Κυριακίδου: Εθνική αρμοδιότητα οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί!

Απαντώντας με περισσή σοβαρότητα, σε ερώτηση που υπέβαλλε, από τις 8 Δεκεμβρίου 2021, ο καταδικασθείς και έγκλειστος των φυλακών Χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, οι πολιτικές εμβολιασμού αποτελούν ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ και όχι της Κομισιόν.

Στην ερώτηση του, ο Ιωάννης Λαγός, που διατηρεί αλώβητη την ευρωκοινοβουλευτική του ιδιότητα, είχε επισημάνει ότι:

- Παρά τις αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίες κλιμακώνονται σε όλη την Ευρώπη, οι ευρωπαίοι

ηγέτες εξωθούν περαιτέρω την υπόθεση στα άκρα επιβάλλοντας υποχρεωτικό εμβολιασμό.

- Στην Ελλάδα, αποφασίστηκε ότι η τρίτη δόση θα γίνεται πλέον στους τρεις μήνες, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη σύντμηση της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 στους 3 μήνες.

- Παράλληλα, στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι 1.124.673 συνταξιούχοι (το 45,3% των συνταξιούχων) λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 700 ευρώ (μεικτά), από 1/1/2022 θα επιβάλλεται μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους πολίτες 60 ετών και άνω! Παρόμοιες τακτικές, με χαρακτήρα τιμωρητικό και εκδικητικό απέναντι στους ανεμβολίαστους, υπό το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας, ακολουθούνται και σε άλλες χώρες της ΕΕ με προεξάρχουσα την Γερμανία.

Ρωτούσε δε την Κομισιόν, αν προσκρούει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, με ηλικιακά ή επαγγελματικά κριτήρια, στα εθνικά Συντάγματα των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και στην κυρωμένη από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών συνθήκη του Οβιέδο.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου

Απάντηση της κ. Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (11.2.2022)

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης σε σχέση με τη νόσο COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, και η ανάγκη να ξεπεραστεί η επιφυλακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό συζητήθηκαν τόσο κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών στις 6-7 Δεκεμβρίου 2021 όσο και κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16 Δεκεμβρίου 2021. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν προωθήθηκε σε καμία από αυτές τις συνεδριάσεις, δεδομένου ότι οι πολιτικές εμβολιασμού αποτελούν εθνική αρμοδιότητα.

Στην απόφασή του Vavricka κ.λπ. κατά Τσεχικής Δημοκρατίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η επιβολή μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μπορεί να δικαιολογηθεί, υπό το πρίσμα του άρθρου 8 παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (στο εξής: ΕΣΔΑ), αν τα εν λόγω μέτρα «προβλέπονται από τον νόμο και είναι αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία για την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια ασφάλεια ή την οικονομική ευημερία της χώρας, την προάσπιση της τάξης και την πρόληψη ποινικών παραβάσεων, την προστασία της υγείας ή της ηθικής, ή την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών άλλων».

Ο καθορισμός και η εφαρμογή των μέτρων που είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών, σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Όσον αφορά τη λήψη μέτρων που ισοδυναμούν με επιβολή του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, η αναγκαιότητα και η αναλογικότητα πρέπει να καθορίζονται με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, τη σοβαρότητα της πανδημίας και τη συνολική κατάσταση της δημόσιας υγείας

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Κυριακίδουυποχρεωτικός εμβολιασμόςΚΟΜΙΣΙΟΝΛαγός
Keywords
Τυχαία Θέματα