Λύση ή ρήξη; Πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει Eurogroup

17:24 1/4/2020 - Πηγή: Reporter

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το Eurogroup της 7ης Απριλίου, στο οποίο στόχος είναι, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να βρουν ένα πλαίσιο συμφωνίας για την αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Μετά το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής και καθώς η πρόταση για ευρωομόλογο δεν προχωράει, το... μπαλάκι έχει περάσει στους υπουργούς Οικονομικών, που πρέπει να βρουν λύση.

Ο επικεφαλής

του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προειδοποίησε την Τρίτη σε δραματικούς τόνους πως η ευρωζώνη απειλείται με διάλυση, αν δεν βρεθεί λύση. Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της, ωστόσο, επιμένουν ότι το ευρωομόλογο δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, έχοντας σύμμαχο και τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM.

Οι δυνάμεις του Νότου, ωστόσο, επιδιώκουν κάτι περισσότερο από τα "μικρά μνημόνια" του ESM. Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, με δηλώσεις του στη γερμανική τηλεόραση έστειλε μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αυτή την περίοδο «δεν γράφουμε εγχειρίδιο οικονομίας, αλλά γράφουμε ιστορία», καλώντας να συμφωνήσει σε πιο ριζοσπαστικές λύσεις.

Προειδοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση απευθύνει και η ΕΚΤ, γεγονός που υπογραμμίζει και ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μίλησε για ρίσκο να προκληθεί νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αν δεν ληφθούν τολμηρές αποφάσεις. Απέρριψε μάλιστα τη λύση των δανείων από τον ESM και επέμεινε στο ευρωομόλογο.

Την ίδια ώρα η Γαλλία προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα βοηθήσει τα κράτη – μέλη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού προτείνει η Γαλλία, για να άρει το αδιέξοδο, καθώς η Ένωση μοιάζει διχασμένη για την έκδοση ευρωομολόγων.

Το Ταμείο θα έχει διάρκεια πέντε ως δέκα έτη και θα επικεντρωθεί στην οικονομική ανάκαμψη, όπως αναφέρει το γαλλικό ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Λεμέρ επισήμανε ότι η ιδέα του Ταμείου αποτελεί εξέλιξη της πρότασης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ευρωομόλογα ή coronabonds, η οποία έχει λάβει στήριξη από οκτώ ακόμα Ευρωπαίους ηγέτες.

Το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του υπογραμμίζει πως ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, έχουν επίσης τεθεί προς συζήτηση λύσεις δανεισμού, τόσο από τον ESM, όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα της Κομισιόν.

Εκτός από τη νέα πρόταση της Γαλλίας, η Κομισιόν προτείνει επίσης να υπάρξει ειδική χρηματοδότηση ώστε να στηριχθεί η απασχόληση και να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται η αύξηση της ανεργίας, που θεωρείται δεδομένη.

Καθώς θα πλησιάζουμε στο Eurogroup της Τρίτης ασφαλώς θα κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, καθώς όλοι εκτιμούν πως υπάρχει ανάγκη να βρεθεί λύση για κοινή γραμμή πλεύσης. Διαφορετικά, η ΕΕ θα οδηγηθεί σε ρήξη, την ώρα που τα μέλη της πλήττονται από την πανδημία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Διαβάστε επίσης:Ευρωπαϊκός Νότος: Πτώση εσόδων, δημοσιονομικοί κίνδυνοι και ομόλογα δύο ταχυτήτωνΟι... τουλίπες της οργήςΤα «μαζεύει» ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ-Παραμένει αρνητικός για ευρωομόλογαEurogroupκορονοιόςΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥΠΟΙΚκρισησύνοδος κορυφήςΣεντένο
Keywords
Τυχαία Θέματα