Μαγιορκίνης: Βελτίωση 20% στις διαγνώσεις- Επιδείνωση 10% στους θανάτους

«Η επίταση της διασποράς στην Ευρώπη παραμένει μαζική αν κι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με προηγούμενη εβδομάδα με 39 από τις 47 χώρες της Ευρώπης να επιδεινώνονται. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρείται σε 27 χώρες. Μέτρια βελτίωση δηλαδή πάνω από 20% παρατηρήθηκε σε μόλις δύο χώρες», τόνισε o επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

«Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική βελτίωση της τάξης περίπου του 20%» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των θανάτων όμως έδειξε μια επιδείνωση της τάξης του 10% ενώ πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με μικρή υποχώρηση στις εισαγωγές και μικρή επιδείνωση στους σκληρούς δείκτες».

«Μέχρι σήμερα έχουμε 317 εκατ. μολύνσεις και 5,5 εκατ. θανάτους με τη νόσο. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 44% εντός της τελευταίας εβδομάδας καθώς καταγράφηκαν περίπου 2,7 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Χθες ήταν η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που καταγράφηκαν πάνω από 3 εκατ. διαγνώσεις. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες αυξήθηκαν περίπου 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας καθώς καταγράφηκαν περίπου 6.700 θάνατοι ανά ημέρα. Η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται όσον αφορά τη διασπορά και παρατηρήθηκε περίπου 21% αύξηση στις διαγνώσεις ενώ οι θάνατοι από την άλλη συνέχισαν να μειώνονται και μειώθηκαν κι αυτή την εβδομάδα περίπου 3%. Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν περίπου 7,7 εκατ. διαγνώσεις και 20.200 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα» σημείωσε.

Όπως είπε ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ έδειξε μικρή αύξηση της τάξης του 5%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο στα νοσοκομεία έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 20%. Παράλληλα είπε ότι βλέπουμε και μια επιτάχυνση των εξιτηρίων, ενδεικτικό της Όμικρον, της τάξης του 30% ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων μειώθηκε ελαφρώς στο 1,3.

Για τα εργαστηριακά τεστ ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό.

«Ακόμα και το μοριακό τεστ είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνώσει έναν μικρό αριθμό ασθενών είτε γιατί ο ιός δεν ανιχνεύεται στη μύτη όπου έχει γίνει η λήψη είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα όπως για παράδειγμα τις 2 με 3 πρώτες μέρες της νόσου. Το σημαντικό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό. Ο ρόλος των τεστ σε αυτή τη φάση της επιδημίας και σε επίπεδο δημόσιας υγείας είναι να ανιχνευθούν και να απομονωθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού και με αυτόν τον τρόπο να επιβραδυνθεί η διασπορά. Σε αυτόν τον ρόλο λοιπόν τα αντιγονικά τεστ είτε ως rapid είτε ως self παίζουν καθοριστικό ρόλο γιατί ανιχνεύουν τον ιό στη μολυσματική του μορφή και σε επίπεδο που είναι πιθανό να γίνει η μετάδοση. Μη ξεχνάμε ότι είναι πιθανό τη μία μέρα μπορεί να είμαστε αρνητικοί και την επόμενη θετική οπότε η συμπεριφορά μας και η χρήση της μάσκα σε αυτή την εξαιρετικά επιδημική φάση παίζει καθοριστικό ρόλο. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να κάνουμε τα self test, τα αντιγονικά τεστ, πριν πάμε σε μια κοινωνική συνεύρεση και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα όταν επισκεπτόμαστε άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και δεν έχουν εμβολιαστεί. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ανακόψουμε τη διάχυση της επιδημίας στο πιο ηλικιωμένο και πιο ευάλωτο ηλικιακό γκρουπ του πληθυσμού μας», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Γκίκας ΜαγιορκίνηςΔιασπορά κρουσμάτωνκορονοιόςΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΕΣΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα