Κομισιόν: Εμβολιασμός του 70% των Ευρωπαίων πολιτών μέχρι το καλοκαίρι

Στόχο για εμβολιασμό του 70% των πολιτών της ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι και πρόθεση θεσμοθέτησης πιστοποιητικών εμβολιασμού, εκφράζει σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter η Κομισιόν στην εισήγησή της προς τα κράτη- μέλη για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η πρόταση της Επιτροπής για τα επόμενα βήματα σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας αναμένεται το απόγευμα της Τρίτης (19/1) και ενόψει της τηλεδιάσκεψης κορυφής της

Πέμπτης (21/1), που ασφαλώς θα τεθούν προς συζήτηση όλα τα ζητήματα.

Η Επιτροπή κρούει λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου, λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού που ενδεχομένως να προκαλέσει ένα μεγάλο τρίτο κύμα. Ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα λοιπόν η Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, ορίζει μια σειρά από ενέργειες που απαιτούνται για την ενίσχυση της καταπολέμησης της πανδημίας.

Επιγραμματικά, επικεντρώνεται σε τέσσερις τομείς:

-Επιτάχυνση του εμβολιασμού και προμήθειες εμβολίων

-Επιτάχυνση των τεστ για τη διαχείριση λοιμώξεων και νέων παραλλαγών

-Διασφάλιση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς, και

-Διεθνή ηγεσία και αλληλεγγύη στους γείτονές μας.

Αναλυτικά, οι εμβολιασμοί αποτελούν τον πιο μεγάλο στόχο και η Κομισιόν υπεραμύνεται των επιλογών της, σημειώνοντας πως "μόνο με τα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα, μπορούμε ήδη να εμβολιάσουμε 380 εκατομμύρια πολίτες. Αυτό είναι περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της ΕΕ".

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η ΕΕ καλεί τα κράτη μέλη να επιταχύνουν την έναρξη εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ, έτσι ώστε έως τα τέλη Μαρτίου 2021, το 80% των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και το 80% των ατόμων άνω των 80 σε κάθε κράτος μέλος να εμβολιαστούν.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να θέσουν ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι.

Πιστοποιητικά

Για το θέμα των πιστοποιητικών, η Κομισιόν εμφανίζεται θετική και συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ώστε να επιτρέπεται η ταχεία χρήση διαλειτουργικών πιστοποιητικών εντός της ΕΕ.

Όπως και από την αρχή της πανδημίας, όμως, έτσι και τώρα, τονίζεται πως είναι σημαντικό να υπάρξει κοινή προσέγγιση και ιδιαίτερη προσοχή στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Μεταλλάξεις

Η Κομισιόν ζητά επίσης από τα κράτη μέλη να βελτιώσουν τις στρατηγικές δοκιμών ώστε μέσα στον Φεβρουάριο του 2021 να υπάρχει σαφής εικόνα για τις μεταλλάξεις του ιού σε κάθε χώρα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τις στρατηγικές δοκιμών τους ώστε να ενσωματώσουν τη χρήση ταχέων δοκιμών αντιγόνου.

Τέλος, τονίζεται πως είναι σημαντικά η Ευρώπη να επιδείξει τις ηγετικές της αρετές, αλλά και την αλληλεγγύη της προς τρίτες χώρες, τις οποίες θα ενισχύσει με εμβόλια.

Ιδιαίτερη προσοχή αναμένεται να δοθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά ακόμα και στην Αφρική.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΚΟΜΙΣΙΟΝεμβόλιοκορονοιόςπανδημίαΕΕΕυρώπηκαλοκαίρι
Keywords
Τυχαία Θέματα