Με διορθωτική κίνηση τα νέα καύσιμα στο Χ.Α.

Τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ήταν κατά γενική ομολογία συγκλονιστικά, με τον απόηχό τους να συντηρεί σε κεντρικό θέμα της επικαιρότητας το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στις ΗΠΑ καθώς δεν είναι ακόμη βέβαιη η ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν στις 20 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα τα χρηματιστήρια όλου του πλανήτη διατηρούν την ψύχραιμη στάση τους, παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ

οι δείκτες έχουν καταγράψει πρόσφατα ιστορικά υψηλές επιδόσεις, καθώς οι παρεμβατικές κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών διατηρούν τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα επιτρέποντας στους αναλυτές να δικαιολογούν τη συντήρηση των πολλαπλασιαστών των μετοχών (των P/Es) πολύ πάνω από το 20.

Παράλληλα, η συνεχόμενη εμφάνιση υψηλού αριθμού των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό αναγκάζει τα κράτη να συνεχίζουν την αναγγελία νέων πακέτων στήριξης για τους πληττόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με την τεχνολογία να συνιστά ορατή απειλή για ολοένα και περισσότερες θέσεις απασχόλησης σε πολλές δραστηριότητες, ιδιαίτερα δε τελευταία στο λιανεμπόριο με την αυξανόμενη διείσδυση του e-commerce . Παράλληλα, η διαδικασία του εμβολιασμού επεκτείνεται μεν καθημερινά χωρίς ωστόσο να μπορεί να πιθανολογηθεί με σχετική ακρίβεια ο χρόνος ολοκλήρωσής της για το 70% του πληθυσμού που ζητούν οι επιστήμονες. Γίνεται έτσι ολοένα και πιο αβέβαιη η πρόβλεψη του χρόνου επανεκκίνησης της οικονομίας και της καταγραφής θετικών επιδόσεων του ΑΕΠ, με την προσδοκία ωστόσο να παραμένει ότι αυτό θα συμβεί εντός του 1ου εξαμήνου του 2021.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το θετικό momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι δύσκολο να διατηρηθεί με τον τραπεζικό κλάδο που για πολλές εβδομάδες οδήγησε στην ανοδική κίνηση του Γ.Δ. να εμφανίζει κόπωση καθώς οι επενδυτές επιλέγουν στο ξεκίνημα του νέου έτους να προβούν σε ρευστοποιήσεις και με τις εισροές κεφαλαίων που τροφοδότησαν το ράλι του τελευταίου 2μήνου του 2020 να έχουν διακοπεί. Ταυτόχρονα, η διάψευση της προσδοκίας για άμεση μεταβίβαση του πλειοψηφικού ποσοστού της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC λειτούργησε σαν αρνητικός καταλύτης στην αγορά, διακόπτοντας τη συμμετοχή και των άλλων δεικτοβαρών τίτλων στην προσπάθεια συντήρησης του Γ.Δ. στην περιοχή των 820 μονάδων.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η απομάκρυνση του γεωπολιτικού κινδύνου μετά την αναγγελία διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας και τον ορισμό της σχετικής ημερομηνίας στις 25/1, δεν συνέβαλε στην αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας. Σαν αποτέλεσμα, το σενάριο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γ.Δ. κάτω από τις 800 μονάδες καθίσταται η πιθανότερη βραχυχρόνια εξέλιξη με τις 765 μονάδες να αποτελούν το επίπεδο στήριξης στο οποίο οι αγοραστές θα κληθούν να επιβεβαιώσουν ότι συνεχίζουν να πιστεύουν στις θετικές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου: με τη λήξη της πανδημίας που θα επιτρέψει την καταγραφή των ρυθμών μεγέθυνσης που έχουν αναγγείλει από κοινού η ΤτΕ και όλοι οι επενδυτικοί οίκοι, με τη J.P.Morgan να προβλέπει τη σύντομη έξοδο στις αγορές με 30ετή τίτλο συνεχίζοντας να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας !

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Δημήτρης ΤζάναςΚαπιτώλιοχρηματιστηριακή ανάλυσηκορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα