Λαγκάρντ: «Ομιχλώδες» το outlook του β' εξαμήνου- Ανεπιθύμητα υψηλός πληθωρισμός

Τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης εξήγησε η Κριστίν Λαγκάρντ, μην κρύβοντας την ανησυχία της για τον πληθωρισμό που παραμένει – και πρόκειται, όπως είπε να παραμείνει – υψηλός.

«Σήμερα, σύμφωνα με την ισχυρή δέσμευσή μας στην εντολή μας για τη σταθερότητα των τιμών, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε περαιτέρω βασικά βήματα για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο μας του 2% μεσοπρόθεσμα. Αποφασίσαμε

να αυξήσουμε τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και εγκρίναμε το TPI.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι σκόπιμο να κάνει ένα μεγαλύτερο πρώτο βήμα στην πορεία ομαλοποίησης των επιτοκίων πολιτικής του από αυτό που είχε σηματοδοτήσει στην προηγούμενη συνεδρίασή του. Η απόφαση αυτή βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμησή μας για τους κινδύνους πληθωρισμού και στην ενισχυμένη υποστήριξη που παρέχεται από το TPI για την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Θα υποστηρίξει την επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας, ενισχύοντας τη σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και διασφαλίζοντας ότι οι συνθήκες ζήτησης προσαρμόζονται για να επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα.

Στις προσεχείς συνεδριάσεις μας, θα είναι σκόπιμη η περαιτέρω εξομάλυνση των επιτοκίων. Ο προεφοδιασμός σήμερα της εξόδου από τα αρνητικά επιτόκια μάς επιτρέπει να κάνουμε μια μετάβαση σε μια προσέγγιση συνάντησης συνεδρίασης στις αποφάσεις μας για τα επιτόκια. Η μελλοντική μας πορεία όσον αφορά τα επιτόκια θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα δεδομένα και θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα. Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης της πολιτικής μας, θα αξιολογήσουμε επιλογές για την αποζημίωση πλεονάζουσας διακράτησης ρευστότητας.

Εκτιμήσαμε ότι η θέσπιση του TPI είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της αποτελεσματικής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, καθώς συνεχίζουμε την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, το TPI θα διασφαλίσει ότι η στάση της νομισματικής μας πολιτικής μεταδίδεται ομαλά σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Η ενιαία νομισματική πολιτική μας αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να εκπληρώσει την εντολή της για τη σταθερότητα των τιμών.

Το TPI θα είναι μια προσθήκη στην εργαλειοθήκη μας και μπορεί να ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση της αδικαιολόγητης, άτακτης δυναμικής της αγοράς που αποτελεί σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Η κλίμακα των αγορών TPI εξαρτάται από τη σοβαρότητα των κινδύνων που αντιμετωπίζει η μετάδοση πολιτικής. Οι αγορές δεν περιορίζονται εκ των προτέρων. Με τη διασφάλιση του μηχανισμού μετάδοσης, το TPI θα επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει αποτελεσματικότερα την εντολή του για τη σταθερότητα των τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, η ευελιξία στις επανεπενδύσεις εξαγορών που έρχονται στο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος έκτακτης αγοράς λόγω πανδημίας (PEPP) παραμένει η πρώτη γραμμή άμυνας για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τον μηχανισμό μετάδοσης που σχετίζονται με την πανδημία.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα παρουσιάζονται σε δελτίο τύπου που διατίθεται στον ιστότοπό μας», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια περιέγραψε λεπτομερώς πώς βλέπει η ΕΚΤ την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού, ενώ εξήγησε και την εκτίμηση της τράπεζας για τις χρηματοοικονομικές και νομισματικές συνθήκες.

«Η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται»

Αρχικά, αναφέρθηκε στην οικονομική δραστηριότητα, σημειώνοντας: «Η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται. Η αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία είναι μια συνεχής τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Ο αντίκτυπος του υψηλού πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη, οι συνεχείς περιορισμοί προσφοράς και η υψηλότερη αβεβαιότητα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος και διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, αν και υπάρχουν ενδεικτικές ενδείξεις ότι ορισμένα από τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό χαλαρώνουν. Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες θολώνουν σημαντικά τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά.

Ταυτόχρονα, η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να επωφελείται από το άνοιγμα της οικονομίας, την ισχυρή αγορά εργασίας και τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής. Ειδικότερα, το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας στηρίζει τις δαπάνες στον τομέα των υπηρεσιών. Καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να ταξιδεύουν ξανά, ο τουρισμός αναμένεται να βοηθήσει την οικονομία το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μια ισχυρή αγορά εργασίας.

Η δημοσιονομική πολιτική βοηθά να μετριαστεί ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία για όσους φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Προσωρινά και στοχευμένα μέτρα θα πρέπει να προσαρμοστούν έτσι ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος τροφοδότησης πληθωριστικών πιέσεων. Οι δημοσιονομικές πολιτικές σε όλες τις χώρες θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο για την ενίσχυση της ανάκαμψης».

Κεφάλαιο: Πληθωρισμός

Για τον πληθωρισμό, σημείωσε: «Ο πληθωρισμός αυξήθηκε περαιτέρω στο 8,6% τον Ιούνιο. Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας ήταν και πάλι το σημαντικότερο στοιχείο του συνολικού πληθωρισμού. Οι δείκτες που βασίζονται στην αγορά υποδηλώνουν ότι οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξήθηκε επίσης περαιτέρω, φθάνοντας στο 8,9% τον Ιούνιο, εν μέρει αντανακλά τη σημασία της Ουκρανίας και της Ρωσίας ως παραγωγών γεωργικών αγαθών.

Τα επίμονα σημεία συμφόρησης στην προσφορά βιομηχανικών αγαθών και η ανάκαμψη της ζήτησης, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, συμβάλλουν επίσης στα σημερινά υψηλά ποσοστά πληθωρισμού. Οι πιέσεις στις τιμές εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερους τομείς, εν μέρει λόγω της έμμεσης επίδρασης του υψηλού ενεργειακού κόστους σε ολόκληρη την οικονομία. Αντίστοιχα, τα περισσότερα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν αυξηθεί περαιτέρω.

Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει ανεπιθύμητα υψηλός για κάποιο χρονικό διάστημα, λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων από τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και των πιέσεων στους αγωγούς στην αλυσίδα τιμολόγησης. Οι υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις προέρχονται επίσης από την υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. Αλλά κοιτάζοντας πιο μπροστά, ελλείψει νέων διαταραχών, το ενεργειακό κόστος θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό θα πρέπει να αμβλυνθούν, γεγονός που, μαζί με τη συνεχιζόμενη ομαλοποίηση της πολιτικής, θα πρέπει να υποστηρίξει την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας.

Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Η ανεργία υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 6,6% τον Μάιο. Οι κενές θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργατικό δυναμικό. Η αύξηση των μισθών, επίσης σύμφωνα με δείκτες που αφορούν το μέλλον, συνέχισε να αυξάνεται σταδιακά τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένει συγκρατημένη συνολικά. Με την πάροδο του χρόνου, η ενίσχυση της οικονομίας και ορισμένες επιδράσεις κάλυψης της διαφοράς αναμένεται να υποστηρίξουν την ταχύτερη αύξηση των μισθών. Οι περισσότεροι δείκτες μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό βρίσκονται επί του παρόντος σε περίπου 2%, αν και οι πρόσφατες αναθεωρήσεις ορισμένων δεικτών πάνω από τον στόχο απαιτούν συνεχή παρακολούθηση».

«Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να είναι ανοδικοί και έχουν ενταθεί»

«Η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει πηγή σημαντικών καθοδικών κινδύνων για την ανάπτυξη, ειδικά εάν ο ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία επρόκειτο να διακοπεί σε τέτοιο βαθμό που να οδηγήσει σε δελτίο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ο πόλεμος μπορεί επίσης να μειώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και να επιδεινώσει τους περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς, ενώ το κόστος ενέργειας και τροφίμων θα μπορούσε να παραμείνει επίμονα υψηλότερο από το αναμενόμενο. Μια ταχύτερη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα αποτελούσε επίσης κίνδυνο για τις προοπτικές της ευρωζώνης», συμπλήρωσε.

Και συνέχισε: «Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να είναι ανοδικοί και έχουν ενταθεί, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα. Οι κίνδυνοι για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό περιλαμβάνουν διαρκή επιδείνωση της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας μας, επίμονα υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων, αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο μας και υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις μισθών. Ωστόσο, εάν η ζήτηση αποδυναμωθεί μεσοπρόθεσμα, θα μειωνόταν οι πιέσεις στις τιμές».

Οικονομικές και νομισματικές συνθήκες

«Τα επιτόκια της αγοράς ήταν ευμετάβλητα ως αποτέλεσμα της έντονης οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, γεγονός που τροφοδοτείται όλο και περισσότερο σε υψηλότερα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού, ιδίως για τα νοικοκυριά. Ενώ ο όγκος του τραπεζικού δανεισμού προς τα νοικοκυριά παραμένει ισχυρός, αναμένεται να μειωθεί λόγω της χαμηλότερης ζήτησης.

Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις ήταν επίσης ισχυρός, καθώς το υψηλό κόστος παραγωγής, η δημιουργία αποθεμάτων και η χαμηλότερη εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της αγοράς έχουν δημιουργήσει μια συνεχή ανάγκη για πίστωση από τις τράπεζες. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για δάνεια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων έχει μειωθεί. Η αύξηση του χρήματος συνέχισε να μετριάζεται λόγω της χαμηλότερης αποταμίευσης σε ρευστό και των χαμηλότερων αγορών περιουσιακών στοιχείων του Ευρωσυστήματος.

Η πιο πρόσφατη έρευνά μας για τον τραπεζικό δανεισμό αναφέρει ότι τα πιστωτικά πρότυπα έγιναν αυστηρότερα για όλες τις κατηγορίες δανείων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς οι τράπεζες ανησυχούν περισσότερο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους στο τρέχον αβέβαιο περιβάλλον. Οι τράπεζες αναμένουν να συνεχίσουν να αυστηροποιούν τα πιστωτικά τους πρότυπα το τρίτο τρίμηνο», είπε ακόμα.

Και κατέληξε: «Συνοψίζοντας, ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι ανεπιθύμητα υψηλός και αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για κάποιο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, θολώνοντας τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά. Ταυτόχρονα, αυτή η επιβράδυνση μετριάζεται από μια σειρά υποστηρικτικών παραγόντων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και ενέκρινε το TPI. Στις προσεχείς συνεδριάσεις μας, θα είναι σκόπιμη η περαιτέρω εξομάλυνση των επιτοκίων. Η μελλοντική μας πορεία των επιτοκίων πολιτικής θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα δεδομένα και θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα.

Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα μας στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο μας. Ο νέος μας TPI θα διασφαλίσει την ομαλή μετάδοση της κατεύθυνσης της νομισματικής μας πολιτικής σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε τη στάση μας για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού».

ΛαγκαρντΕΚΤεπιτόκια
Keywords
Τυχαία Θέματα
Λαγκάρντ, Ομιχλώδες, - Ανεπιθύμητα,lagkarnt, omichlodes, - anepithymita