Λιγότερο… επικερδές για τους απατεώνες κρυπτονομισμάτων το 2022

09:06 6/3/2023 - Πηγή: Reporter

Το περασμένο έτος ήταν λιγότερο επικερδές για τους απατεώνες κρυπτονομισμάτων, καθώς τα έσοδά τους μειώθηκαν σχεδόν κατά 50% το 2022, σύμφωνα με νέα μελέτη της εταιρείας ανάλυσης blockchain Chainalysis.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η μείωση των εσόδων έχει προφανώς σχέση με τη μείωση της αξίας των κρυπτονομισμάτων λόγω της συσχέτισης των περισσότερων ειδών απάτης με την τιμή του Βitcoin.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα από απάτες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα ξεκίνησαν το 2022

με ανοδική τάση, αλλά έπεσαν τον Μάιο με την έναρξη της bear market μετά την κατάρρευση του οικοσυστήματος Terra. Έκτοτε, η πτωτική τάση διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του έτους.

Από το ρεκόρ των 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, τα έσοδα από απάτες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα μειώθηκαν στα 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Λόγω της σχέσης μεταξύ πολλών ειδών κλοπών και της κίνησης της τιμής του Βitcoin, τα θύματα ήταν απρόθυμα να ξοδέψουν τα χρήματά τους καθώς το περιουσιακό στοιχείο κατέρρευσε περαιτέρω.

Σημειωτέον, η πλειονότητα των απατών το 2022 ήταν επενδυτικού τύπου και, ως κατηγορία, απέφερε τα περισσότερα έσοδα πέρυσι παρά τη συνολική πτώση. Από την άλλη πλευρά, οι ερωτικές απάτες ακολούθησαν διαφορετικό μοτίβο εσόδων και δεν είχαν πτώση.

Οι ερωτικές απάτες, που περιλαμβάνουν τη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών με τα θύματα και την αναζήτηση της βοήθειάς τους μετά από λίγο, ήταν οι πιο επιζήμιες ανά θύμα. Υπολογίζεται ότι κάθε θύμα έχασε περίπου 16.000 δολάρια, ποσό που ξεπερνά την επόμενη πιο κοντινή κατηγορία κατά τρεις φορές.

«Η διαφορά πιθανότατα έγκειται στον τρόπο με τον οποίο απευθύνονται οι απατεώνες στα θύματα. Οι επενδυτικές απάτες υπόσχονται συνήθως στους χρήστες μεγάλες αποδόσεις επένδυσης, συχνά βασισμένες σε μια αλγοριθμική στρατηγική συναλλαγών για ευκαιρίες που “δεν χάνονται”. Αυτή η απάτη είναι πιο πιθανό να πετύχει όταν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αυξάνονται και οι ειδήσεις είναι γεμάτες με ιστορίες επενδυτών που επένδυσαν στα κρυπτονομίσματα και έγιναν πλούσιοι», εξηγεί η Chainalysis.

Οι ίδιες ομάδες ελέγχουν την πλειοψηφία των κρυπτογραφικών απατών

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι περισσότερες απάτες φαίνεται να ελέγχονται από τα ίδια άτομα ή ομάδες.

Η μελέτη σκιαγράφησε μοτίβα απάτης που λάμβαναν σημαντικά ποσά κεφαλαίων από άλλες παράνομες διευθύνσεις, υποδεικνύοντας τη σύνδεση μεταξύ των οντοτήτων.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Λιγότερο…, 2022,ligotero…, 2022