Κουτεντάκης: Παροδικές οι αυξήσεις σύμφωνα με το βασικό σενάριο

Η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού προέρχεται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, από τις μεταφορές και στη συνέχεια διαχέεται στα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό που προκάλεσε το φαινόμενο αυτό, είναι η αύξηση της ζήτησης όταν ξεπεράστηκε η ύφεση της πανδημίας, είχαμε δηλαδή γρήγορη αύξηση της ζήτησης χάρη στις κρατικές παρεμβάσεις αλλά και τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις. Από την άλλη μεριά η προσφορά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί με την ίδια ταχύτητα. Έτσι προκλήθηκε μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς

και ζήτησης και κατά συνέπεια η αύξηση των τιμών που βλέπουμε.

Αυτά σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Συντονιστής Γραφείου Προϋπολογισμού Βουλής, λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Κρήτης, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ενώ υποστήριξε ότι με βάση τις περισσότερες εκτιμήσεις αυτά τα χαρακτηριστικά θα είναι πρόσκαιρα και το φαινόμενο θα αποδυναμωθεί. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εάν οι αυξήσεις αυτές θα είναι ανατροφοδοτούμενες, εάν δηλαδή η μία αύξηση θα φέρει αυξήσεις σε άλλα αγαθά και αυτές με τις σειρά τους θα περνάνε στα τελικά αγαθά και μετά θα προκαλούν νέες αυξήσεις. Όμως το βασικό σενάριο είναι ότι οι αυξήσεις θα είναι παροδικές».

Προσέθεσε ότι παρά το αισιόδοξο κλίμα που υπήρχε στις αρχές καλοκαιριού πως τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία φαίνεται να τελειώνουν, βλέπουμε από το φθινόπωρο και μετά μια αναζωπύρωση παγκόσμια, όπως και στην Ελλάδα. «Αυτό έχει επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν γίνει περισσότερο διστακτικοί στις δαπάνες τους και αυτό έχει επιπτώσεις στον ρυθμό μεγέθυνσης».

Πληθωρισμός

Σχετικά με την αύξηση του πληθωρισμού, τόνισε ότι «ο πληθωρισμός της συγκεκριμένης στιγμής έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον πληθωρισμό ως γενική αντίληψη. Ο πληθωρισμός έχει θετικές και αρνητικές συνέπειες. Μειώνει τα πραγματικά εισοδήματα από τη μια μεριά από τη στιγμή που δεν αναπροσαρμόζονται, αλλά από την άλλη μειώνει και την πραγματική αξία του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού.

Ωστόσο στη συγκεκριμένη στιγμή, υπογράμμισε ο κ. Κουτεντάκης, ο πληθωρισμός δημιουργεί μια ακόμη πιο σοβαρή αβεβαιότητα που έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών. «Αύξησαν την ρευστότητα στην οικονομία και μείωσαν τα επιτόκια προκειμένου να διευκολύνουν τις χώρες να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες που γέννησε η πανδημία. Εάν αυτή η πολιτική αρχίζει να αλλάζει – γιατί υπάρχει τέτοιο σενάριο- και να γίνονται πιο περιοριστικές, θα προκαλέσει αύξηση επιτοκίων και βέβαια αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού. Αυτό θα είναι ένας κίνδυνος που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

ΑΕΠ

Ο κ. Κουτεντάκης δήλωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 6,9% για φέτος και στο 4,5% για το 2022. Ο στόχος για το 2021 θα επιτευχθεί, λόγω του ότι η οικονομία, με βάση τα στοιχεία που του β’ τριμήνου σημείωσε γρήγορη επαναφορά και πιθανότατα θα το δούμε και στο γ’ τρίμηνο.

«Άρα συνολικά μάλλον θα δούμε τους υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Σε ότι αφορά το 2022 υπάρχουν αβεβαιότητες. Στην ουσία υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Εάν η έξαρση της πανδημίας που σημειώνεται συνεχισθεί και – το σημαντικότερο- εάν θα είναι αποτελεσματική η χρησιμοποίηση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης. Στα δύο αυτά να προστεθεί βεβαίως και η παράμετρος του πληθωρισμού και κατά πόσο θα υπάρξει αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που να είναι ευνοϊκή» κατέληξε ο κ. Κουτεντάκης.

Φραγκίσκος ΚουτεντάκηςπανδημίαΤαμείο ΑνάκαμψηςπληθωρισμόςανάπτυξηαυξήσειςανατιμήσειςΓραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
Keywords
Τυχαία Θέματα