Κομισιόν: Δεν...γνωρίζει πόσο «κοστίζει» η μετανάστευση και το άσυλο!

Σε μία απίστευτη παραδοχή προβαίνει, με σημερινή (25/5) της απάντηση προς τον Βέλγο ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Filip De Man, η Επίτροπος Johansson, «ομολογώντας» ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με τις εθνικές δαπάνες και τις επενδύσεις των κρατών μελών στις πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου ούτε τον αντίκτυπό τους»

Στην λιτή του ερώτηση, ωστόσο, ο Βέλγος ευρωβουλευτής είχε ρωτήσει συγκεκριμένα την Κομισιόν, αν έχει υπολογίσει το συνολικό κόστος για τα κράτη μέλη της πολιτικής της για τη μετανάστευση και

το άσυλο και εάν ναι, ποιό είναι αυτό το συνολικό κόστος. Έχει υπολογίσει η Επιτροπή το συνολικό κόστος για τα κράτη μέλη της πολιτικής της για τη μετανάστευση και το άσυλο;

Δυστυχώς, με την σημερινή της απάντηση η Επίτροπος Γιόχανσον, δεν τον «φώτισε» καθόλου.

Απάντηση της κα Johansson εξ ονόματος της Επιτροπής (25.5.2021)

Σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ένωση αναπτύσσει κοινή πολιτική για το άσυλο, τη μετανάστευση και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.

Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβάλλει μαζί με τους εθνικούς προϋπολογισμούς στην ανάπτυξη και εφαρμογή κοινών πολιτικών μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο καθορίζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, συγκεντρώνοντας πολιτική στους τομείς της μετανάστευσης, του ασύλου, της ολοκλήρωσης και της διαχείρισης των συνόρων, αναγνωρίζοντας ότι η συνολική αποτελεσματικότητα εξαρτάται από την πρόοδο σε όλα τα μέτωπα. Προτείνει ταχύτερες και απρόσκοπτες διαδικασίες μετανάστευσης, ισχυρότερη διακυβέρνηση των μεταναστευτικών και συνοριακών πολιτικών, με στόχο τη μείωση της μη ασφαλούς και παράνομης μετανάστευσης, προωθώντας παράλληλα βιώσιμες νομικές οδούς προς την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με τις εθνικές δαπάνες και τις επενδύσεις των κρατών μελών στις πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου ούτε τον αντίκτυπό τους.

Μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της μετανάστευσης εκτός ΕΕ έδειξε ότι οι μετανάστες εκτός ΕΕ είναι γενικά πιθανό να έχουν θετική δημοσιονομική συνεισφορά μακροπρόθεσμα (έως το 2035). Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνει και διαδίδει στατιστικά στοιχεία από τα κράτη μέλη της ΕΕ για συγκεκριμένες μορφές εγκληματικότητας, αυτά τα δεδομένα δεν κατανέμονται ανάλογα με την εθνικότητα των δραστών ή των θυμάτων. Η Επιτροπή τονίζει τη σημασία της αποφυγής τυχόν στιγματισμού συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων που ζουν στην ΕΕ

Νίκος Ρούσσης – Στραβούργο

ΚΟΜΙΣΙΟΝμετανάστευσηάσυλοΚΟΣΤΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα