Μάχη ρευστότητας στην αγορά-Εκκίνηση προγράμματος €200 εκ. στην Αττική

Αγώνα δρόμου εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας, κάνει το οικονομικό επιτελείο, αλλά και άλλοι φορείς, για να στηρίξουν σε μια λεπτή φάση τις επιχειρήσεις ρίχνοντας ρευστότητα στην αγορά.

Βέβαια συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη τα ποσά είναι πιο μικρά, ωστόσο συνδυαστικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων δίνουν ένα «αέρα» και αναπτερώνουν ελπίδες στήριξης της ζήτησης.

Έτσι, ρευστότητα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει να πέφτει από σήμερα στην αγορά και ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις μέσα από το ειδικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης άλλες οκτώ περιφέρειες έχουν σχεδιάσει

ανάλογα προγράμματα κι έτσι οι πόροι που θα διοχετευθούν σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα θα ξεπεράσουν τα 500 δις ευρώ.

Επίσης από τις 23 ως τις 30 του μήνα, περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, θα λάβουν τα αναδρομικά των 1,4 δισ ευρώ. Επιπλέον, χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν περί τα 460 εκατ. ευρώ από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με το νέο νόμο Βρούτση

Την ίδια ώρα μέσα στον Οκτώβριο οι επιχειρήσεις που δήλωσαν συμμετοχή στη γ’ φάση επιστρεπτέας προκαταβολής, θα μοιραστούν 1,5 δισ ευρώ. Αμέσως μετά, με θα ανοίξει και η δ’ φάση επιστρεπτέας προκαταβολής, με αρχικό προϋπολογισμό 600 εκατ. Ευρώ και με την ιδιομορφία ότι μέρος της- ενδεχομένως το 50%- θα είναι επιχορηγήσεις, δηλαδή όχι δάνεια, σε πληγείσες επιχειρήσεις, κυρίως στους δήμους που επλήγησαν από τον Ιανό.

Παράλληλα μέσω του ΕΣΠΑ εκτιμάται ότι θα πέσουν €725 εκατ. στην αγορά. Βέβαια σε σχέση με το ΕΣΠΑ η κριτική που γίνεται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι έντονη. Με βάση τα όσα έχει αναφέρει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, «ενώ εδώ και έξι μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν μέσω του ΕΣΠΑ κάθε δράση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Μάλιστα σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να απορροφήσει 7.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούσε δηλαδή να χρηματοδοτήσει με μηδενική εθνική συμμετοχή κρίσιμες δράσεις για τη θωράκιση της χώρας και την υπεράσπιση της κοινωνίας.»

Πέρα από το ΕΣΠΑ και ο β’ κύκλος των κρατικών εγγυήσεων για δάνεια για μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι κομβικός για την επιβίωση πολλών στην αγορά. Όπως αναφέρεται θα μοχλευθούν δάνεια τουλάχιστον 2,5 δισ ευρώ, με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους, όμως είναι δύσκολο για πολλές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα.

Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι δράσεις στήριξης εργαζομένων-ανέργων (κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για αναστολές συμβάσεων, κάλυψη μέρους μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»).

Μάλιστα στον Προϋπολογισμό προστέθηκαν τα 150 εκατ. Ευρώ για την αναλογική κάλυψη του Δώρου Χριστουγέννων όλων αυτών των εργαζομένων, που έχουν ενταχθεί στα ειδικά καθεστώτα, 200 εκατ. ευρώ για την επέκταση κατά δύο μήνες της επιδότησης ανεργίας, για όσους έληξε ως τον Αύγουστο, 80 εκατ. ευρώ για την 6μηνη επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών- εργαζομένων, 84 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.

Γιώργος Αλεξάκης

υπουργείο ΟικονομικώνΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣσυνεργασίαΑναδρομικά συνταξιούχωνΕπιστρεπτέα προκαταβολήΕΣΠΑαναπτυξιακή τράπεζα
Keywords
Τυχαία Θέματα