερμοκρασίες, κλπ. Ενδεικτικά τα σενάρια που εξετάζονται στη μελέτη, τα οποία αφορούν την περίοδο 2051 - 2080 υποδεικνύουν ότι μεγάλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Πορτογαλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Τουρκίας μπορεί να έχουν 50 - 60 περισσότερες ημέρες καύσωνα το χρόνο και λιγότερες βροχοπτώσεις. Επίσης καταγράφονται 21 ευρωπαϊκοί αυτοκινητόδρομοι (μεταξύ αυτών ο Ε55) στους οποίους θα πρέπει να γίνει ανάλυση επιπτώσεων για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, ενώ 169 λιμάνια της χώρας μας θα αντιμετωπίσουν το 2080 τον κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Συνολικά οι κίνδυνοι για τη χώρα μας αν και σοβαροί είναι μικρότεροι σε σχέση με άλλες χώρες, ακόμη και ευρωπαϊκές, ενώ όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά είναι φθηνότερο να αναβαθμίσει μια χώρα τις υποδομές της από το να τις κατασκευάσει εξ αρχής ύστερα από μια καταστροφή. Οι κίνδυνοι που απειλούν τις μεταφορές περιλαμβάνουν π.χ. κατάρρευση γεφυρών, διάβρωση οδοστρώματος, στρέβλωση σιδηροδρομικών γραμμών, και έχουν σοβαρές ευρύτερες επιπτώσεις όχι μόνο στις μεταφορές αλλά και στο εμπόριο, τον τουρισμό, συνολικά την οικονομία. Ήδη εκτιμάται ότι οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή σε οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα φθάνουν παγκοσμίως στα 22 δισ. δολάρια το χρόνο.
Στην ίδια συνέντευξη για το εν λόγω συνέδριο ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Νίκος Ροδόπουλος, υπογράμμισε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα είναι πολύ ευαίσθητη στην κλιματική αλλαγή και ότι όχι μόνο οι χώρες, αλλά και οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν σχέδια διαχείρισης του κινδύνου.
Γιώργος Αλεξάκης
Κωνσταντίνος ΑλεξόπουλοςΝίκος ΡοδόπουλοςΙΑΝΟΣυποδομές μεταφορώνLogisticsΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝυψηλές θερμοκρασίεςπλημμύρες- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σύψας: Ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας η Αττική – Πώς θα γίνει το lockdown
- ΕΝΦΙΑ: «Έρχεται» παράταση στην πρώτη δόση - Ποιοι απαλλάσσονται
- Καρλ Λάγκερφελντ: Νέα βιογραφία αποκαλύπτει σχέσεις της οικογένειάς του με τους Ναζί
- Πρεσβεία ΗΠΑ στην Άγκυρα: Δεν ισχύει νομικά ο Χάρτης της Σεβίλλης
- Μέσω της Italferr, η FS Italiane ανέλαβε την επίβλεψη έργων της γραμμής 1 του μετρό της Μπογκοτά
- Αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
- Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
- Χωρίς νερό για έξι ώρες περιοχή στη Θεσσαλονίκη - Η ανακοίνωση της ΕΥΑΘ
- Μόλις 577 εκατ. οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούλιο έναντι 3,7 δισ. πέρσι
- Βαθαίνει το "σημάδι" της πανδημίας στον Τουρισμό, μεγαλώνει η τρύπα στα έσοδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τελευταία Νέα Reporter
- Κλιματική αλλαγή: Στο «μάτι του κυκλώνα» οι υποδομές
- Σύψας: Είμαστε ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική
- Ξεκινά η καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου - Όλες οι ημερομηνίες
- Κραχ στο Χρηματιστήριο: 7η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση το 2020
- Κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού- Η λίστα του υπουργείου Παιδείας
- Παραιτήθηκε σύσσωμο το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
- Μενδώνη: Επίσκεψη εργασίας και αυτοψία στα μνημεία του Καστελόριζου
- Υπουργείο Εργασίας: Κατατέθηκε η τροπολογία για την τηλεργασία
- ΟΠΕΚΑ: Πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών στην Αττική
- ΑΑΔΕ: «Ξεσκεπάζει» κρυμμένα εισοδήματα- Έρχονται ειδοποιητήρια σε 100.000 φορολογούμενους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ισραήλ: Καταγράφηκαν 17 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19
- Βραζιλία: 13.439 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, 377 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες
- Βασίλης Κοντοζαμάνης: Σε εκτεταμένες πληθυσμιακές ομάδες τα “rapid test”
- Adam Boehler (DFC): Γιατί επενδύουμε τώρα στην Ελλάδα
- Άρειος Πάγος: Κρίνει το ελαφρυντικό του Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
- Οδηγίες για την εξυπηρέτηση πολιτών εως 4.10.2020
- Άμυνα στα 24 λεπτά για το σκληρό έβγαλε ο διαγωνισμός των 627 τόνων στον συνεταιρισμό Νίκαιας
- Με Super Puma και Χαρδαλιά νέα επιχείρηση για τους εγκλωβισμένους στην Οξυά στο Μουζάκι
- Vogelsang και BioCover λανσάρουν τον μπροστινό «κόφτη» αμμωνίας SyreN
- Η Αττική ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας – Πώς θα γίνει το lockdown