Κοτανίδου: Ανάγκη εκπαίδευσης προσωπικού για τη στελέχωση των ΜΕΘ

Στην ανάγκη εκπαίδευσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αναφέρθηκε η Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας, ΕΚΠΑ, τονίζοντας πως στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε 7.000 άτομα στα επόμενα 5 χρόνια για να έχουμε ένα back up στο έργο που γίνεται στις ΜΕΘ.

Παράλληλα, μιλώντας στο πλαίσιο του Καθημερινή Summits – Health, τόνισε πως είναι πολύ

σημαντικό να αποσυμφορήσουμε τις ΜΕΘ, για τα περιστατικά που είναι πιο χρόνια. «Χρειάζεται ανάπτυξη κρεβατιών για τις πιο χρόνιες παθήσεις και σε αυτόν τον τομέα θα είναι χρήσιμη η συνέχιση της συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι το σημαντικότερο βήμα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, «το καλύτερο παράδειγμα του επιτελικού κράτους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις αιτίες της χαμηλότερης εμβολιαστικής κάλυψης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως είναι πολλές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση ο γ.γ. του υπ. Υγείας ανέφερε πως το ECDC προτείνει τους έξι μήνες. «Αν αλλάξουν τα δεδομένα, θα αλλάξουμε κι εμείς».

Μιλώντας στο πάνελ με τίτλο «Πανδημία Covid 19: H επόμενη μέρα – τι μας έμαθε για το μέλλον», ο Θεοκλής Ζαούτης, Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΔΥ, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Perelman School of Medicine, ΗΠΑ, υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε το σύνδρομο long Covid και το πώς θα προσφέρουμε υγειονομική περίθαλψη σε αυτά τα άτομα. «Στα παιδιά φτάνει το 10% και στους ενήλικες μπορεί να φτάσει το 40 με 50%», πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε πως είναι ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της τρίτης δόσης του εμβολίου και η αποτελεσματικότητα φτάνει το 90% σε σοβαρή νόσο και μετάδοση του ιού.
Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, αναφέρθηκε στη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σημειώνοντας πως υπήρχαν συγκεκριμένα πετυχημένα παραδείγματα συνεργασίας. «Η εμπειρία της πανδημίας ήταν σημαντική όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό και αποδείξαμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε σε λίγους μήνες».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο υγειονομικό προσωπικό, ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε ότι «πρέπει να γίνουν ανακατανομές προσωπικού, να παίρνουν τις άδειες τους οι υγειονομικοί και κυρίως να ελέγξουμε με τον εμβολιασμό την πανδημία για να ξεκουράσουμε το προσωπικό των νοσοκομείων που έχουν δώσει τα πάντα».
Τέλος, η Susanne Kohout, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Novartis Hellas, σημείωσε πως η πανδημία που χτύπησε τον πλανήτη «έδειξε το υπάρχον πρόβλημα στα συστήματα υγείας, αλλά έδειξε και το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά σημεία επαφής ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την κ. Kohout, η πανδημία έδειξε ότι «οι προκλήσεις ήταν εξαιρετικά περίπλοκες και στο μέλλον πρέπει να δουλεύουμε συνεργατικά μεταξύ μας. Τώρα υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φαρμακευτικών βιομηχανιών, κάτι που πριν από λίγα χρόνια θεωρείτο ανήκουστο».

ΚοτανίδουΥΓΕΙΑπροσωπικό
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοτανίδου, Ανάγκη, ΜΕΘ,kotanidou, anagki, meth