Λαγκάρντ: Ύφεση χωρίς προηγούμενο- Το... μπαζούκα μπορεί να ενισχυθεί

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τις εκτιμήσεις που εξέφρασε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για μεγάλη ύφεση το 2020 στην ευρωζώνη. "Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική συρρίκνωση χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία", τόνισε και κάλεσε τις κυβερνήσεις να δράσουν με συντονισμένο τρόπο. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να ενισχύσει επιπλέον το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε το πρώτο διάστημα έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως ανέμεναν οι περισσότεροι οικονομικοί

αναλυτές και επισημάναμε στο Reporter, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να κάνει περισσότερο όσον αφορά τις αγορές στοιχείων ενεργητικού.

Όπως ανέφερε, από τις αρχές Μαρτίου η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα μέσω του νέου έκτακτου προγράμματος Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), συνολικού μεγέθους 750 δισ. ευρώ. Το επομοναζόμενο πρόγραμμα "μπαζούκα". Οι αγορές αυτές θα συνεχιστούν με ευέλικτο τρόπο σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού και τις χώρες. «Θα συνεχίσουμε τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού μέσω του PEPP ωσότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορωνοϊού έχει παρέλθει, αλλά σε κάθε περίπτωση ως το τέλος του έτους.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Η κα. Λαγκάρντ επισήμανε ακόμα ότι με βάση τις προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, το ΑΕΠ της ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί φέτος κατά 5% ως 12%.Καθώς θα αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει, αλλά η ταχύτητα και το μέγεθος της είναι εξαιρετικά αβέβαια, πρόσθεσε.

Προειδοποίησε ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι πιο μεγάλη σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. έως και 15% με βάση το δυσμενές σενάριο.

"Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται τις τελευταίες εβδομάδες με πρωτοφανή ρυθμό και ταχύτητα για περίοδο ειρήνης", υπογράμμισε.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ καλωσόρισε τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ευρωζώνης για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αλλά υπογράμμισε πως χρειάζεται πιο συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα, η κα. Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ώστε να διασφαλίσει τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Επιπλέον, κατά τη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο στις πράξεις TLTRO III για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021 στις 50 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος που θα επικρατούν την ίδια περίοδο.

Παράλληλα, για αντισυμβαλλόμενους που ο επιλέξιμος καθαρός δανεισμός φτάνει τα επίπεδα χορήγησης πιστώσεων, το επιτόκιο για την περίοδο Ιουνίου 2020 - Ιουνίου 2021 θα είναι 50 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων για την ίδια περίοδο.

Η ΕΚΤ προσθέτει, ότι χαλαρώνει ακόμα περισσότερο τους όρους για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση (TLTRO III) και ότι ξεκινά ένα ακόμα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (PELTROs). Η κεντρική τράπεζα σημειώνει επίσης ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το QE, αν χρειαστεί.

Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα για τις PELTROs, οι πράξεις αυτές θα διενεργηθούν για να στηρίξουν τις συνθήκες ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης και να συμβάλουν στη διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας των αγορών χρήματος. Οι PELTROs περιλαμβάνουν επτά επιπλέον πράξεις αναχρηματοδότησης με έναρξη από το Μάιο του 2020 και ωρίμανση με κλιμακωτή σειρά μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμα:Eurostat: Η χειρότερη «βουτιά» ΑΕΠ στην ιστορία της ευρωζώνηςΛαγκαρντΕΚΤύφεσηΕυρωζώνηΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα