Κορονοϊός: Διακοπές σε ξενοδοχείο ή σε Airbnb; Crash test

Η πανδημία του κορονοϊού έχει ανατρέψει τις ζωές μας, ωστόσο, το καλοκαίρι έρχεται και ο κόσμος αναζητά μία «κανονικότητα» και ασφαλώς πολλοί σκέφτονται αποδράσεις και διακοπές. Ωστόσο, υπάρχει και το ζήτημα της ασφάλειας. Θεωρείται δεδομένο πως όσοι έχουν δικά τους εξοχικά σπίτια, θα τα προτιμήσουν ιδιαίτερα φέτος, για να είναι σίγουροι σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής. Για τους υπόλοιπους το δίλημμα ξενοδοχείο ή Airbnb

είναι μεγάλο.

Για τα ξενοδοχεία, την Παρασκευή ανακοινώθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν. Στην Ελλάδα έχουν τη σφραγίδα του ΕΟΔΥ, αλλά και πανευρωπαϊκά θεωρείται πως υπάρχουν συγκεκριμένα standards που θα πρέπει να τηρούνται από όλους. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιούνται και οι σχετικοί έλεγχοι.

Συνεπώς, ο τουρίστας πάνω – κάτω γνωρίζει τι παίρνει, όταν επιλέγει ξενοδοχείο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, αλλά φυσικά και αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Προσωπικό και άλλους τουρίστες που διαμένουν εκεί.

Αυτή είναι η βασική διαφορά σε σχέση με τη διαμονή σε Airbnb, που ασφαλώς ελαχιστοποιούνται οι επαφές με άλλους ανθρώπους.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι ανησυχίας ή ότι οι ιδιοκτήτες Airbnb δεν πρέπει να προσέχουν την υγιεινή του χώρου που νοικιάζουν.

Η αλήθεια είναι πως στις βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν υπάρχουν συγκεκριμένα υποχρεωτικά πρωτόκολλα, όπως στα ξενοδοχεία. Υπάρχουν, όμως, τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες ενοικιαζόμενων χώρων στην εποχή του κορονοϊού.

Η Airbnb πρόσφατα ανακοίνωσε τη λεγόμενη «Ενισχυμένη Πρωτοβουλία Καθαρισμού», η οποία περιλαμβάνει αυτό που χαρακτηρίζει ως «το πρώτο γενικό τυποποιημένο πρωτόκολλο για τον καθαρισμό στη βιομηχανία οικιακής χρήσης»

Αυτή η πρώτη επιλογή είναι η και πιο αυστηρή, καθώς οι οικοδεσπότες εγγράφονται σε ένα πρόγραμμα μάθησης και πιστοποίησης γνωστό ως Πρωτόκολλο Καθαρισμού.

Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει οδηγίες απολύμανσης των χώρων και προϋποθέτει συγκεκριμένο εξοπλισμό, όπως μάσκες και γάντια ή καθαριστικά.

Οι ιδιοκτήτες δεσμεύονται δηλαδή να έχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, να καθαρίζουν με αυτά και να νοικιάζουν ξανά το χώρο τους, με απόσταση 24 ωρών από το τελευταίο check out. Έτσι, θεωρείται πως ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος, σε περίπτωση που κάποιος ένοικος έχει νοσήσει από κορονοϊό.

Η δεύτερη επιλογή, για όσους δεν εγγράφονται στο παραπάνω πρωτόκολλο καθαρισμού, ονομάζεται Booking Buffer.

Στην περίπτωση αυτή, ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στις κρατήσεις που κάνει. Δηλαδή, αντί για διάστημα 24 ωρών, θα πρέπει να αφήνει το χώρο ξενοίκιαστο για τουλάχιστον 72 ώρες από το τελευταίο check out. Έτσι, ακόμα και με λιγότερο προσεκτικό καθάρισμα θεωρείται πως εκμηδενίζονται οι πιθανότητες να έχει μείνει ζωντανός ο ιός πάνω στις επιφάνειες του χώρου.

Τέλος, υπάρχει φυσικά και η τρίτη επιλογή, στην οποία οι οικοδεσπότες δεν κάνουν καμία αλλαγή και νοικιάζουν τους χώρους με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και πριν από τον κορονοϊό.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως εφόσον οι καταχωρίσεις τους, δεν έχουν τις παραπάνω «ετικέτες» προστασίας, δεν θα έχουν και μεγάλη ζήτηση.

Ειδικοί, πάντως, αναφέρουν πως σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν κατά την άφιξή σας σε ενοικιαζόμενο χώρο (Airbnb, δωμάτιο ξενοδοχείου ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο), να απολυμάνετε τις επίπεδες επιφάνειες.

Με ένα αντισηπτικό μπορείτε να κάνετε έναν καθαρισμό στον πάγκο της κουζίνας ή σε αντίστοιχες άλλες τέτοιες επιφάνειες. Στα τηλεχειριστήρια τηλεόρασης, τις χειρολαβές πορτών, τις βρύσες μπάνιου κλπ.

Φαίνεται, λοιπόν, πως επιλογές ακόμη υπάρχουν. Τα ξενοδοχεία ποντάρουν στην αξιοπιστία και το κύρος που τους δίνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και η Airbnb ψάχνει τρόπους για να στηρίξει όσους δραστηριοποιούνται στις πλατφόρμες της, ποντάροντας ιδιαίτερα στο γεγονός ότι εξασφαλίζει και ελάχιστες επαφές με άλλα άτομα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

κορονοιόςδιακοπεςAirbnb
Keywords
Τυχαία Θέματα