Λιβύη και επενδύσεις φέρνουν κοντά Αμπού Ντάμπι και Αθήνα

Στενή φαίνεται να είναι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ο σκεπτικισμός των Εμιράτων έναντι του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού, η σύγκρουση συμφερόντων μέσα στο σουνιτικό Ισλάμ μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, που είναι πολύ στενός φίλος των ΗΑΕ, αλλά και οι επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγουν στη μετά – μνημόνιο

Ελλάδα, φαίνεται ότι έφεραν τα τελευταία χρόνια κοντά το Αμπού Ντάμπι και την Αθήνα.

Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε σε πολλά επίπεδα (ασφάλειας, οικονομίας και άμυνας) από την προηγούμενη κυβέρνηση στη βάση των πολυμερών συμμαχιών για την ανάσχεση της Τουρκικής επεκτατικότητας και συνεχίζεται σταθερά κι από τη σημερινή κυβέρνηση, αναφέρουν γνώστες των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή.

Ειδικά μετά τις κινήσεις της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, φαίνεται ότι υπήρξε περισσότερη προσέγγιση της Ελλάδας με τα ΗΑΕ καθώς τα τελευταία δε βλέπουν με θετικό τρόπο τα όσα επιδιώκει η γείτονα χώρα στην Αν. Μεσόγειο και στο χάρτη της ενέργειας. Έτσι, δεν ερμηνεύεται ως τυχαίο ότι λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα ΗΑΕ ήλθαν κορυφαίοι παράγοντες από την εκεί χώρα.

Από την πλευρά των ΗΑΕ, εκτός από τον Υπουργό Επικρατείας Sultan Al Jaber, στο Forum που έγινε στην Αθήνα συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του Abu Dhabi Fund for Development (ADFD), Mohamed Saif Al Suwaidi, τα ανώτερα στελέχη της Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), Hamad Al Dhaheri και Saif Al Mashghoni, ο επικεφαλής κυβερνητικών υποθέσεων της Mubadala Investment Company, Khalid Al Rashdi, o πρόεδρος των ομίλων ανάπτυξης ακινήτων Emaar και Eagle Hills, Mohammed Al Abbar, ο επικεφαλής του Abu Dhabi Investment Council Ahmed Al Muhairi, ο οικονομικός διευθυντής του Khalifa Fund (με επίκεντρο τις MμΕ) Marwan Al Suwaidi, ο επικεφαλής στρατηγικής του ομίλου First Abu Dhabi Bank, Karim Karoui και ο αντιπρόεδρος της Mubadala Petroleum, Adnan Omar Bu Futeem. Επίσης εκπροσωπήθηκα σε ανώτερο επίπεδο τα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Πολιτισμού, ενώ παρόντα ήταν και κυβερνητικά στελέχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στους τομείς της Ενέργειας, της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Τουρισμού και της Γεωργίας.

Οι τομείς σε οικονομικό επίπεδο που ενδιαφέρουν τους Άραβες είναι ο Τουρισμός, οι Υποδομές, η Ενέργεια και το Real Estate. Βέβαια, οι Άραβες, ειδικά σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, δεν ακολουθούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ωστόσο, απέναντι στις ελληνικές ιδιαιτερότητες υπάρχει και η διάθεση και η γνώση κι από τις δυο πλευρές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το Abu Dhabi Investment Authority που διαχειρίζεται τα αποθέματα πετρελαίου των Εμιράτων, έχει ενεργητικό που υπολογίζεται σε 875 δισ. δολάρια, με αύξηση περίπου 10% ετησίως. Το Fund επενδύει παγκοσμίως σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, σε Υποδομές και στο Real Estate, ενώ εσχάτως ενδιαφέρεται και για την «πράσινη» οικονομία.

Γιώργος Αλεξάκης

ΕΛΛΑΔΑΗνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Keywords
Τυχαία Θέματα