«Κόσμια» υπέρ του Σαμαρά ο Καραμανλής

Θέση υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, αλλά με προσεκτικές εκφράσεις πήρε ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής (22/11) στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ» του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά στην Πάτρα.

«Η κριτική και η αντίθετη άποψη δεν πρέπει ούτε να δαιμονοποιείται ούτε να αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής», τόνισε συγκεκριμένα

ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε και για άλλα θέματα απόψεις που παρεκκλίνουν από αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, όπως πχ στο ουκρανικό, το μεσανατολικό, αλλά και τα ευρωπαϊκά θέματα. Οι εκφράσεις του, όμως, ήταν προσεκτικές. Άφησε κάποιες αιχμές αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν τελείως εκτός γραμμής, ούτε κατονόμασε κάποιο μέλος της κυβέρνησης όπως έκανε ο Αντώνης Σαμαράς.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας «με ξεκάθαρες θέσεις για την μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται. Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού».

Όπως έχει κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν, ο Κώστας Καραμανλής διατύπωσε διαφοροποιημένη άποψη για τη στάση της Ευρώπης, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Ουκρανικό

Χωρίς να παραγνωρίζει την ευθύνη της Ρωσίας, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι «η παράταση της σύγκρουσης μόνο κινδύνους ενέχει». «Η πιθανότητα διάχυσής της σε γειτονικές περιοχές, κυρίως μάλιστα της κλιμάκωσής της σε όλο και πιο απειλητικά επίπεδα είναι ορατή. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οι υλικές καταστροφές ανυπολόγιστες. Η εικόνα επί του πεδίου δυσμενής με την προοπτική περαιτέρω επιδείνωσής της εμφανή. Είναι επιβεβλημένη μια σοβαρή προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός. Οι διαπραγματεύσεις για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος προφανώς θα είναι δύσκολες, περίπλοκες και χρονοβόρες. Ασφαλέστερη βάση εκκίνησής τους είναι οι συμφωνίες του Μινσκ, για το ναυάγιο των οποίων οι υπεύθυνοι είναι περισσότεροι του ενός», τόνισε ο κ. Καραμανλής και εξέφρασε έντονη διαφωνία με όσους και εντός Ελλάδος τάσσονται υπέρ της «κλιμάκωσης της σύγκρουσης, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα αργότερα πιθανότατα να είναι πολύ χειρότερα και για την Ουκρανία, και για την ειρήνη αλλά και για την Δύση που κινδυνεύει πλέον να χρεωθεί μια πολιτική ήττα μεγάλων διαστάσεων».

«Οι όποιες επιφυλάξεις, η άλλη άποψη για τους χειρισμούς της Δύσης, αντιμετωπίστηκαν από διάφορες δυτικές ελίτ με μια ενορχηστρωμένη επίθεση ισοπεδωτικής απαξίωσης και συκοφάντησης, στα όρια της νοσηρότητας. Για όσους επί δεκαετίες αγωνιστήκαμε για την πολιτική, ποιοτική και ηθική υπεροχή των ιδεών της Δύσης, το φαινόμενο αυτό μόνο οδύνη και απαισιοδοξία για το μέλλον γεννά», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

Μεσανατολικό

Ο Πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε διαφορετική άποψη και για την κρίση στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου:

“Στη Μέση Ανατολή, αναντίρρητα το Ισραήλ έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπίζεται την ασφάλεια, την ακεραιότητά του και τους πολίτες του. Όμως η υπέρμετρη χρήση βίας πέραν του ότι οδηγεί στην απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος, δεν βγάζει πουθενά. Είναι αναγκαίο να πεισθεί ότι, αν δεν συναινέσει με ειλικρίνεια στην ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, το αδιέξοδο θα παραμένει”, ανάφερε ο κ. Καραμανλής.

“Η στρατιωτική υπεροχή δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την σταθερότητα, την ασφάλεια, την ειρηνική συνύπαρξη. Όποιος ιστορικά πίστεψε ότι μπορεί στο διηνεκές να εξαλείψει βιαίως όλους τους αντιπάλους του, ακόμα και τους δυνητικούς, διαψεύστηκε οικτρά”, συνέχισε και πρόσθεσε: “Ορθώς καταδικάζονται οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι πρακτικές τους, η βία όμως από μόνη της δεν εξαλείφει τα βαθύτερα αίτια που τις εκτρέφουν.”

Δικαιωματισμός

Ο κ. Καραμανλής πήρε θέση και για τη woke ατζέντα, επαναλαμβάνοντας θέσεις που είχε εκφράσει και στο παρελθόν, επιτιθέμενος κυρίως στις ελίτ της Ευρώπης: «Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν το ισχύον οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Αν σε αυτά προστεθεί και ο άκρατος δικαιωματισμός που θίγει πατροπαράδοτες αξίες, τις ίδιες τις ρίζες της Ευρωπαϊκής ταυτότητας, το μείγμα τείνει να καταστεί εκρηκτικό. Η ενόχληση, η δυσαρέσκεια γίνονται αγανάκτηση και θυμός. Και ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι από καθ΄ έδρας κουνούν περιφρονητικά το δάχτυλο στους πολίτες. Η αποστροφή προς τις αλαζονικές ελίτ κινδυνεύει να μετασχηματιστεί σε απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος στα μάτια των πολιτών, με τους μεγάλους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Δεν πρόκειται για σενάρια του απώτερου μέλλοντος. Η κρίση είναι ήδη εδώ. Το πιστοποιούν τα εκλογικά αποτελέσματα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, το επιβεβαίωσε με τρόπο εκκωφαντικό η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ με τη νίκη Τραμπ», ανάφερε ο κ. Καραμανλής.

Προεδρία της Δημοκρατίας

Κλείνοντας, ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, για την οποία θυμίζουμε τον πρότεινε στη συνέντευξη της διαγραφής του ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Κώστας Καραμανλής είπε στο φινάλε της ομιλίας του πως τον τιμά η σκέψη, ιδίως όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό, αλλά «το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει».

#Καραμανλής #Σαμαράς #ΝΔ #Μητσοτακης
Keywords
Αναζητήσεις
kosmia-yper-samara-o-karamanlis-den-me-endiaferei-i-proedria-tis-dimokratias.htm
Τυχαία Θέματα