«Λαϊκά» Έντοκα Γραμμάτια: Μόνιμη «είσοδος» για μικροεπενδυτές

Σε μόνιμη βάση αναμένεται να μπορούν να συμμετέχουν οι μικροεπενδυτές στις εκδόσεις Εντόκων γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ήδη, βέβαια, μετά από δύο χρόνια διακοπής, έχει ανοίξει η σχετική δυνατότητα στις τελευταίες δημοπρασίες για συμμετοχή μέσω τραπεζών ή χρηματιστηριακών, σε φυσικά πρόσωπα, μέχρι του ποσού των 15.000

ευρώ ανά ΑΦΜ, αλλά όπως φαίνεται η διαδικασία αυτή θα μονιμοποιηθεί.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10.000 φυσικά πρόσωπα ζήτησαν να συμμετάσχουν στην τελευταία δημοπρασία κλειδώνοντας” αποδόσεις με επιτόκιο σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι ο νέος προϋπολογισμός έχει πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 2,4% για το 2024.

Ο στόχος

Ουσιαστικά, με δεδομένη της ζήτησης που υπάρχει για αποταμιευτικές λύσεις, με αποδόσεις μεγαλύτερες από αυτές των καταθετικών προϊόντων, αλλά και της προσπάθειας του Δημοσίου για άνοιγμα στο “μέτωπο” του εσωτερικού δανεισμού προκρίνεται το άνοιγμα, σε μόνιμη βάση, της δυνατότητας συμμετοχής σε δημοπρασίες Εντόκων σε φυσικά πρόσωπα. Να σημειωθεί ότι η γειτονική και βέβαια “υπερχρεωμένη” Ιταλία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους της σε διαδικασία εσωτερικού δανεισμού, κάτι που θεωρείται ότι εξασφαλίζει σχετική “άμυνα” από "πιέσεις" και βέβαια “κλειδώνει” την εθνική κυριαρχία, που το δυσβάσταχτο χρέος, πάντα “δοκιμάζει”.

Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, εκτιμούν ότι με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κλείνει οριστικά ο κύκλος κρίσης χρέους για την χώρα μας και ξεκινά ένας νέος ενάρετος οικονομικός κύκλος με εκδόσεις χρεογράφων στο εσωτερικό για τους Έλληνες αποταμιευτές, που θα μπορούν πλέον να αναπληρώνουν, έτσι, εισοδηματικές απώλειες από το πληθωριστικό κύμα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι με πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε έχει καταργηθεί η φορολογία στα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα να μην υπόκεινται σε φορολόγηση με συντελεστή 15% σε περίπτωση πώλησης στην δευτερογενή αγορά πριν την λήξη τους.

Οι αποδόσεις

Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι αποδόσεις των καταθετικών προϊόντων φτάνουν έως το 2,50%. Αυτό όμως το επιτόκιο αφορά σε μεγάλα ποσά (πάνω από 200.000 ευρώ) σε προθεσμιακές καταθέσεις. Επίσης, υπάρχουν και σύνθετα προϊόντα, που διασφαλίζουν μερίδια σε αμοιβαία κεφάλαια, έχοντας όμως καθαρά επενδυτική διάσταση με κλιμακούμενο ρίσκο.

Η λύση των Εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, π.χ.με βάση την τελευταία δημοπρασία, δίνει απόδοσηστο 3,90%, από 3,83% που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη δημοπρασία. Μάλιστα, μέσω των εντόκων γραμματίων οι αποταμιευτές μπορούν να αποταμιεύσουν κεφάλαιο έως 15.000 ευρώ για διάστημα έως και 12 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι καταθέσεις νοικοκυριών στις τράπεζες βρίσκονται πάνω από τα 140 δισ. ευρώ. Περίπου τα 105 δισ. ευρώ «λιμνάζουν» σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή όψεως (μισθοδοσίας) με μηδενικά επιτόκια μόλις 0,02%.

Η διαδικασία

Για την αγορά των τίτλων από φυσικά πρόσωπα, προϋπόθεση είναι η καταχώρηση του κάθε φυσικού προσώπου σε μερίδα του Σ.Α.Τ. μέσω τραπεζών ή χρηματιστηριακών με απαραίτητα δικαιολογητικά για το άνοιγμα μερίδας την αστυνομική ταυτότητα και τον ΑΦΜ.

Οι νέες κινήσεις δανεισμού

Στο πλαίσιο, δε, του δανειακού προγράμματος με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα προγραμματίζεται η έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 11,8 δισ. ευρώ το 2024. Σε σχέση με εκδόσεις ομολόγων αναμένονται εκδόσεις 5 και 7 δισεκ. ευρώ ενώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου.

Στο μεταξύ σε χαμηλά επίπεδα θα παραμείνουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες και το 2025, καθώς ανέρχονται σε 6,277 δισ. ευρώ ενώ από το 2026 ανεβαίνουν στα 13,028 δισ. ευρώ.

Από αυτά:

Τα 3,862 δισ. ευρώ είναι το ύψος των ομολόγων που λήγουν το 2024 και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.

Ποσό 1,738 δισ. ευρώ είναι για δάνεια από το 2ο μνημόνιο (EFSF - ESM) για τα οποία ολοκληρώθηκε η περίοδος χάριτος και ξεκινά η αποπληρωμή τους. Η πρώτη δόση ήταν το 2023 και η τελευταία των 5,3 δισ. ευρώ το 2070.

Τα 391,1 εκατ. ευρώ είναι τόκοι και δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τα 122,2 εκατ. ευρώ είναι λοιπά δάνεια.

Να σημειωθεί ότι με βάση το οικονομικό επιτελείο στόχος του δανειακού προγράμματος είναι είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του δημοσίου στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, καθ’ όλη τη διάρκειά του, ήτοι την 31η.12.2024 που επέρχεται και η λήξη της περιόδου επανεπένδυσης, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του ΕΔ, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ΕΔ ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης.

Γιώργος Αλεξάκης έντοκα γραμμάτια Δημοσίου
Keywords
Αναζητήσεις
laika-entoka-grammatia-monimi-eisodos-gia-mikroependytes.htm
Τυχαία Θέματα