Κομισιόν:Το πιστοποιητικό εμβολιασμού και ο μεγάλος στόχος μέχρι το καλοκαίρι

Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συστήσει επισήμως στα 27 κράτη-μέλη της ένωσης να θέσουν ως στόχο να έχουν εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού τους έως το καλοκαίρι του 2021, σύμφωνα με προσχέδιο σχετικά με την πορεία της αντιμετώπισης της πανδημίας του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Bloomberg.

Η Κομισιόν θα δεσμευθεί εξάλλου να συμφωνήσει με τα κράτη - μέλη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου επάνω σε ένα ενιαίο

πρωτόκολλο σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, με βάση το οποίο θα υπάρχει αναγνώριση και χρήση τους από τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες - μέλη, καθώς και σε παγκόσμια κλίμακα μέσω συντονισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναφέρεται στο προσχέδιο.

Τέτοιου είδους πιστοποιητικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα μέτρα ατομικής καραντίνας και παροχής αποτελέσματος αρνητικού τεστ, αποδεικνύοντας ότι ο ταξιδιώτης - πολίτης "δεν αποτελεί πηγή σοβαρού κινδύνου εάν ταξιδεψει".

Το προσχέδιο, το οποίο υπόκειται ακόμη σε αλλαγές και αναμένεται να εγκριθεί επισήμως την Τρίτη, έρχεται εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στην ευρωπαϊκή ήπειρο, γεγονός που έχει οδηγήσει αναγκαστικά τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ σε γενικά (και από οικονομική άποψη ιδιαίτερα υφεσιακά) lockdown.

Έρχεται επίσης μετά την μάλλον "μουδιασμένη" έναρξη των εμβολιασμών στις 27 χώρες, με την ΕΕ να βρίσκεται αρκετά πίσω σε ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών σε σχέση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα αναζητήσουν την Πέμπτη, κατά την τηλεδιάσκεψη τους, τρόπους να επιταχύνουν την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η πρόταση για το "πιστοποιητικό εμβολιασμού" - την οποία έχει διατυπώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - και τη σύνδεσή του με την ελευθερία για ταξίδια αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης.

Σκεπτικισμό έναντι του πιστοποιητικού φαίνεται να εκφράζουν χώρες όπως η Γαλλία, καθώς θεωρούν ότι θα δώσει την αίσθηση ότι ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός από εθελοντικός, σε μια περίοδο που ο όγκος των διαθέσιμων εμβολίων δεν μπορεί ακόμη να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού.

"Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει κατ' ελάχιστον το 80% των εργαζόμενων στην υγειονομική περίθαλψη και την πρόνοια και των ανθρώπων με ηλικία 80 ετών και άνω", τονίζεται στο προσχέδιο, ενώ προστίθεται ότι πρέπει να τεθεί ως στόχος να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.

Οι προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες δεν είναι πάντως δεσμευτικού χαρακτήρα, περιλαμβάνουν επίσης:

· Αλληλουχία γονιδιώματος τουλάχιστον στο 5% - προτιμητέα στο 10% - όλων των θετικών τεστ κορονοϊού για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση νέων παραλλαγών του ιού

· Διεύρυνση της χρήσης των rapid test

· Ισχυρή σύσταση ενάντια σε κάθε μη απαραίτητο ταξίδι οπουδήποτε μέχρι η επιδημιολογική κατάσταση να βελτιωθεί.

· Αντικατάσταση των γενικών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων με πιο στοχευμένα μέτρα

Η Κομισιόν, τέλος, δεσμεύεται να "επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης της δημιουργίας νέων μονάδων παραγωγής εμβολίων" και να βοηθήσει τα κράτη - μέλη να δημιουργήσουν κέντρα εμβολιασμού και ηλεκτρονικά συστήματα για την επιτάχυνση και την καλύτερη διεξαγωγή της διαδικασίας του εμβολιασμού.

ΕΕστόχοςεμβολιασμόςΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα