Κλιματική κρίση: Μονόδρομος η άμεση μείωση της χρήσης άνθρακα

Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου αποτυγχάνουν «σε όλους τους τομείς» - και θα χρειαστούν σημαντικές ανακατατάξεις για τη δημιουργία ουσιαστικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης μιας πολύ ταχύτερης απομάκρυνσης από τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η έκθεση «State of Climate Action 2023», που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη (14/11), δίνει μια απογοητευτική εικόνα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι για τη χάραξη

πολιτικής καθώς προετοιμάζονται για τη σύνοδο κορυφής COP28 για την κλιματική αλλαγή, στο Ντουμπάι, στα τέλη Νοεμβρίου.

Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015, η οποία στοχεύει στον «περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε κάτω από 2 -ιδανικά σε 1,5- βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα», δεσπόζει στην ανάλυση.

Η έκθεση ξεκινά από τον σημερινό στόχο του 1,5 βαθμού και αναπτύσσει σχετικούς στόχους για το 2030 και το 2050. Τα συνολικά ευρήματα είναι τρανταχτά, καθώς μόνο ένας από τους 42 δείκτες -οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων- βρίσκεται στη σωστή πορεία για την επίτευξη του στόχου για το 2030.

Ο ΟΗΕ έχει σημειώσει ότι ο 1,5 βαθμός Κελσίου θεωρείται ως «το ανώτατο όριο», όσον αφορά την αποφυγή των χειρότερων συνεπειών από την κλιματική αλλαγή.

«Οι παγκόσμιες προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5°C είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ατελείς», δήλωσε η Sophie Boehm, βασική συγγραφέας της έκθεσης και επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων.

«Παρά τις δεκαετίες των τρομερών προειδοποιήσεων και των ακραίων φαινομένων, οι ηγέτες μας έχουν αποτύχει, σε μεγάλο βαθμό, να κινητοποιηθούν όσον αφορά την κλιματική προσαρμογή κοντά στο ρυθμό και την κλίμακα που απαιτείται», πρόσθεσε η Boehm.

«Οι καθυστερήσεις αυτές μας αφήνουν πολύ λίγες οδούς για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. Δεν μας απομένει χρόνος για να πειραματιζόμαστε», δήλωσε. «Αντίθετα, χρειαζόμαστε άμεσες, μετασχηματιστικές αλλαγές σε κάθε επιμέρους τομέα, αυτή τη δεκαετία».

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν μια σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι. Αυτά περιλαμβάνουν:

Σταδιακή κατάργηση του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ρυθμό επτά φορές ταχύτερο από ό,τι σήμερα. Αυτό, αναφέρει η έκθεση, «ισοδυναμεί με την απόσυρση περίπου 240 σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μέσου μεγέθους κάθε χρόνο, μέχρι το 2030». Ενίσχυση της ανάπτυξης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Ταχύτερη επέκταση των υποδομών ταχείας μεταφοράς. Οκτώ φορές ταχύτερη μετακίνηση προς διατροφή που είναι πιο υγιεινή και βιώσιμη. Μείωση του ετήσιου ρυθμού αποψίλωσης των δασών τέσσερις φορές ταχύτερα σε αυτή τη δεκαετία.

«Γνωρίζουμε ήδη τι πρέπει να γίνει, σε κάθε κλάδο, μέχρι το 2030», δήλωσε ο Ani Dasgupta, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WRI. «Ο κόσμος έχει σημειώσει κάποια πρόοδο - σε ορισμένες περιπτώσεις, εκθετική πρόοδο - αλλά συνολικά, υστερούμε, με αρκετές τάσεις να κινούνται γρήγορα προς τη λάθος κατεύθυνση», πρόσθεσε. «Θα χρειαστεί ουσιαστική δράση από όλους μας - κυβερνήσεις, εταιρείες, πόλεις - για να αγκαλιάσουμε τη συστημική αλλαγή που απαιτείται για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ακμάζοντος μέλλοντος για τους ανθρώπους, τη φύση και το κλίμα».

Η προειδοποίηση του ΟΗΕ

Η παραπάνω έκθεση δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα που ο ΟΗΕ δημοσίευσε τη δική του αξιολόγηση για την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά για να αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να είναι πιο προληπτικές στις προσπάθειές τους να μειώσουν τις εκπομπές επιβλαβών αερίων.

Η Εθνικά Καθορισμένη Συνεισφορά, ή NDC, αναφέρεται στους στόχους των επιμέρους χωρών για τη μείωση των εκπομπών και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη Συμφωνία του Παρισιού υποτίθεται ότι πρέπει να επικαιροποιούν τις NDCs τους κάθε πέντε χρόνια. Οι στόχοι πρέπει να αυστηροποιούνται τακτικά για να επιτευχθεί ο σκοπός της συμφωνίας για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Simon Stiell, εκτελεστικός γραμματέας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ότι η έκθεσή του δείχνει ότι «οι κυβερνήσεις, συνδυαστικά, κάνουν μικρά βήματα για να αποτρέψουν την κλιματική κρίση». «Δείχνει γιατί οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν τολμηρά βήματα προς τα εμπρός, στην COP28 στο Ντουμπάι, ώστε να βρεθούν στη σωστή πορεία», υποστήριξε. «Αυτό σημαίνει ότι η COP28 πρέπει να αποτελέσει σαφές σημείο καμπής». «Οι κυβερνήσεις πρέπει όχι μόνο να συμφωνήσουν ποιες ισχυρότερες δράσεις για το κλίμα θα αναληφθούν, αλλά και να αρχίσουν να δείχνουν ακριβώς πώς θα τις υλοποιήσουν», συμπλήρωσε.

#ΟΗΕ #κλιματική_αλλαγή #κλιματική_κρίση #άνθρακας #Προστασία_περιβάλλοντος #ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
Keywords
Αναζητήσεις
klimatiki-krisi-monodromos-i-amesi-meiosi-tis-chrisis-anthraka.htm
Τυχαία Θέματα