Κορυφαίος προμηθευτής LNG της Ελλάδας οι ΗΠΑ

Το 49% των εισαγωγών LNG της Ελλάδας κάλυψαν οι ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με το τριμηνιαίο report της Κομισιόν για τις εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά, σε μία περίοδο, μάλιστα, εκτεταμένων ακυρώσεων φορτίων προς την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ αναδείχτηκαν, έτσι, ο μεγαλύτερος προμηθευτής

LNG της χώρας μας. Στο 16% το ποσοστό των εισαγωγών από τη Νιγηρία.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Ελλάδα συγκαταλέγεται και στους τέσσερις σημαντικότερους προορισμούς εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αμερικανικό LNG. Στην κορυφή βρίσκεται η Ισπανία με 940 εκατ. κ.μ., ακολουθεί η Ιταλία με 452 εκατ. κ.μ., η Γαλλία με 379 εκατ. κ.μ. και η χώρα μας με 281 κ.μ..

Η ενέργεια είναι ένας βασικός πυλώνας της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Μάλιστα, η υψηλή ανάπτυξη των εισαγωγών αμερικανικού LNG στη χώρα μας τέθηκε στην πρόσφατη συζητήση του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου IGB και Νέας Μεσημβρίας – Γευγελής, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και τα σχέδια διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις όμορες βαλκανικές χώρες.

Χαμηλή τιμή εισαγωγής

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εισαγωγές LNG υποχώρησαν κατά 15% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, λόγω των μαζικών ακυρώσεων αποστολών φορτίων το καλοκαίρι. Οι ακυρώσεις επηρέασαν κυρίως τις αποστολές από τις ΗΠΑ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, το Κατάρ ήταν ο κορυφαίος πάροχος LNG, με συνολικό μερίδιο 29% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές και έπονται Ρωσία (16%), Νιγηρία (15%) και Αλγερία (13%). Οι ΗΠΑ κατατάσσονται μόλις πέμπτοι, με το μερίδιό τους να διαμορφώνεται στο 12%.

Σημειώνεται ότι οι τιμές εισαγωγής αερίου στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα, το αέριο μέσω αγωγού διαμορφώθηκε στα 6,1 ευρώ ανά μεγαλοβατώρα και το LNG στα 5,82 ευρώ.

Τέλος, οι τιμές αερίου χωρίς τέλη και φόρους για τους οικιακούς καταναλωτές διαμορφώθηκαν στα 4,26 λεπτά ανά κιλοβατώρα και για τους βιομηχανικούς στα 1,94 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Γιώργος Γεωργίου

ΗΠΑΚώστας ΣκρέκαςΤζέφρι ΠάιατLNGΝιγηρία
Keywords
Τυχαία Θέματα