Μαξίμου καλεί ακτοπλόους για τις τιμές των εισιτηρίων

Σε επίπεδο Μαξίμου φτάνει το θέμα με τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που θεωρούνται αδικαιολόγητα ακριβές, καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά.

Το πρωί της Τρίτης (10/7) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Ναυτιλίας και εκπροσώπων της ναυτιλίας. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν από την πλευρά των ακτοπλόων όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και κυρίως το επείγον θέμα της ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου μέχρι

το 2030.

Τη σύσκεψη προανήγγειλε με δηλώσεις του υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, σημειώνοντας ότι πραγματοποιείται με στόχο «να εξετάσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τις ακτοπλοϊκές τιμές και τα εισιτήρια». «Προφανώς, εκεί βλέπουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που καταγράφονται κάποιες σημαντικές αυξήσεις. Εδώ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν πέσει. Πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις από την ακτοπλοϊκή αγορά, γιατί υπάρχουν αυξήσεις» ,πρόσθεσε ο Υπουργός.

Είχαν προηγηθεί και δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος υποσχέθηκε παρεμβάσεις.

Να σημειωθεί ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν κρατήσει τον τελευταίο χρόνο αμετάβλητες τις τιμές των εισιτηρίων, παρότι το κόστος των καυσίμων έχει υποχωρήσει. Στελέχη του κλάδου αναφέρουν ότι ναι μεν έχουν πέσει οι τιμές των καυσίμων, ωστόσο, παραμένουν σημαντικά προβλήματα, όπως τα αυξημένα μισθολογικά κόστη (+8%), οι ανατιμήσεις στα κόστη επισκευής και ανταλλακτικών (+18%) και τα αυξημένα ασφάλιστρα (+29%). Επίσης, αναφέρουν ότι η άνοδος των επιτοκίων εμποδίζει επίσης τη μείωση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην παρούσα φάση.

Παράλληλα, τα καύσιμα της ακτοπλοΐας επιβαρύνθηκαν όπως υποστηρίζουν οι ακτοπλόοι κατά 100 δολ. τον τόνο μετά την απόφαση της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) να αλλάξει τη βάση υπολογισμού της τιμής των ναυτιλιακών καυσίμων και να λάβει υπόψη της τις τιμές του Ρότερνταμ, αντί της Μεσογείου, με συνέπεια η πραγματική πτώση του κόστος καυσίμων να είναι μικρότερη.

Υπολογίζεται, τέλος, από στελέχη της αγοράς, ότι η ανανέωση του στόλου της ελληνικής ακτοπλοΐας θα απαιτήσει επενδύσεις της τάξεως των 2,5-3 δισ. ευρώ, μόνο για την ανανέωση των υφιστάμενων πλοίων ηλικίας άνω των 25 ετών, μέχρι το 2030.ΜαξίμουεισιτήριαΤιμέςκαύσιμα
Keywords
Αναζητήσεις
maximou-kalei-aktoploous-gia-tis-times-ton-eisitirion.htm
Τυχαία Θέματα