«Μαύρα μαντάτα» παγκοσμίως για την αγορά εργασίας-Τι ισχύει στην Ελλάδα

Καθώς οι οικονομίες ταλανίζονται από την πανδημία του κορονοϊού είναι φυσικό να δημιουργούνται και τρομακτικά προβλήματα στην αγορά εργασίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι πρώτες ενδείξεις είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές. Στις ΗΠΑ έχουν χαθεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας, το ίδιο στη Βρετανία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ελλάδα δυστυχώς δεν μπορεί να ξεφύγει από το γενικότερο πλαίσιο και ήδη τον Μάρτιο καταγράφηκε αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων

– απολύσεων. Η κυβέρνηση είχε δει αυτό το κύμα απολύσεων και λίγο πριν κλείσει ο μήνας, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα για την οικονομία ανακοίνωσε και την απαγόρευση των απολύσεων.

Πρόκειται ασφαλώς για μία σημαντική παρέμβαση, που, όμως, όπως εκτιμούν αναλυτές, απλώς ανακόπτει τις απολύσεις. Υπήρξε όμως η δυνατότητα αναστολής εργασίας και φυσικά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέψουν στην εργασία τους και για πόσο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις μπορούν να προχωρήσουν σε αναστολές συμβάσεων, αλλά θα πρέπει μετά την κρίση για να διατηρήσουν τις ευεργετικές ρυθμίσεις (επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολή πληρωμών εισφορών και φόρων), να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που είχαν στις αρχές Μαρτίου. Για πόσο όμως, θα ισχύει αυτή η δέσμευση;

Ας δούμε, όμως, τι έχει γίνει μέχρι σήμερα για τους εργαζομένους στην Ελλάδα:

Επίδομα 800 ευρώ

Τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά η καταβολή των 800 ευρώ στους πρώτους σχεδόν 800.000 μισθωτούς των επιχειρήσεων, που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, εξαιτίας της πανδημίας. Έπονται οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ.

‘Εκπτωση ενοικίου

«Τρέχει» επίσης πρόγραμμα έκπτωσης 40% στο ενοίκιο κύριας κατοικίας. Η έκπτωση ισχύει στο ενοίκιο και στους ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. σε λογιστικά γραφεία), εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή

Να σημειωθεί πως υποκαταστήματα με ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με κυβερνητική εντολή, έχουν όλα τα μέτρα στήριξης, ανεξαρτήτως του ΚΑΔ της «μαμάς» εταιρίας. Αυτό σημαίνει, πρακτικά ότι και οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων έχουν δικαίωμα στα 800 ευρώ αλλά και στην έκπτωση ενοικίου. Σημειωτέον ότι σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο.

Ανάλογη προστασία παρέχεται και στους εργαζόμενους καταστημάτων ή επιχειρήσεων, που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων ή αεροδρομίων, καθώς και στους εργαζόμενους καταστημάτων παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, τα οποία στην πραγματικότητα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας

Επιπλέον, με την επέκταση του πλαισίου προστασίας και το Μάιο, δικαίωμα στα 800 ευρώ δεν θα έχουν μόνο οι επιστημονικοί κλάδοι, αλλά και άλλες ειδικές περιπτώσεις εργαζομένων, όπως για παράδειγμα όσοι βρίσκονται σε επίσχεση, οι ξεναγοί, ενώ μελετώνται κι άλλες κατηγορίες (π.χ. καλλιτέχνες)

Εκ περιτροπής εργαζόμενοι

Στον «αέρα» βρίσκονται, όμως, ακόμα, οι εργαζόμενοι που υποχρεούνται σε εκ περιτροπής εργασία. Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε η σχετική Απόφαση με την οποία ενεργοποιείται η δυνατότητα των επιχειρήσεων να απασχολούν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού τους εκ περιτροπής, συνδυαστικά με τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας. Ωστόσο, μιλάμε για εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, καθώς ενώ όσοι τίθενται σε αναστολή σύμβασης, έχουν δικαίωμα στα 800 ευρώ, στην έκπτωση ενοικίου και στην αναστολή φόρων (π.χ. δόσεις ρύθμισης), οι εκ περιτροπής εργαζόμενοι βρίσκονται ξαφνικά με τις μισές αποδοχές, χωρίς την παραμικρή ελάφρυνση των υποχρεώσεων τους.

«Μαύρα μαντάτα» παγκοσμίως

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, οι προβλέψεις για την αγορά εργασίας είναι, πάντως, δυσοίωνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περισσότεροι από 10 εκατ. Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο καθώς έκλεισαν εστιατόρια, ξενοδοχεία, γυμναστήρια και ταξιδιωτικά γραφεία για να ανακοπεί η μετάδοση της επιδημίας. Οι απολύσεις αυξάνονται διαρκώς στον μεταποιητικό τομέα της υπερδύναμης, στις μεταφορές και στις αποθήκες. Μερίδα οικονομολόγων εκτιμά πως ο πραγματικός αριθμός των ανέργων μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος, καθώς πολλοί νέοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας.

Την ίδια στιγμή, εξίσου θεαματική είναι η εκτίναξη της ανεργίας στην Ευρώπη, με ποσοστά ανήκουστα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να αποτυπώνουν τις εφιαλτικές επιπτώσεις από την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας.

Ενδεικτική περίπτωση η Νορβηγία, η χώρα με τον πακτωλό πλουτοπαραγωγικών πηγών (π.χ. πετρέλαιο), η οποία βλέπει για πρώτη φορά να απειλείται το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της, καθώς χάνουν μαζικά τις θέσεις εργασίας τους Παράλληλα, βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης ο μηχανισμός έγκρισης των αιτημάτων για επίδομα ανεργίας στη Φινλανδία.

Το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, σχεδόν 1 εκατ. Βρετανοί προσέφυγαν στην αρωγή του κράτους ζητώντας επιδόματα, είτε επειδή έχουν χάσει τη δουλειά τους είτε επειδή έχει μειωθεί δραστικά ο μισθός τους και αδυνατούν να επιβιώσουν. Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, το 27% των επιχειρήσεων της χώρας μείωσε προσωπικό στη διάρκεια της δεύτερης και της τρίτης εβδομάδας του Μαρτίου, ενώ σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση των εσόδων τους.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

αγορά εργασίαςΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣεργαζόμενοι
Keywords
Τυχαία Θέματα