Κρατικές ενισχύσεις: Τι ζητούν οι ξενοδόχοι από ΥΠΟΙΚ και ΥΠΑΝ;

Να αυξηθεί το πακέτο των άμεσων κρατικών επιδοτήσεων στον τουρισμό στη βάση της πρόσφατης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αυξάνει τα όρια των κρατικών ενισχύσεων από τις 800.000 ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ, προτείνουν οι ξενοδόχοι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, μιλώντας στην γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) την προηγούμενη Πέμπτη, η αύξηση του ορίου είναι ιδιαίτερα σημαντική και ανοίγει τις δυνατότητες ουσιαστικής στήριξης του τουριστικού κλάδου δημιουργώντας νέες προϋποθέσεις επιβίωσης για

τα ελληνικά ξενοδοχεία. Η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά για τον τουρισμό, λήφθηκαν σωστές αποφάσεις μέχρι τώρα όμως δεν έχουμε τελειώσει τόνισε ο κ. Βασιλικός. Το «λίπος» των 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχείων έχει φαγωθεί ήδη από τον πρώτο μήνα της πανδημίας, ανέφερε παράλληλα ο κ. Βασιλικός μιλώντας στη συνέλευση της ΠΟΞ και πρόσθεσε ότι η βοήθεια δεν μπορεί είναι μόνο δανεικά, υπάρχουν πολλά επιπλέον πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Η απόφαση της Κομισιόν

Όπως, δε, αναφέρει σχετική απόφαση της Κομισιόν «η τροποποίηση του κοινοτικού κανονισμού εισάγει ένα νέο μέτρο που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Η στήριξη θα συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των δικαιούχων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, με ανώτατο όριο 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση. Η στήριξη των επιχειρήσεων αυτών μέσω της συνεισφοράς στην κάλυψη μέρους των εξόδων τους σε προσωρινή βάση αποσκοπεί στην πρόληψη της επιδείνωσης του κεφαλαίου τους, στη διατήρηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και στην παροχή σε αυτές ενός ισχυρού εφαλτηρίου για την ανάκαμψή τους. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα για πιο στοχευμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα την χρειάζονται.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο είχε εγκριθεί στις 19 Μαρτίου 2020, και να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του, για τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της έξαρσης του κορονοϊού. Όλα τα τμήματα του προσωρινού πλαισίου παρατείνονται για έξι μήνες, έως τις 30 Ιουνίου 2021, ενώ το τμήμα για την παροχή στήριξης μέσω ανακεφαλαιοποίησης παρατείνεται για τρεις μήνες, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Στόχος είναι να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της κρίσης του κορονοϊού, ιδίως στις περιπτώσεις που δεν έχει παρουσιαστεί η ανάγκη ούτε έχει αξιοποιηθεί πλήρως μέχρι στιγμής η ικανότητα χρήσης του προσωρινού πλαισίου, προστατεύοντας παράλληλα τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Πριν από τις 30 Ιουνίου 2021, η Επιτροπή θα επανεξετάσει κατά πόσο υπάρχει ανάγκη περαιτέρω παράτασης ή προσαρμογής του προσωρινού πλαισίου».

«Αφανισμός» τζίρου

Στο φόντο αυτό και με δεδομένο τον «αφανισμό» του τζίρου για τα ελληνικά ξενοδοχεία 12μηνης, ειδικά, διάρκειας, ο κλάδος «δείχνει» στην κυβέρνηση το «μονοπάτι» που θα δώσει ανάσα επιβίωσης σε τουριστικές μονάδες που δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να μην βάλουν λουκέτο. Σημειώνεται ότι με βάση την επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΤΕΠ για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το lockdown, το πλήγμα για τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας είναι τεράστιο. Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 62% ήτοι 2.478 μονάδες προχώρησαν σε υγειονομικό πρωτόκολλο και τελικά μόλις 2.328 επαναλειτούργησαν μετά τον Ιούνιο, οπότε επιτράπηκε το άνοιγμα των μονάδων 12μηνης λειτουργίας.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης, 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν, θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020, αφού δεν υπάρχει ζήτηση. Επιπλέον, 503 μονάδες ετοιμάζονται μάλιστα να κλείσουν μέσα στο μήνα που διανύουμε. Παράλληλα μόνο το 60% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας κατάφερε την τρέχουσα τουριστική σεζόν να λειτουργήσει και αυτό για βραχύ χρονικό διάστημα, ενώ ο συνολικός τζίρος των μονάδων που λειτούργησαν θα είναι χαμηλότερος των 2,8 δισ. ευρώ, που είχε υπολογίσει η προηγούμενη έρευνα του Ιουλίου, η οποία ωστόσο ανέφερε ότι θα λειτουργούσε το 84% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας.

Τούτων δοθέντων χαρακτηρίζεται ως άκρως σημαντική για την διάσωση των τουριστικών η απόφαση που έλαβαν οι Βρυξέλλες, που βλέπουν ότι η πανδημία «οδηγεί» στο κόκκινο την Ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα, δε, με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 66%, ενώ εκτιμάται ότι θα απολεσθούν 1,442 δισεκ. ευρώ από το ταξιδιωτικό και τουριστικό ΑΕΠ (80% του 2019) λόγω του COVID-19.

Εξάντληση ορίων ενισχύσεων

Στις συνθήκες αυτές, η παράταση του ειδικού λόγω πανδημίας καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων και ο τετραπλασιασμός των ορίων δίνει, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, την ευχέρεια στην κυβέρνηση, το Υπ. Οικονομικών και το Υπ. Ανάπτυξης να δράσουν άμεσα καθώς σχεδόν το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στα μέτρα έχουν πιάσει το πλαφόν των 800.000 ευρώ.

Ενισχυτικά στην προσπάθεια της ελληνικής ξενοδοχίας να ενεργοποιήσει περαιτέρω μέτρα στήριξης λειτουργεί και η πρωτοβουλία που ανέπτυξε η ευρωπαϊκή τουριστική συμμαχία «Tourism manifesto» σύμφωνα με την οποία ο τουρισμός θα πρέπει να είναι μέρος των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης. Είναι μια πρωτοβουλία η οποία ενισχύει το διεκδικητικό πλαίσιο των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων ενόψει των «διαπραγματεύσεων» για την κατάρτιση του σχεδίου ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ύψους 32 δισ. ευρώ.

Η ευρωπαϊκή συμμαχία

Σημειώνεται ότι το «Tourism manifesto» που είναι η συμμαχία 50 ευρωπαϊκών φορέων που έχουν σχέση με τον τουρισμό, τα ταξίδια και την εστίαση, καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσουν τον τουρισμό στρατηγικό στοιχείο στα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του τομέα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

«Η ώρα της Ευρώπης: ανασύνταξη και προετοιμασία για την επόμενη γενιά» τα ταξίδια και ο τουρισμός είναι ένα από τα πλέον επηρεασμένα οικοσυστήματα από το COVID-19 και απαιτεί επενδύσεις ύψους 161 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την επιδημιολογική κρίση. Ο νέος μηχανισμός ανάκαμψης, που προτάθηκε από την Επιτροπή για να βοηθήσει την ΕΕ να ανοικοδομηθεί μετά την πανδημία, προσφέρει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να υποστηρίξει τον τουρισμό, ο οποίος πρέπει να ενσωματωθεί σταθερά στα σχέδια ανάκαμψης, αναφέρει το «tourism manifesto». Επίσης υπογραμμίζει ότι η τουριστική βιομηχανία αποτελείται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν τον κορμό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι μικρότερες επιχειρήσεις δημιουργούν πάντα πιο γρήγορα από τις μεγάλες νέες θέσεις εργασίας και υπογραμμίζεται ότι η πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση σημαίνει μακροπρόθεσμη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το European Tourism Manifesto alliance επισημαίνει ακόμη ότι κάθε ένα ευρώ αξίας που παράγεται στον τουρισμό δημιουργεί σε επιπλέον 56 cents προστιθέμενης αξίας από τους υπόλοιπους κλάδους.

Η ευρωπαϊκή συμμαχία για το μανιφέστο του τουρισμού είναι έτοιμη, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, να βοηθήσει τα κράτη μέλη να καταρτίσουν τα σχέδια ανάκαμψης για να διασφαλίσουν ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο οποίο ο τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί με βιώσιμο και ανθεκτικό τρόπο, και να συνεχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19.

Οι θέσεις αυτές της πανευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας αποκτούν ιδιαίτερη αξία για την χώρα μας, στην οποία ο τουρισμός έχει πολύ υψηλότερη βαρύτητα στο ΑΕΠ από ότι στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, ο τουρισμός επηρεάζει άμεσα και έμμεσα πάνω από το 25% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει μόλις το 9,5% του ΑΕΠ της ΕΕ και προσφέρει εργασία σε 22,6 εκατ. άτομα.

Γιώργος Αλεξάκης

Αλέξανδρος ΒασιλικόςΣΕΤΕπαγκόσμιος τουρισμόςυπουργείο Οικονομικώνυπουργείο ανάπτυξηςΚΟΜΙΣΙΟΝTourism manifestoUNWTO
Keywords
Τυχαία Θέματα