Κλιματική Αλλαγή: Τι διακυβεύεται στο COP26- Ποια τα μεγάλα... αγκάθια

Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί μια σύνοδο κορυφής που θεωρείται κρίσιμη για να τεθεί υπό έλεγχο η κλιματική αλλαγή.

Η συνάντηση στη Γλασκώβη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Τι είναι το COP26 και γιατί συμβαίνει;

Ο κόσμος θερμαίνεται λόγω των εκπομπών ορυκτών καυσίμων που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή - συμπεριλαμβανομένων του καύσωνα, των πλημμυρών και των δασικών πυρκαγιών

- εντείνονται. Η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί και οι κυβερνήσεις συμφωνούν ότι απαιτείται επείγουσα συλλογική δράση.

Για τη διάσκεψη αυτή, ζητούνται από 200 χώρες τα σχέδιά τους για τη μείωση των εκπομπών έως το 2030.

Το 2015, όλες συμφώνησαν να κάνουν αλλαγές για να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη "πολύ κάτω από" τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα - καθώς και να προσπαθήσουν να στοχεύσουν στους 1,5 βαθμούς Κελσίου - ώστε να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή.

Αυτό είναι γνωστό ως Συμφωνία του Παρισιού και περιμένει οτι οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν μεγαλύτερες περικοπές εκπομπών μέχρι να φτάσουν στο καθαρό μηδέν το 2050.

Τι θα αποφασιστεί στο COP26;

Οι περισσότερες χώρες θα εκθέσουν τα σχέδιά τους για τη μείωση των εκπομπών πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής - επομένως, θα πρέπει να έχουμε μια αίσθηση του εάν είμαστε σε καλό δρόμο εκ των προτέρων.

Αλλά κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων μπορούμε να περιμένουμε μια καταιγίδα νέων ανακοινώσεων.

Πολλές ανακοινώσεις αναμένεται να είναι πολύ τεχνικές - συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, κανόνων που απαιτούνται ακόμη για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Αλλά κάποιες άλλες ανακοινώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

Γρήγορη μετάβαση σε ηλεκτρικά αυτοκίνηταΕπιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης της ενέργειας από άνθρακαΚόψιμο λιγότερων δέντρωνΠροστασία περισσότερων ανθρώπων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η χρηματοδότηση συστημάτων παράκτιας άμυνας.

Έως και 25.000 άνθρωποι αναμένονται στη Γλασκώβη, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων ηγετών, διαπραγματευτών και δημοσιογράφων.

Δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές και επιχειρήσεις θα είναι επίσης εκεί για να διοργανώσουν εκδηλώσεις, να δικτυωθούν, και να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίες. Οι Extinction Rebellion, για παράδειγμα, ζητούν τον άμεσο τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Στο τέλος του συνεδρίου αναμένεται κάποια μορφή γραπτής δήλωσης.

Κάθε χώρα θα πρέπει να εγγραφεί και θα μπορεί να περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Υπάρχουν πιθανά σημεία που θα μπορούν να κολλήσουν;

Αναμένετε πολλή συζήτηση όσον αφορά τα χρήματα και την κλιματική δικαιοσύνη. Οι αναπτυσσόμενες χώρες τείνουν να ρυπαίνουν λιγότερο κατά κεφαλήν πληθυσμό και δεν ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές στο παρελθόν.

Ωστόσο βιώνουν μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Χρειάζονται δηλαδή χρήματα για να μειώσουν τις εκπομπές τους και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερα ηλιακά πάνελ σε χώρες που εξαρτώνται από την ενέργεια από τον άνθρακα καθώς και συστήματα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Θα υπάρξει επίσης διαμάχη σχετικά με την αποζημίωση για τις αναπτυσσόμενες χώρες που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Το 2009, οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες μέχρι το 2020. Ωστόσο, αυτός ο στόχος δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και μπορεί να πέσει μέχρι το 2023.

Οι δεσμεύσεις της Κίνας στο COP26 θα είναι επίσης πολύ σημαντικές. Είναι πλέον ο μεγαλύτερος ρυπαίνων στον κόσμο και έχει επενδύσεις σε σταθμούς άνθρακα σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί παρατηρητές θα παρακολουθούν πόσο γρήγορα η Κίνα - και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων - θα είναι πρόθυμοι να μειώσουν την εξάρτησή τους από αυτά.

Πώς θα μας επηρεάσει το COP26;

Κάποιες δεσμεύσεις που θα γίνουν στη Γλασκώβη θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα την καθημερινότητά μας.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αλλάξει το αν θα οδηγείτε βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, αν θα θερμαίνετε το σπίτι σας με λέβητα αερίου ή αν θα πραγματοποιείτε τόσο συχνές πτήσεις.

Θα ακούσετε πολλή ορολογία

COP26: COP σημαίνει Διάσκεψη των Μερών(Conference of the Parties). Το COP1, που ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ, έλαβε χώρα το 1995 - αυτή θα είναι η 26η

Συμφωνία του Παρισιού: Η Συμφωνία του Παρισιού ένωσε όλα τα έθνη του κόσμου -για πρώτη φορά- σε μια ενιαία συμφωνία για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

IPCC: Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή εξετάζει τις πιο πρόσφατες έρευνες για την κλιματική αλλαγή.

1,5 C: Η διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κάτω από 1,5 C - σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή - η οποία θα αποφύγει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πώς θα ξέρουμε ότι το COP26 ολοκληρώθηκε με επιτυχία;

Ως χώρα υποδοχής, το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα θέλει όλες οι χώρες να υποστηρίξουν μια ισχυρή δήλωση που να δεσμεύεται εκ νέου για μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2050 - καθώς και μεγάλες μειώσεις έως το 2030.

Θα θέλει επίσης συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον τερματισμό του άνθρακα, των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και την προστασία της φύσης.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα θέλουν ένα σημαντικό οικονομικό πακέτο για τα επόμενα πέντε χρόνια, για να τις βοηθήσει να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό είναι πιθανό να κριθεί ανεπαρκές γιατί απλά δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος για να κρατηθεί ζωντανός ο στόχος του 1,5C.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες το άφησαν πολύ αργά και ανεξάρτητα από το τι συμφωνηθεί στο COP26, ο στόχος 1,5C δεν θα επιτευχθεί.

COP26ηγέτεςΟΗΕχώρεςκλιματική αλλαγήκλιματική κρίσηΚΛΙΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα