Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Πολύτιμη η συνεργασία με τους Διαχειριστές της Γερμανίας

Κάλεσμα στους Διαχειριστές της Γερμανίας και τις γερμανικές εταιρείες για εντατικοποίηση της συνεργασίας στα κρίσιμα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιούν οι δύο χώρες, απηύθυνε από το βήμα του 4ου Φόρουμ Καινοτομίας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της διασύνδεσης Ελλάδας

Γερμανίας Green Aegean Interconnector που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ, στάθηκε στην υψηλή τεχνογνωσία και αξιοπιστία που διαθέτουν οι Διαχειριστές της Γερμανίας, Tennet και 50Hz, καθώς και στα αμοιβαία οφέλη που θα προκύψουν από αυτό το ιδιαίτερα σύνθετο ενεργειακό έργο. Όπως είπε, λόγω του μεγέθους του ηλεκτρικού συστήματος της Γερμανίας, οι Διαχειριστές της ευρωπαϊκής χώρας, υλοποιούν ήδη ένα επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο αθροίζει σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε ότι «μπορούν να προσφέρουν σημαντική εμπειρία στον ΑΔΜΗΕ που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει εντατικά το εγχώριο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα».

Ο κ. Μάργαρης επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι σε ό,τι αφορά τη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, εξηγώντας ότι τα επόμενα χρόνια η περαιτέρω διείσδυση «πράσινης» ενέργειας στο σύστημα θα συνοδεύεται από αυξανόμενες προκλήσεις σε τεχνικό, θεσμικό, κανονιστικό και ρυθμιστικό επίπεδο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνώρισε την ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας προσέγγισης στη χορήγηση όρων πρόσβασης στο ηλεκτρικό σύστημα για τα νέα έργα ΑΠΕ. Διευκρίνισε πως το μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα για χορήγηση Όρων Σύνδεσης είναι ξεπερασμένο και θα πρέπει να αναθεωρηθεί, με τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου που θα προστατεύει τόσο το ηλεκτρικό δίκτυο, όσο και τους επενδυτές.

«Υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες που μας επιτρέπουν να ορίσουμε νέους, ευέλικτους κανόνες. Το τοπίο είναι πλέον πιο δυναμικό και στο εξής η διαχείριση της παραγωγής θα εξαρτάται από τις συνθήκες του συστήματος, εντός ενός πλαισίου κανόνων διαφάνειας, περικοπών και αποζημιώσεων», σημείωσε, ενώ όσον αφορά τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, διευκρίνισε πως η ταχύτητα ανάπτυξής τους είναι πιο αργή σε σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Για αυτό υπογράμμισε πως «είναι αναγκαίο η Πολιτεία να υιοθετήσει έναν πιο ευνοϊκό αδειοδοτικό πλαίσιο για τα έργα του Διαχειριστή καθώς και διαφορετικό τρόπο σχεδιασμού και χωροθέτησης των μονάδων ΑΠΕ, κάτι για το οποίο επανέλαβε ότι η αντίστοιχη εμπειρία της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη».

«Θα πρέπει να αλλάξουμε στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τα δίκτυα», ανέφερε εστιάζοντας παράλληλα και στην ανάγκη να ενσωματωθούν τεχνολογικές καινοτομίες στις ηλεκτρικές υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το σύστημα Dynamic Line Rating, το οποίο έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν οι Ευρωπαίοι Διαχειριστές, για την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας σε υφιστάμενες γραμμές μεταφοράς, τονίζοντας ότι: «Στόχος μας είναι να πάμε γρηγορότερα σε ένα σύστημα που θα ανταπεξέρχεται στην ταχύτητα που απαιτεί η σημερινή εποχή, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους Διαχειριστές».

#Ιωάννης_Μάργαρης #ΑΔΜΗΕ #ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ_ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάργαρης ΑΔΜΗΕ, Πολύτιμη, Διαχειριστές, Γερμανίας,margaris admie, polytimi, diacheiristes, germanias