Κύπρος: Μισός αιώνας τουρκικής εισβολής και κατοχής-Πανηγύρια ντροπής στα κατεχόμενα

Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία οδήγησε στην κατοχή του ενός τρίτου του νησιού.

Οι σειρήνες ήχησαν σε όλες τις πόλεις με το σύνθημα έναρξης συναγερμού στις 5:30 το πρωί, την ώρα που η Τουρκία εισέβαλλε στην Κύπρο παραβιάζοντας τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Την πρώτη αυτή φάση του προσχεδιασμένου εγκλήματος ακολούθησε και δεύτερη στις 14 Αυγούστου 1974 με την Τουρκία να ολοκληρώνει το έγκλημα

της κατά της Κύπρου και του λαού της.

Μέλος της ΕΕ πλέον σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται να αναλάβει για δεύτερη φορά την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026 ως ημικατεχόμενη χώρα. Μια χώρα ακόμα μοιρασμένη, με τον Τούρκο κατακτητή να σκληραίνει ακόμη περισσότερο την αδιάλλακτη στάση του εν μέσω μιας νέας προσπάθειας από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία διά στόματος του ΓΓ του ΟΗΕ τονίζουν ότι η μακροχρόνια έλλειψη συμφωνίας δημιουργεί περαιτέρω εμπόδια - τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά αλλά συνεχίζουν ειδικά τα τελευταία χρόνια να τηρούν στις πλείστες περιπτώσεις, στάση "ουδετερότητας".

Εκδηλώσεις μνήμης

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης θα υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο, σήμερα, 20 Ιουλίου, στις 7.45μμ.

Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση τους στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια θα μεταβούν στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου για την παρουσίαση του Συμμετοχικού Έργου Τέχνης «ΝΗΜΑΤΑ».

Θα ακολουθήσει η εκδήλωση για τις μαύρες επετείους στις 8.30μμ με ομιλητές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Στην Κύπρο βρίσκεται και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα πενήντα χρόνια εισβολής και κατοχής. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο Β’ Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Γεώργιος Γεωργαντάς. Στην αντιπροσωπία μετέχει, επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης και οι Βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Χρήστος Μπουκώρος, Ιωάννης Λοβέρδος, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασιμάτη και Δημήτρης Μάντζος.

Επίσης, στην Κύπρο βρίσκεται και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδεύουν ο βουλευτής και τομεάρχης Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, η βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών Ρένα Δούρου και ο διπλωματικός σύμβουλος Δημήτρης Παπαγεωργίου.Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις καταδίκης.

Πανηγύρια ντροπής στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ, στα κατεχόμενα έφτασαν δύο τουρκικά drone Bayraktar Αkinci, που θα συμμετάσχουν στα πανηγύρια της ντροπής για την εισβολή του Αττίλα.

Ο τουρκικός στόλος θα κάνει επίδειξη δύναμης. Θα παρελάσει η ναυαρχίδα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Αναντολού» με 50 πολεμικά πλοία και τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη F-16.

Στα κατεχόμενα πάνε για τα πανηγύρια της ντροπής ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα μέλη του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι κομμάτων και βουλευτές.

Εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένει ο Χριστοδουλίδης

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας επισήμανε ότι σύντομα θα υπάρχουν κάποιες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Είναι δύσκολη η μέρα που ξημερώνει αύριο, είναι δύσκολη για όλους μας και το θέμα των αγνοουμένων είναι η τραγικότερη πτυχή αυτής της συνεχιζόμενης κατοχής» δήλωσε σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Αγνοούμενους.

Πρόσθεσε, ότι «αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, για να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, για να υπάρχουν θεσμοί, πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες – δεν τις παραγνωρίζω, τις γνωρίζω από πρώτο χέρι – για να επαναρχίσει ο διάλογος. Και θεωρώ, στη βάση της πληροφόρησης που έχω, των δεδομένων που έχω ενώπιον μου, ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν και στην ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών».

#ΑΤΤΙΛΑΣ #ΚΥΠΡΟΣ #Κυπριακό #ΕΛΛΑΔΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
kypros-misos-aionas-tourkikis-eisvolis-kai-katochis-panigyria-ntropis-sta-katechomena.htm
Τυχαία Θέματα