"Μαχαίρι" 2 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων

Ψαλιδισμένο κατά 1,8 δισ. ευρώ εμφανίζεται και το 2012 το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς τα προσδοκώμενα έσοδα περιορίζονται στα 9,3 δισ. ευρώ από 11,3 δισ. ευρώ που είχε αρχικά προγραμματισθεί. Από αυτά το 1/3 θα πρέπει να εισπραχθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο και δύο δισ. ευρώ ανά τρίμηνο.Το πρόγραμμα εστιάζεται τόσο σε υποδομές (αεροδρόμιο, λιμάνια, ενεργειακά δίκτυα, ύδρευσης), όσο και σε ακίνητα και συμμετοχές του Δημοσίου σε ποικίλες εταιρείες.

Παρά ταύτα ο συνολικός στόχος των 50 δισ. ευρώ έως το 2015 παραμένει και όπως χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Οικονομικών, είναι αυτή
την περίοδο το μεγαλύτερο εγχείρημα αποκρατικοποιήσεων στον κόσμο. Για το 2011 έχουν ολοκληρωθεί ή προβλέπεται να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι παρακάτω αποκρατικοποιήσεις:

- Η εξάσκηση του δικαιώματος πώλησης 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.

- Η επέκταση της άδειας τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ για 10 έτη.

- Η νέα σύμβαση παραχώρησης 35.000 VLTs στον ΟΠΑΠ.

- Η πώληση της άδειας των κρατικών λαχείων.

- Η επέκταση των αδειών κινητής τηλεφωνίας.

- Η πώληση 4 Α/Φ Airbus της παλαιάς Ολυμπιακής.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ
Η στρατηγική αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων για το 2012 αλλά και για όλη τη διάρκεια του προγράμματος έχει τρεις βασικές κατευθύνσεις:

- Ταχεία πώληση όσων είναι σαφώς καθορισμένα και απαλλαγμένα από κωλύματα.

- Μετατροπή όσων είναι χαμηλής αξίας σε υψηλής, με εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας/σκοπού (π.χ. ομαδοποιήσεις) ή με τη βοήθεια τρίτων μερών (π.χ. παραχωρήσεις, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας).

- Σαφή νομικό καθορισμό δικαιωμάτων χρήσης, τα οποία θα παραχωρηθούν έναντι συνολικού τιμήματος ή τακτικών καταβολών (ενοικίων).

Κρίσιμοι παράγοντες για την υλοποίηση του προγράμματος είναι ο σαφής ορισμός του αντικειμένου κάθε αποκρατικοποίησης, η πλήρης διαφάνεια της διαδικασίας και η ταχύτητα εκτέλεσης. Οι σημερινές ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες στις αγορές, τόσο στο ΧΑ όσο και διεθνώς, καθώς και οι μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση και τα προσδοκώμενα έσοδα, διαμορφώνοντας μία ισορροπία χαμηλών τιμών σε σχέση με την αξία που τα περιουσιακά στοιχεία είχαν πριν από την κρίση.

Οπου και όποτε είναι δυνατόν, θα εντάσσονται στις συμφωνίες ρήτρες που να διασφαλίζουν τη δίκαιη συμμετοχή του Δημοσίου στις μελλοντικές υπεραξίες, ώστε να μειωθεί η απόσταση μεταξύ της αξίας και των σημερινών χαμηλών αποτιμήσεών των.

Η πραγματοποίηση του προγράμματος για το 2012, όπως σχεδιάστηκε, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία της διεθνούς και ειδικότερα της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατά κύριο λόγο και της μακροοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας δευτερευόντως, καθώς και από την ομαλή και έγκαιρη διευθέτηση των όποιων νομικών και άλλων θεμάτων που θα προκύψουν κατά την προετοιμασία των περιουσιακών στοιχείων για την τελική φάση της αποκρατικοποίησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα