Κορονοϊός: Φόβοι για μεταλλάξεις στο DNA απ'το φάρμακο της Merck

Ενδείξεις για σφάλματα στο γενετικό υλικό από το molnupiravir της Merck κατά του κορονοϊού εντόπισαν εργαστηριακές μελέτες.

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα μελέτησε τη δράση του φαρμάκου σε κύτταρα τρωκτικών και βρήκε ότι επέφερε μεταλλάξεις στο DNA των ζώων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο ή σε ελαττώματα του εμβρύου. Το ερώτημα είναι αν κάτι παρόμοιο

μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι το χάπι θα μπορούσε – θεωρητικά τουλάχιστον – να βλάψει ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο, τα γεννητικά κύτταρα ή και τα παιδιά.

Δύο εβδομάδες αφότου η επιτροπή ειδικών της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ψήφισε στις 30 Νοεμβρίου με μικρή πλειοψηφία (13-10) υπέρ της επείγουσας έγκρισης του νέου φαρμάκου, η FDA ακόμη εξετάζει το ζήτημα και δεν έχει δημοσιοποιήσει την απόφασή της, κάτι που πιθανώς προδίδει αβεβαιότητες από την πλευρά της.

Μάλιστα, αρκετά μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής ζήτησαν το χάπι να μη χορηγείται σε παιδιά έως 18 ετών και σε εγκύους.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται ανήσυχοι για την περίπτωση να υπάρχει κίνδυνος να γεννηθούν μωρά με εκ γενετής προβλήματα. «Θέλουμε να μειώσουμε κατά 30% τον κίνδυνο για τη μητέρα, ενώ θα εκθέσουμε το έμβρυο σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης από αυτό το φάρμακο; Η απάντησή μου είναι όχι και δεν υπάρχει περίπτωση που θα συμβούλευα μια έγκυο να πάρει αυτό το φάρμακο», σχολίασε ο δρ Τζέιμς Χίλντρεθ, πρόεδρος του Ιατρικού Κολεγίου Meharry του Τενεσί και μέλος της επιτροπής συμβούλων της FDA, ο οποίος τάχθηκε κατά της έγκρισης του χαπιού.

Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες σύμβουλοι της FDA δεν αποκλείουν ότι οι κίνδυνοι μπορεί να αφορούν και άλλους ασθενείς, όπως τους άνδρες που θέλουν να γίνουν πατέρες.

Στη Βρετανία -την πρώτη χώρα που ενέκρινε επειγόντως το χάπι της Merck στις 4 Νοεμβρίου- οι υγειονομικές αρχές έχουν αναφέρει ότι το χάπι της Merck δεν πρέπει να δίνεται στις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.

Τι απαντά η εταιρεία

Από την πλευρά της, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία επιμένει ότι, σύμφωνα με τις δικές της μελέτες, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως το χάπι της προκαλεί μεταλλάξεις του DNA.

Σχολιάζοντας την έρευνα στα τρωκτικά, οι επιστήμονες της Merck είπαν ότι τα κύτταρα των ζώων εκτέθηκαν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι θα εκτίθενται οι ασθενείς με Covid-19, καθώς η θεραπεία τους με συνολικά 40 χάπια διαρκεί μόνο πέντε μέρες. Επίσης γνωστοποίησαν ότι στα δικά τους πειράματα με τρωκτικά δεν βρήκαν καθόλου σημάδια γενετικών μεταλλάξεων, αν και δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία της μελέτης τους.

Για ανθρώπους ηλικιωμένους και με υποκείμενα νοσήματα που κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν βαριά από τον κορονοϊό, τα οφέλη του χαπιού του Merck φαίνεται να είναι περισσότερα από τους κινδύνους, σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες.

Η Merck διαβεβαίωσε τη συμβουλευτική επιτροπή ειδικών της FDA ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα επιτήρησης των εγκύων που θα πάρουν το χάπι της.

κορονοιόςMerckΧάπιαντιικόφάρμακοDNA
Keywords
Τυχαία Θέματα