Λαγκάρντ προς κυβερνήσεις: Εμείς τον πληθωρισμό, εσείς τα δημοσιονομικά

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεσμεύθηκε πως η ΕΚΤ θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο επιθυμητό 2% μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και γι' αυτό ζήτησε από τα κράτη να συγκρατηθούν εφαρμόζοντας συνετές δημοσιονομικές πολιτικές.

Παρά τις αντίθετες φωνές, η επικεφαλής της ΕΚΤ δηλώνει πως δεν θα αλλάξει στάση και πως παρά τους κινδύνους ύφεσης, διατηρεί ως πρωταρχικό της στόχο τη μείωση του πληθωρισμού.

Ζήτησε, όμως, παράλληλα από τις κυβερνήσεις να είναι προσεκτικές

στα δημοσιονομικά τους ανοίγματα.

Έδωσε δε τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι πολιτικές των κρατών:

"Η δημοσιονομική πολιτική που είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία της Ευρώπης από την ενεργειακή κρίση", υποστήριξε συγκεκριμένα η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ ακριβώς λόγω αυτής της αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουν μια νομισματική πολιτική που να εδραιώνει τις προσδοκίες, ώστε αυτές να παραμείνουν προσηλωμένες στον στόχο της επιστροφής του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο.

«Πρέπει να εκπέμψουμε το μήνυμα σήμα στο κοινό, στους παρατηρητές, στους σχολιαστές, ότι σε όλα τα σενάρια ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στο τρέχον περιβάλλον», ανέφερε κατά την ομιλία της σε συνέδριο που διοργάνωσαν η Τράπεζα της Ταϊλάνδης και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στην Μπανγκόκ.

Ως εκ τούτου, μέσα σε αυτό το περιβάλλον- προειδοποίησε- οι δημοσιονομικές πολιτικές ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβολική ζήτηση. Γι’ αυτό- σημείωσε- η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική πρέπει να λειτουργούν συγχρονισμένα για βιώσιμη, ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ίδια, η δημοσιονομική πολιτική που είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία της Ευρώπης από την ενεργειακή κρίση.

«Αυτά τα τρία στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση των ενεργειακών σοκ και να θέσουν ανώτατο όριο στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», είπε. «Οι δημοσιονομικές πολιτικές που δημιουργούν πλεονάζουσα ζήτηση σε μια οικονομία περιορισμένης προσφοράς μπορεί να αναγκάσουν τη νομισματική πολιτική να σφίξει περισσότερο από ό,τι θα χρειαζόταν διαφορετικά», συμπλήρωσε.

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον ορισμένα από τα δημοσιονομικά μέτρα που αναλύουμε από πολλές κυβερνήσεις της Ευρώπης και ιδιαίτερα της ζώνης του ευρώ δείχνουν προς την κατεύθυνση της τελευταίας κατηγορίας», συνέχισε, αναφερόμενη σε μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερβολική ζήτηση.

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς ο πληθωρισμός για τον Νοέμβριο δημιουργεί προϋποθέσεις για μια μικρότερη αύξηση επιτοκίων από τις 75 μονάδες βάσης.

ΛαγκαρντΕΚΤεπιτόκιαπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα