Μητσοτάκης-Πούτιν: «Σύσφιξη» ελληνορωσικών σχέσεων με άξονες ενέργεια και επενδύσεις
Για μία μακρά, ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή τους στο Σότσι της Ρωσίας, τονίζοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως υπάρχουν τομείς στους οποίους οι δύο χώρες μπορούν να συγκλίνουν.
Μητσοτάκης και Πούτιν εστίασαν στη συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία στο μέτωπο της οικονομίας, παρά τις δυσκολίες που
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή συνάντηση αντιμετωπίζεται σαν γέφυρα ενδυνάμωσης των σχέσεων των δυο χωρών και πρόσθεσε ότι σήμερα επιβεβαιώσαμε τα πολλά που μας συνδέουν στους αιώνες.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για έτος Ελλάδας - Ρωσίας που θα επεκταθεί και το 2022 αλλά και τη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή και την ώθηση για συνεργασία που μπορεί να δοθεί σε πολλούς τομείς λέγοντας μεταξύ άλλων ότι υιοθετήσαμε κοινό πρόγραμμα δράσεων για την περίοδο 2022 - 2024 που θα προσδιορίζει τους άξονες της συνεργασίας.
«Συμφωνήσαμε πως υπάρχουν περαιτέρω τομείς που μπορούμε να συγκλίνουμε, όπως η αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, με επέκταση της συνεργασίας με στον τομέα της πολιτικής αγωγής» είπε ο κ. Μητσοτάκης
Σχετικά με τα ζητήματα της αγοράς ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ελλάδας και η Ελλάδα αξιόπιστος εταίρος παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς.
«Η Ρωσία έχει διαχρονικά -τα τελευταία 30 χρόνια- αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ελλάδα, όπως και η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για την Ρωσία και ο κ. Πούτιν το γνωρίζει πολύ καλά αυτό», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος σε ζητήματα ενέργειας.
Ο κ. Πούτιν ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη και για τη χθεσινή επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, διαμηνύοντας ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί την προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Η Ρωσία ακολουθεί μια φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της», τόνισε. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι σημαντικό να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Η Ελλάδα προσεγγίζει με πολύ προσοχή αυτές τις σχέσεις, γι' αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση μιας κρίσης στην Ουκρανία», που δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους, είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι «είναι ένα μπλοκ που ακολουθεί συγκρουσιακή γραμμή όσον αφορά στη Ρωσία. Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση, πιστεύουμε ότι σε αυτό το πλέγμα η Ελλάδα θα έχει μια θέση εγκράτειας. Ποτέ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ένα ή στο άλλο μπλοκ δεν εμπόδιζε τη σχέση μας», Η Ελλάδα «δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις», ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Συζητήθηκαν θέματα που δεν άπτονται άμεσα. Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική τη διεξαγωγή συζήτησης μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν, ευελπιστώντας σε αποκλιμάκωση.
«Θα ήθελα να επισημάνω με ικανοποίηση ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους» τόνισε ο κ. Πούτιν, μιλώντας για την αύξηση στο διμερές εμπόριο παρά την πανδημία. Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα αγγίζουν τα 650 εκατ. δολάρια και οι εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να συνεχίσουν στον τομέα των υποδομών και σε άλλους τομείς. Στο ίδιο πλαίσιο, κάλεσε Έλληνες επιχειρηματίες σε επιχειρηματικά φόρουμ σε Αγία Πετρούπολη και Βλοδιβοστόκ.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο για τις επενδύσεις από και προς τις δύο χώρες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό και λέγοντας πως «συζητήσαμε το πως θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα».
Μιλώντας για την ένταση στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «υπάρχει ανησυχία για την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία. Είναι αναγκαίο να μένουν ανοικτοί οι δίαυλοι ΕΕ - Ρωσίας για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».
Σε σχόλιο για το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός καταδίκασε εκ νέου την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας πως «οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών πρέπει να απορρίπτεται εξ αρχής».
Σε ερώτηση για την παρέμβαση της Ρωσίας προς την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «το ζήτημα θα λυθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε για τον διάλογο με την Τουρκία».
Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν ανέφερε πως αυτή τη στιγμή οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 650 εκατ. δολάρια και ελπίζει πως αυτές οι επενδύσεις θα συνεχιστούν στο μέλλον, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών αλλά και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Μιλώντας για το φυσικό αέριο, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η συνεργασία με την Ελλάδα θα συνεχιστεί με αδιάκοπες προμήθειες ρωσικού αερίου στην Ελλάδα και την ΕΕ, με τον κ. Πούτιν να προσθέτει πως «είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω συνεργασία με την Ελλάδα».
Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος.
Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.
Επιπροσθέτως, ο Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».
Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.
Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.
Για το Κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Κυριάκος ΜητσοτάκηςΒλαντιμιρ ΠούτινΕΛΛΑΔΑ ΡΩΣΙΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΑΦΜ για πολυκατοικίες με απόφαση της ΑΑΔΕ
- Στην Ελλάδα επεκτείνεται η TFI Markets
- Πιστοποιητικό νόσησης: Μειώνεται στους 3 μήνες η διάρκειά του
- ΣΕΒ: Συνεχίζεται η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και οι προσδοκίες ανάκαμψης
- «Εξοικονομώ 2021»: Νέο Help Desk και για τους μηχανικούς
- Εξάμηνη παράταση του πλαισίου μεταβίβασης ακινήτων ζητούν 6 οργανώσεις πολιτών-επαγγελματιών
- ΟΗΕ: Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι άνθρωποι να εμβολιάζονται δια της βίας
- Τουρκία - Δημοσκόπηση: Προβάδισμα του κεμαλικού CHP - Δεύτερο το ΑΚΡ του Ερντογάν
- Όλαφ Σολτς: Ένας εκπρόσωπος της «οικονομικής ορθοδοξίας» στο τιμόνι της Γερμανίας
- Ημερίδα EUROBANK: Νέος Αναπτυξιακός Νόμος-Οφέλη & Ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- ΑΦΜ για πολυκατοικίες με απόφαση της ΑΑΔΕ
- Ημερίδα EUROBANK: Νέος Αναπτυξιακός Νόμος-Οφέλη & Ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις
- Γερουλάνος: Καθένας έχει κρίση να αποφασίσει τι θα ψηφίσει
- Πέθανε ο ιδρυτής της SKAG, Θεόδωρος Σκαγιάς
- Help Desk «Εξοικονομώ 2021» για μηχανικούς
- Κρατά αποστάσεις και στέλνει μήνυμα ενότητας ο Χρηστίδης
- Η Intracom Defense στηρίζει το ΝΑΤΟ- Δοκιμή προηγμένων υβριδικών λύσεων
- ΟΗΕ: Ο καταναγκαστικός εμβολιασμός δεν είναι ποτέ αποδεκτός
- Samsung Heavy Industries: Παραγγελία $622 εκατ. για 3 πλοία LNG
- Εξάμηνη παράταση του πλαισίου μεταβιβάσεων ακινήτων ζητούν οι φορείς
- Τελευταία Νέα Reporter
- Μητσοτάκης-Πούτιν: «Σύσφιξη» ελληνορωσικών σχέσεων με άξονες ενέργεια και επενδύσεις
- Κεραμέως: Ποινικές κυρώσεις για όσους δεν στέλνουν τα παιδιά σχολείο
- Moda Bagno: Καθαρά κέρδη €1,8 εκατ. στο 9μηνο
- Εξάμηνη παράταση του πλαισίου μεταβιβάσεων ακινήτων ζητούν οι φορείς
- Samsung Heavy Industries: Παραγγελία $622 εκατ. για 3 πλοία LNG
- ΣΕΒ: Το 72% των επιχειρήσεων ανησυχεί για τον πληθωρισμό
- Πλήγμα για τη βρετανική χαλυβουργία ο φόρος άνθρακα της ΕΕ
- Ημερίδα EUROBANK: Νέος Αναπτυξιακός Νόμος-Οφέλη & Ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις
- Πέθανε ο ιδρυτής της SKAG, Θεόδωρος Σκαγιάς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Θεσσαλονίκη: 13.340 νέες θέσεις εργασίας στο 9μηνο
- TFI Markets: Φέρνει στην Ελλάδα fintech υπηρεσίες στο F/X με μηδενικές χρεώσεις
- Η Ford επενδύει 900 εκατ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής στην Ταϊλάνδη
- «Εξοικονομώ 2021»: Νέο Help Desk και για τους μηχανικούς
- 36% αύξηση των εξαγωγών αλλά και διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος τον Οκτώβριο
- Μόνο με "πράσινο πάσο" στα ιταλικά ΜΜΜ
- Δένδιας: Θεμελιώδεις αρχές για Ελλάδα και Αυστραλία η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο
- Τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια αναμένονται αύριο
- Α. Χαρίτσης: Βόμβα για την οικονομία το πάγωμα των πληρωμών του ΕΣΠΑ