Κορονοϊός - Ελλάδα: Οι 18 περιοχές που παραμένουν «καθαρές»

Στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας έχουν εμφανιστεί επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, με την Καστοριά να έχει ένα θλιβερό ρεκόρ θανάτων, ενώ όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας καταγράφεται βραδεία εξάπλωση της νόσου.

Η ένταση της εξάπλωσης του ιού είναι αλλού μεγαλύτερη και αλλού μικρότερη με 43 περιφερειακές ενότητες της χώρας να παρουσιάζουν κρούσματα, ενώ άλλες 18 είναι «καθαρές» χωρίς να έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα.

Ποιες είναι οι «καθαρές»

περιοχές

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, δεν υπάρχουν κρούσματα στις παρακάτω "ελεύθερες από τον ιό περιοχές: Ικαρίας, Λήμνου, Χίου, Βόρειου Τομέα Αθήνας, Νήσων, Δυτικού Τομέας, Νότιου Τομέα Αθήνας, Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Σποράδων, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Δράμας, Θάσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ιθάκης, Κέρκυρας και Κορινθίας.

Η περίπτωση της Ηλείας

Η Ηλεία και η Αχαΐα, περιοχές στις οποίες ξέσπασε η επιδημία με την επιστροφή των 53 ατόμων από ταξίδι στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, καταγράφει 46 επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης του κορονοϊού. Στην Αχαΐα είχαμε και το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της νόσου, μαζί με άλλα 19 που υπάρχουν ενώ άλλα 5 υπάρχουν στη Ζάκυνθο, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδρομή όπου νόσησαν σχεδόν όλοι οι ταξιδιώτες λόγω του κορονοϊού.

Η Αττική και η Βόρεια Ελλάδα

Από τα 1.216 επιβεβαιωμένα μέχρι τις 30 Μαρτίου κρούσματα τα 758 έχουν αναφερθεί στο λεκανοπέδιο. Ειδικότερα, τα 641 έχουν καταγραφεί στην Αθήνα, τα 57 στην Ανατολική Αττική, τα 4 στη Δυτική Αττική και τα 56 στον Πειραιά.

Η δυτική Μακεδονία και η Θράκη, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν πολλά και ανησυχητικά κρούσματα. Σε 13 περιφέρειες τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί είναι: στη Θεσσαλονίκη (55 κρούσματα), στην Καστοριά (29), στην Κοζάνη (17), στην Ξάνθη (12), στον Έβρο (11), στις Σέρρες (8), στην Πιερία (5), στο Κιλκίς (4), στην Ημαθία (3), στην Καβάλα (3), στην Πέλλα (2), στη Ροδόπη (1) και στη Φλώρινα (1).

Οι περιφέρειες με τα λίγα κρούσματα

Από ένα κρούσμα έχουν οι Περιφερειακές Ενότητες: Κεφαλλονιάς, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Τρικάλων και Χανίων.

Με ένα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων συναντάμε τις περιοχές: Λάρισα (11 κρούσματα), Μεσσηνία (7), Αρκαδία (3), Αργολίδα (2), Άρτα (3), Ιωάννινα (3), Βοιωτία (3), Φθιώτιδα (3), Εύβοια (2), Μαγνησία (2), Ηράκλειο (9), Λέσβος (8), Δωδεκάνησα (2).

Το προφίλ των θυμάτων του κορονοϊού

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι Έλληνες. Περισσότεροι από χίλιοι ασθενείς είναι Έλληνες, ενώ οι άνδρες ασθενείς είναι περισσότεροι με ποσοστό γύρω στο 56% και οι γυναίκες με ποσοστό 43%.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Οι περισσότεροι ασθενείς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 χρόνων.

Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Τσιόδρα 69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 47 από τους 69 διασωληνωμένους είναι ηλικίας άνω των 65 ετών ή έχουν υποκείμενο νόσημα.

Πέντε ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η μέση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη. Σε αυτή τη λίστα συμπεριλαμβάνονται 25 άνδρες και 7 γυναίκες, οι περισσότεροι με κάποιοι υποκείμενο νόσημα ή ηλικιωμένοι.

Τέλος, σημειώνεται πως έχουν διενεργηθεί ως σήμερα 14.363 διαγνωστικά τεστ.

COVID 19Σωτήρης Τσιόδρας
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός - Ελλάδα,koronoios - ellada